Evrende bulunan tüm canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu doğal ortama “çevre” denir. Doğada bulunan bu canlı ve cansız varlıklar arasında çok hassas bir denge vardır. Cansız varlıkların bozulmadan kalması, canlıların yaşaması için bu dengenin korunması gerekir.
Günümüzde doğal çevremiz hızla kirlenmektedir. Bu kirlenme, başta insanlar olmak üzere tüm canlıların yaşamlarını tehlikeye atmaktadır. Havanın ve suların kirlenmesi, doğanın tahrip edilmesi gibi nedenler; insan, hayvan, bitki ve doğal çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
Dünya nüfusunun hızla artması, sanayinin gelişimi, beslenme ve yerleşme sorunlarının tümü doğal dengenin bozulmasına yol açabilecek etkenlerdir. 5 Haziran 1972 tarihinde, İsveç’in Stokholm kentinde toplanan ilk uluslararası çevre sorunları konferansı da çevreyi ve doğayı korumayı hedeflemiştir. Bu tarihten sonra Birleşmiş Milletler’in önerisiyle 5 Haziran günü, Dünya Çevre Günü olarak ilan edilmiştir.
Çevre sorunlarına çözüm üretmek amacıyla, 1978 yılında Türkiye’de de “Türkiye Çevre Sorunları Vakfı”, ardından da “Çevre Müsteşarlığı” kurulmuştur. Çevre Müsteşarlığı, ülkemizde 5-11 Haziran tarihleri arasındaki haftası “Çevre Koruma Haftası” olarak ilan etmiştir. Çevre Koruma Haftası boyunca; okullarda, basında, radyo ve televizyonlarda çevre konusunda aydınlatıcı bilgiler verilmekte; doğal dengenin korunması hakkında birçok etkinlik yapılmaktadır.