Çocuğa söylenmemesi gereken cümleler nelerdir? Ebeveyn olarak öğrenilmesi en zor şeylerden biri çocuklarla nasıl konuşulacağıdır. Onlara yanlış mesaj veya fikir veren bir şey söylemek kolaydır, farkına bile varmayabilirsiniz. Peki bunu nasıl engelleyebilirsiniz?
Çocuklara söylenmemesi gereken şeylerin bir listesi için okumaya devam edin:
Çocuğa Söylenmemesi Gereken 9 Şey
“Seninle gurur duyuyorum.”
Çocuğunuza basitçe cesaretlendirilmiş bir teşvik cümlesi söylemeniz yeterli. Gurur duyduğunu ifade etmek çocuğa taşıyamayacağı bir sorumluluk yükleyebilir. Bunun yerine şunu deneyin: “Bu senin için iyi oldu.”
“Aferin!”
Sosyal psikolog Susan Newman, “Çocuğunuzun başardığı her şeye nasıl ulaştığına odaklanmak cesaret ve özsaygı geliştirmek açısından çok daha yararlıdır” diyor. “Harika bir iş, ne zeki bir çocuksun, harikasın” ve benzeri bir süre sonra çocuğunuz için önemsiz bir cümle haline gelir.
Bunun yerine şunu deneyin:
- Çocuğunuz eve iyi notlar getirdi: “Gerçekten çok çalışmış olmalısın.”
- Çocuğunuzun ekibi kazandı: “Takım arkadaşınızın gol atması için topu verme şeklini beğendim.”
- Çocuğunuz hoş bir resim çizdi: “Bu güzel renkleri seçmene ne sebep oldu?” veya “Tasarımı nasıl buldunuz?”
- “Yukarıdaki gibi ebeveyn tepkileri bir çocuğun süreci düşünmesini ve bir hedefe doğru çalışmasını sağlar” diye ekliyor Newman.
“Kardeşin için iyi bir örnek oluşturmalısın.”
Büyük kardeşler, küçük kardeşe yöneltilen dikkat sebebiyle kıskançlık hissedebilir.
Bunun yerine şunu deneyin: Büyük kardeşini övmek ve kardeşinin hayatında ne kadar önemli olduğunu belirtmek daha iyidir: “Kardeşin sana bakıyor, sen çok iyi bir rol modelisin!”
“Baban / annen eve gelene kadar bekle.”
Ebeveynler eşittir ve kişi disiplin olarak tanımlanmamalı veya tehdit olarak kullanılmamalıdır. Kararları ortak aldığını hissettirin.
Bunun yerine şunu deneyin: “Bu hareketinden dolayı hafta sonu etkinliğine gitmeyeceğiz.” Bir çocuğun eylemleri için cezalarını ertelemeyin. Tam o sırada söylenmesi gerekeni söyleyin.
“Seni asla affetmeyeceğim.”
Böyle bir şey söylemek bir çocuğa gerçekten zarar verebilir.
Bunun yerine şunu deneyin: “Yaptığın şey zarar vericiydi, ama bunu geride bırakıp devam ettirmek için bir yol bulacağız ”demek daha iyi.” Derin bir nefes alın ve konuşmadan önce sakinleşene kadar bekleyin.
“Senden utanıyorum.”
Bu ifadeyi kullanmak çocuğu utanç verici bir şey gibi hissettirebilir.
Bunun yerine şunu deneyin: “Yaptığın şey hakkında kötü hissetmeme rağmen, her zaman olduğu gibi, seni seviyorum.”
“Endişelenme, her şey yoluna girecek.”
Çocuklarınız haberlerde gördükleri trajik bir hikaye hakkında endişeli mi? Endişelerini bir kenara bırakmayın.Gerekli açıklamayı yapın.
Bunun yerine şunu deneyin: “Biz her zaman yanındayız ve acil durumlarda bir plan yapacağız.”
“Ben yaparım.”
Çocuğunuz bir projeyi tam olarak bitiremediğinde veya ödevini tamamlamada sorun yaşadığında hayal kırıklığına uğraması kolaydır. Bunun için ödevini yapmayı teklif etmeyin.
Bunun yerine şunu deneyin: “Birlikte yapalım!”
“Ağlama!”
Çocukları duygularını ifade etmeye teşvik etmek önemlidir. Duygularını tanımasına ve onlarla açık ve dürüst bir şekilde baş etmelerine yardımcı olun. Gürültü sizi deli ediyor olsa bile, çocuğunuzun acı çektiğini ve rahatlanması gerektiğini anlayın.
Bunun yerine şunu deneyin: “Ayşe’nin taşındığına üzüldüğünüzü biliyorum. Ağlamak sorun değil, herkes üzülünce ağlar. Sana sarılmama izin ver.”