Çizgi film ve animasyon filmler, büyük bölümünü çocukların oluşturduğu geniş bir izleyici kitlesine sahip. Günümüzde gelişmiş bilgisayar teknolojileri kullanılarak hazırlanan çizgi filmler, geçmişte el çizimleri ile yapılıyordu. Peki nasıl? Geçmişten günümüze çizgi film yapımı:
İlk Çizgi Film
İlk çizgi film olan Fantasmagorie, 1908 yılında yapıldı. Dünyanın ilk çizgi filmi kabul edilen bu çalışma, Emile Cohl tarafından oluşturuldu. 700 el çiziminin “slow motion” tekniğiyle hazırlanması sonucu oluşturulan Fantasmagorie’de, Emile Cohl siyah çizgilere yerleştirilmiş beyaz kağıtları fotoğrafladı. Her çizim, bir öncekine büyük oranda benzerlik gösteriyordu. 700 çizim üst üste gelince, çizimler hareket ediyormuş algısı oluşuyordu.
Dünyadaki ilk çizgi filmin yaratıcısı olan Emile Cohl’un bu tekniği, farklı alanlarda hala kullanılıyor. “Slow motion” günümüzde de yaygın kullanılan bir çekim tekniği olduğu gibi, bazı animasyon filmler bu teknik ile hazırlanmaya devam ediyor.
Dünyanın İlk Çizgi Filmi – Fantasmagorie
Çizgi Film Tarihçesi
Dünyadaki ilk animasyon çizgi film olarak kabul edilen Fantasmagorie, Fransalı Emile Cohl tarafından oluşturuldu. Grafik uzmanı ve Avrupa’nın ilk çizgi film yapımcısı olarak kabul edilen Emile Cohl, 1908 yılında yaptığı ilk çalışmasının ardından 250’nin üzerinde çalışma daha yapmıştır.
Çizgi film üzerine yapılan çalışmalar, 1906 ile 1930 yılları boyunca devam etmiş ve kağıt çizimleri ile çizgi filmler yapılmıştır. 1930’dan sonra ise kaliteli çalışmalar ve renkler ile çizgi filmler farklı bir boyut kazanmaya başladı. Kamera ve görüntü sistemlerindeki gelişmeler, çizgi filmlerin daha gelişmiş yöntemlerle çekilmesini sağladı.
İlk uzun metraj çizgi film, 1917 yılında 60 dakika olarak çekildi. 60 dakikalık bu film için 50 binden fazla çekim yapıldı. Arjantin’de yapılan çalışma, Don Frederico Valle tarafından gerçekleştirildi.
İlk renkli çizgi film, New York’ta Bray Pictures tarafından 1920’de gösterildi. “The Debut of Thomas Kat” adını taşıyan ilk renkli çizgi film, transfaran selüodlara elle çizilen resimlerin tersten boyanmasıyla oluşturuldu.
İlk sesli çizgi film, Paul 1928 yılında New York Mark Strand’da gösterildi. Paul Terry tarafından yapılan ilk sesli çizgi film, Ezop’un masallarından esinlenmişti.
İlk uzun metraj sesli film olan Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, 1937 yılında Los Angeles’ta gösterildi. Cathay Circle Theatre’da gösterilen Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Walt Disney yapımıdır.
1932 yılı, çizgi film tarihçesi açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu tarihte, Walt Disney Stüdyoları kurulmuştur. Walt Disney Stüdyoları’nın kurulmasının ardından; Mickey Mouse, Donald Duck gibi çizgi filmler çekilmiştir. 1934 yılında çekilen Donald Duck’ta çizgi film sektöründeki dönemin en gelişmiş teknikleri kullanılmıştır. Bu dönemdeki çalışmalar da el çizimlerinden ibarettir. Bilgisayar teknolojileri gelişmediğinden, dijital yöntemler kullanmak, 1930’lu yıllarda mümkün değildi. Ancak bu dönemde de el çizimi 1990’ların sonuna kadar süren gelişmiş yöntemler kullanılıyordu.
Çizgi Film Nasıl Yapılır?
Çizgi film nasıl yapılır, sorusuna verilecek cevap, yıllara göre farklılık gösterir. Çizgi film tarihi, 100 yıldan eski bir zaman dayandığı gibi, ilk çalışmalar yalnızca kağıt ve kalem kullanılarak yapılmıştır. Günümüzde ise 3 boyutlu animasyonlar kullanılmaktadır.
2000’li yıllardan itibaren yaygınlaşan animasyon filmler, bilgisayar programları ile yapılmaktadır. Ancak karakterlerin çizimi, günümüzde de elle çizim yöntemine dayanmaktadır. Çizgi film içerisindeki karakterlerin ya da nesnelerin hareket etmesi için farklı bilgisayar programları kullanılmaktadır. Aynı zamanda, karakterlerin ağzının çıkardığı seslere göre hareket etmesi için de programlardan yararlanılmaktadır. Tüm bu çalışmalar düşünüldüğünde, bir çizgi film ya da animasyon film için bir yıla kadar süren çalışmalar yapılmaktadır.
Çizgi Film ve Animasyon Film Yapma Aşamaları
Günümüzde, çizgi film yapımı için bilgisayar programları ana rolü oynar. Sanatçı tarafından yaratılan karakter, bilgisayara aktarılır. Daha sonra karaktere “tel iskelet” adı verilen yöntemle, hareket etme kabiliyeti kazandırılır. Bu işlem, karakterin hareket kabiliyetine göre belirlenir. Daha sonra, karakterin üç boyutlu görüntüsü hazırlanır ve bu görüntüde detaylar düzenlenir. Bu aşamadan sonra, sesli çizgi filmler için karakterin ağız hareketleri kabiliyetine sahip olması sağlanır. Bu işlem için, tasarımcı her hecede karakterin ağzının nasıl hareket edeceğini tanımlar. Karakterler tamamlandıktan sonra, arka plan ve detaylar oluşturulur. Bu aşamadan sonra, montaja geçilir.
Bilgisayar teknolojileri ve programlarındaki gelişmeler, çizgi filmlerinin daha gerçekçi ya da detaylı olmasını sağlıyor olsa da, animasyon film çekmek hala oldukça uzun süren meşakkatli bir iş olma özelliğini taşıyor.