Anne Baba Okulu

Çocuğa Para Nasıl Öğretilir?

Çocuğa para nasıl öğretilir? Paranın ne olduğu nasıl anlatılır? Çocuklara parayı anlatmaya ne zaman başlanmalı?

Çocuğa para yönetimini öğretme konusunda programlar da hazırlayan Warren Buffet’in yöntemlerini CNBC’den Tom Popomaronis şöyle anlatıyor:

Çocuğa para konusunda sorumluluk kazandırmanın önemi üzerine duran Warren Buffett, para yönetimi konusunda değerli bilgiler veriyor.

Warren Buffett, Berkshire Hathaway’in CEO’su olmadan önce, altı yaşından beri para kazanmaya başlamış biri. 2013 yılında CNBC ile yaptığı röportajda, “Babam benim en büyük ilham kaynağımdı,” demiş. “Tasarruf bana öğrettiği önemli bir dersti. ”

Ona göre ebeveynlerin çocuklarına parayı öğretirken yaptıkları en büyük hata, para yönetimini öğretmek için çocukların ergenlik çağına gelmelerini beklemek. Halbuki buna okul öncesi dönemde başlanmalı.

Okul Öncesi Dönemde Başlanmalı

Evet, doğru okudunuz: Okul öncesi. Buffett’in görüşüne göre, araştırmacılar beyin büyümemizin % 80’inin 3 yaşına kadar gerçekleştiğini belirttiler.

Cambridge Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, çocukların zaten 3 ve 4 yaşları arasındaki temel para kavramlarını kavrayabildiğini ve 7 yaşına kadar gelecekteki finansal davranışlarla ilgili temel kavramların tipik olarak geliştiğini keşfetti.

Buffett, “Çoğu ebeveyn, çocuklarına para ve paranın nasıl düzgün bir şekilde yönetileceğini öğretmenin ne kadar önemli olduğunu zaten biliyor,” dedi. Ancak, bilmek ve eyleme geçmek arasında bir fark vardır.

T. Rowe Price’ın, 1.014 ebeveyn (8 ila 14 yaş arası çocuklar) ve 1.000’den fazla genç yetişkin (18 ila 24 yaş) ile yaptığı 2018 araştırmasına göre, ebeveynlerin sadece% 4’ü 5 yaşından önce çocuklarla para hakkında konuştuklarını söylemiş.

Ebeveynlerin yüzde otuzu çocuklarını 15 yaşında veya daha büyük yaşlarda para konusunda eğitmeye başlamış, % 14’ü ise hiç yapmadıklarını söylemiş.

Çocuğa Para Yönetimini Öğretmek

2011 yılında Buffett, bir grup öğrenciye rehberlik eden “Secret Millionaire’s Club” adlı bir animasyon dizisinin yapımına yardımcı oldu.

Programda 26 bölüm var ve her biri bir kredi kartının nasıl çalıştığı veya paranızı nereye koyduğunuzu takip etmenin neden önemli olduğu gibi bir finansal dersle ilgili.

Buffett CNBC’ye “Çocuklarımın üçüne de bu şekilde dersler verdim” diyor. “Bunlar iş ve yaşam için basit derslerdir.”

İşte Buffett’den çocuğa para yönetimini nasıl öğreteceğinize dair ipuçları:

Esnek Düşünmeyi Öğretin

Bu dersin amacı, çocuklarınıza  pes etmemeye teşvik etmektir. Yaratıcı ve kalıpların dışında düşünmek, gelecekte mali zorluklarla karşılaştıklarında kullanışlı olacaktır.

Etkinlik fikirleri:

Çocuklarınızla bir sanat müzesine gidin ve her resmin farklı stillerini tartışın. Ardından, onları kendi resimerini yapmaya teşvik edin. Kullanılabilecek farklı fırçaları hakkında beyin fırtınası yapmasını sağlayın (örneğin süngerler, pamuklu çubuklar, parmaklar).

Çocuklarınızı evin etrafındaki eski şeyler için yeni kullanımlar bulmaya zorlayarak çöpünüzü hazineye dönüştürün (örneğin, şişe kapakları dama parçaları olarak ikiye katlanabilir, boş bir tahıl kutusu dergi kutusuna dönüştürülebilir). Bu, onlara eleştirel düşünmeyi, paradan tasarruf etmeyi ve aynı zamanda çevreye nasıl yardımcı olabileceklerini öğretecektir.

Para Biriktirmeye Nasıl Başlanır?

Ben Franklin’in bir zamanlar dediği gibi, “Kurtarılan bir kuruş kazanılan bir kuruştur.” Çocuklarınızın paralarını yönetmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak için istek ve ihtiyaçlar arasındaki farkı anlamaları önemlidir.

Etkinlik fikirleri:

Her çocuğunuza iki para kavanozu verin: Biri tasarruf ve diğeri harcama için. Her para aldıklarında (örneğin, bir hediye olarak, komşunun köpeğini yürütmek için), onlarla parayı tasarruf ve harcama arasında nasıl bölmek istediklerini konuşun.

Çocuklarınızın satın almak istedikleri beş ile 10 şeyden oluşan dergi fotoğraflarından bir liste yapmasını veya kolaj oluşturmasını isteyin. Ardından, her öğeyi onlarla birlikte gözden geçirin ve bunun bir istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğunu işaretleyin (örn. yeni bir oyuncak bir istek, yeni bir sırt çantası ise bir ihtiyaçtır).

Fiyat ve Değer Arasında Nasıl Ayrım Yapılır?

Daha az bir fiyat için iyi olan benzer bir ürün elde edebildiğimizde, pahalı bir ayakkabı veyamarkalaı bir ürün için daha fazla para ödemekten dolayı hepimiz oturup bir düşünmeliyiz.

Bu dersin arkasındaki fikir, çocukların reklamverenlerin hizmetlerini veya ürünlerini satın almamızı sağlayan farklı yollarını ve neyin ne için, neyin bedelini ödemeye değmeyeceğini anlamalarına yardımcı olmaktır.

Etkinlik fikirleri:

Süpermarkette ihtiyacınız olan öğelerin bir listesini yapın ve daha sonra listedeki satışta olabilecek öğeler için el ilanlarını, gazeteleri ve web sitelerini çocuklarınızla kontrol edin. Bu fiyatları karşılaştırın ve belirli bir ürün için hangi mağazanın en iyi teklifi sunduğuna bakın.

Çocuklarınızla birlikte bir dergi alın ve değerlendirmek için bir reklam seçin. Onlara sorun: Ne satılıyor? Reklam hangi iletiyle karşılaşmaya çalışıyor? Reklamda dikkatlerini çeken nedir? Reklam onları nasıl hissettiriyor? Onları ürünü almaya ikna etmeye nasıl çalışıyor?

Nasıl İyi Kararlar Alınır?

Akıllı kararlar vermenin anahtarı, farklı seçimlerin gelecekteki sonuçları nasıl etkileyebileceğini düşünmektir.

Etkinlik fikirleri:

Buffett, iyi karar verme becerilerinin modellenmesini ve karar verirken çocuğunuzla verdiğiniz kararların yanı sıra olabilecek domino etkileri hakkında konuşmanızı önerir. Örneğin: “Yeni bir TV almak istiyoruz, ancak klimamız bozuldu, düzeltmek için para biriktirmeliyiz. Yapmazsak, yaz geldiğinde ev çok sıcak olacak. Dolayısıyla klima onarıldıktan sonra, TV satın almayı düşünebiliriz. ”

Çocuklarınızı paradan nasıl tasarruf edeceğiniz konusunda iyi kararlar alma alışkanlığına alıştırın. Belki de satın almak istedikleri bir DVD var. Onlara gerçekten ihtiyaç duyup duymadıklarını veya filmi kütüphaneden kiralayıp kiralayamadıklarını sorun.

4 Adımda Çocuğunuza Para Yönetimini Öğretin

İş Bankası çocuğa para yönetimini öğretme konusunda şu önerilerde bulunuyor:

Paranın İşlevini Doğru Bir Şekilde Anlatın

​Paranın ne olduğu ve ne kadar değerli olduğu kişiden kişiye değişiyor. Fakat çocuğa para konusunda eğitim verirken ihtiyaçlarımızı gideren bir “araç” olduğu üzerinde durmamızda fayda var. Yani, insanın kendi kendine yetebilmesinin ne kadar önemli olduğu, ihtiyaçlarımızı düzgün bir şekilde karşılamamız için paranın gerekliliği konusunda anne ve baba olarak ortak bir tutum sergilediğiniz takdirde çocuğunuzda belli bir bilinç oluşmaya başlar. ​

Düzenli Olarak Harçlık Verin

​Çocuğunuza para yönetimini öğretirken öncelikle, ona düzenli olarak harçlık verip kendi parasını yönetmesini isteyebilirsiniz. O da bu şekilde ihtiyaç ve isteklerini birbirinden ayırmayı, yeni harçlık alana kadar elindeki parayı idare etmeyi küçük yaşlardan itibaren öğrenebilir. Çocuğunuz 12-18 yaş arasındaysa bir talimat vererek kendi başına İş Bankası’ndan İlk İmza Hesabı​ açmasına teşvik edebilirsiniz. Böylece alacağı İlk İmza Bankamatik Kartı’nı yurt içinde veya yurt dışında istediği her yerde kullanabilir aynı zamanda nakit para taşıma zorunluluğunu da ortadan kaldırır. Ayrıca birikimlerine katkıda bulunmak için İlk İmza Hesabı’na bağlı olarak açılacak Yatırım Hesabı’nda 801 İş Portföy Para Piyasası Fonu ve 808 İş Portföy Üçüncü Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu alıp satarak harçlıklarını değerlendirmeyi öğrenebilir.

Beraber Alışverişe Çıkmaya Ne Dersiniz?

​Çocuğunuzla beraber alışverişe çıkmanız onun parayı nasıl kullandığınızı görmesi açısından oldukça yararlı olabilir. Çocuğunuzla beraber alışveriş yaparken hangi konulara öncelik tanıyorsunuz, bütçenizi nasıl yönetiyorsunuz gibi konuları onunla anlayacağı dilden paylaşırsanız, bu konuda da fikir edinmesine yardımcı olabilirsiniz​

Onun İçin Birikim Yapın

​Çocuklar için birikim yapmak her anne babanın öncelikli isteklerinden biri. Onlara güzel, parlak bir gelecek sunmak, başlarına gelebilecek istenmeyen durumlara karşı kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için birikim yapmak gerçekten de şart. O halde, “Çocuğum için birikim yapmak istiyorum” dediğiniz andan itibaren, bütçenize en uygun şekilde bir birikim yöntemi belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Mesela, onun için bankada bir hesap mı açacaksınız? Ya da çocuğunuz için yatırım sigortası mı yaptıracaksınız? Buna sizin karar vermeniz en iyisi. Tabii bu sırada çocuğunuzu da bu birikim sürecine dahil etmeyi unutmayın. Ona şirin bir kumbara alarak her gün harçlığından artırabildiği kadarını bu kumbaraya atmasını ve biriktirdiği meblağ ile çok istediği bir şeyi alabileceğini söyleyebilirsiniz. ​

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir