Kültür Sanat

“Çin Hazineleri” Sergisi 20 Şubat’a Dek Sürüyor

“2012 Türkiye’de Çin Kültür Yılı” etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Çin Hazineleri” sergisi Topkapı Sarayı Müzesi'nde tarih ve kültür meraklılarını bekliyor.

20 Kasım 2012 tarihinde açılan ve 20 Şubat'a dek gezilebilecek sergide, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları listesine alınan Çin'in ölümsüz ordusu Terracotta Askerleri’nin de yer aldığı 101 adet paha biçilmez eser izleyicilerle buluşuyor.

İmparator Qin Shihuang Mozolesi parkından gelen, pişmiş topraktan yapılmış savaşçı heykellerinin özel aynalar yardımıyla çoğaltılarak imparatorun dev yeraltı ordusunun ihtişamının yeniden canlandırıldığı bölüm, serginin odak noktasını oluşturuyor.

Sergide ayrıca, beş bin yıllık Çin uygarlığının tarihsel aşamaları; uygarlığın doğuşu, ülkede birliğin sağlanması, İpek Yolu’nun getirdiği zenginlik dönemi ve görkemli imparatorluk dönemi tanıtılıyor.

Özenle seçilen Çin hazineleri arasında yeraltı ordusunun yanı sıra, renkli toprak kaplar, tunç araç gereçler, Qing İmparatorluk Sarayı’ndan gelen paha biçilmez eserler, Çin halkının Türk halkına bir dostluk jesti olarak izleyiciye sunuluyor.

“Çin Hazineleri” sergisinde; Yasak Şehir Müzesi, Şanghai Müzesi, Qin Shihuang Müzesi başta olmak üzere, Çin’in 11 önemli müzesinden eserler sanatseverlerle buluşuyor.

18 yaşına kadar herkesin ücretsiz gezebileceği sergi, çocukların merak uyandıran Uzakdoğu kültürü ile tanışmaları ve Yeraltı Ordusu'nun heykelleriyle benzersiz kültür mirasına tanıklık etmeleri için iyi bir fırsat sunuyor.

Topkapı Sarayı Müzesi – Has Ahırlar'da gezilebilecek sergi, Salı günleri dışında 09.00 – 17.00 saatleri arasında gezilebilir.

Mağara sanatı resimleri

Sergi ile aynı tarihlerde Mimar Sinan Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde ise Çin'in süyüleyici mağara sanatının resim ve heykellerinin canlandırmasını izleyicilerle buluşuyor.

“Dunhuang'in Renkleri – İpek Yoluna Açılan Büyülü Kapı” isimli bu sergi, ile Dünya Kültür Mirasları listesindeki Dunhuang Mağara Tapınakları Budist Sanatını sanatseverlerle bir araya getiriyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, sergiyle birlikte drama dans gösterileri ile Dunhuang ve İpek Yolu hakkında akademik konferanslar da düzenleniyor. Aynı mekanın Sarnıçlar bölümünde açılan Çin çay evi ise sergi süresince ziyaretçilere Çin çay kültürünü tanıtıyor. 

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir