Princeton Üniversitesi’nden Angus Deaton, tüketim alışkanlıklarının temelini ve değişimini kapsayan araştırmasıyla Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü.
Angus Deaton’un araştırması, devletin gıdalar üzerindeki KDV’yi artırması veya bazı grupların gelir vergilerinin azaltılması ile tüketim çeşitlerinin değişimini ve sosyal gruplardaki etkilerini inceledi.
Deaton’a Nobel Ekonomi Ödülü getiren çalışmasının dikkat çeken noktalarından biri ise, ailelerin çocuk sahibi olduktan sonra, değişen tüketim alışkanlıkları oldu. Gelişmekte olan ülkelerdeki tüketim alışkanlıklarını araştıran Deaton, ailelerin kız çocuk ve erkek çocuk sahibi olduktan sonra, tüketimlerinde meydana gelen değişimleri izledi.
Buna göre, kız çocuk sahibi olan ailelerin, tüketim alışkanlıklarında çok fazla değişiklik olmuyor. Ancak erkek çocuk sahibi olan ailelerin; sigara, alkol, giyecek gibi alanlardaki harcamaları azalıyor. Bu bulguyla, gelişmekte olan ülkelerdeki erkek çocuklara daha fazla kaynak ayrıldığı, kız çocuklarına ise ek kaynak ayrılmadığının altı çizildi.
Ekonominin, cinsiyet eşitsizliğine yansımasını ortaya koyan Deaton, önemli bir araştırmaya imza atarak 2015 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi oldu.
2015’te Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen üç bilim insanından biri ise Türkiyeli Aziz Sancar olmuştur.