Çin Seddi, şimdiye dek inşa edilen en uzun abidedir. Uzunluğu, yıkılmış kısımlarıyla birlikte yaklaşık 6400 km.’ dir ve tamamen insan gücüyle inşa edilmiştir. Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanır. Dünyanın en uzun savunma duvarı olan Çin Seddi’nin kalıntıları, Po Hay körfezinin kıyısında başlar, Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir, Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır ve Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.
Çin Seddi’nin yapılış amaçlarını birçok tarihçi farklı yorumlamıştır.
Bunlardan bazıları şöyledir:
• Ülkeyi Moğol istilasından korumak,
• Ülkenin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek,
• Ülkeden kaçışları önlemek,
• Uzun savaşlar sonunda, yıktığı beyliklerin esir düşen yöneticilerini sürgün ve ağır işe sürerek cezalandırmak.
Çin Seddi birçok krallık tarafından kullanılmıştır. Seddi onaran ve savunma amaçlı kullanan son hanedan, Ming Hanedanı (1368-1644) olmuştur.
Çin Seddi’nin tamamı tuğlalardan oluşmaz, bazı yerleri kum ve kerpiç gibi çok zayıf, kuvvetsiz maddelerden yapılmıştır ve çok kısadır. Bu zayıf duvarların amacı devleti saldırılardan korumak değil, kaçan düşmanları yavaşlatmaktır. Duvarın yüksekliği genellikle 4-6 metre, taban kalınlığı 7 metre ve üst kalınlığı ise 6 metre civarındadır. Kalın olan yerlerin üzerinden atlar ve arabalar gidebilmektedir. Çin Seddi boyunca 200 metrede bir gözetleme kulesi ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunur.
7 Temmuz 2007 tarihinde, ‘Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ ndan biri olarak seçilen Çin Seddi, şimdilerde savunma için kullanılmasa da dünyanın birçok yerinden gelen turistlere ev sahipliği yapmaktadır.