Anne Baba Okulu

Çocuğun Korkması Nasıl Önlenir?

Çocuğun korkması doğal bir durumdur, fakat bu duyguyla baş edebilmesi öğretilebilir. Çocuğun korkularını yenmesi mümkün.

Çocuğun korkması nasıl önlenir? Korkuların ortadan kaldırılması için öncelikle nedeninin bilinmesi gerekir. İkinci bir husus çocukta korku yaratan duruma onun gözüyle bakmaya çalışmaktır. Çocuklarla korkularının nedenleri hakkında açık konuşulmalıdır ve çocuk korku duyduğu durumla direk olarak değil kademeli olarak karşı karşıya getirilmelidir.

“Çivi çiviyi söker.” düşüncesiyle korkunun üstüne gidilmemelidir. Korkuları ile alay etmemeli, onları ayıplamamalı ve utandırmamalıdır. “Koskoca adam oldun hâlâ bundan mı korkuyorsun?”, “Erkek adam korkar mı?”, “arkadaşların hiç korkmuyor sen niye böylesin?” gibi kıyaslamalar yapmamalıdır.

Çocuk korkutularak ondan istenilen davranışları yapması için zorlanmamalıdır. Çocuğun korkularına sert tepkiler vermekten kaçınılmalıdır. Yetişkinler, basit durumlar karşısında aşırı korku tepkileri göstererek çocuklara olumsuz örnek olmamalıdır. Çocuklara korkmalarına neden olacak öyküler anlatılmamalı, televizyon programlarında seçici davranılmalıdır.

Çocukların Ayrılma Korkusu Nasıl Geçer?

2-3 yaşından itibaren, çocuklar ebeveynlerinden zaman zaman ayrı kalmaya alışmış olmalıdır. Ebeveynlerinden biriyle ya da her ikisiyle sürekli vakit geçiren çocuklar, ebeveynlerinden ayrı kaldıklarında ne yapacaklarını bilemezler. Bu belirsizlik, çocuklarda ciddi bir korkuya yol açtığı gibi, terk edildikleri düşüncesi de yaratabilir. Dolayısıyla, çocukların bebeklik döneminden itibaren, zaman zaman ebeveynlerinden ayrı kalmaya alıştırılması gereklidir.

Çocukların ağlaması, ebeveynlere küsmesi ya da olumsuz davranışlar geliştirmesi nedeniyle, ebeveynlerin gidecekleri yere gitmekten vazgeçmeleri çocukların tutumunu güçlendirebilir. Bu nedenle, ebeveynlerin kararlı olması oldukça önemlidir. Ağladığında ya da öfkeli davrandığında, ebeveyninin gitmediği gören çocuk, her ayrı kalma tehlikesinde, bu davranışları daha sert bir şekilde ortaya koyabilir. Bu nedenle ebeveynlerin taviz vermemesi oldukça önemlidir.

Çocuklarda Gece Korkusu Nasıl Geçer?

Çocukların karanlıktan ve tek başına uyumaktan korkmalarını engellemek için, çocukların korktukları şeyi anlamak ve kabullenmek gerekiyor. Çocuğun soyut durumlardan korktuğunu söylemesi durumunda, ebeveynlerin bu durumu ciddiye alması da önem taşıyor. Çocuğun korkularının önemsenmemesi ya da çocuğun anlaşılmaması, korktuğu durumlarda yardım alamayacağını düşünmesine yol açıyor.

  • Çocuğun neyden ve neden korktuğunu anlamaya çalışın.
  • Çocuğun korkusunu anladığınızı belirtin.
  • Güvende olduğunu çocuğunuza söyleyerek, bunun üstesinden gelebileceğini hissettirin.
  • Çocuğun korkusunu besleyen durum, olay ya da imgeleri azaltmaya çalışın.
  • Çocuklarla gerçekçi bir şekilde konuşun. Örneğin çocuk, eve hırsız gireceğinden korkuyorsa, birlikte önlem alın ve çocuğa güvende hissettirin.

Gece korkusu çocuklarda sık görüldüğü gibi, genellikle çocuğun bir olay ya da durumdan etkilenmesiyle ortaya çıkıyor ve kısa sürüyor. Ancak bazı korkular zaman içerisinde artarak, çocuğun ruh halini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle, çocukların güvende hissetmesini sağlamak önem taşıyor. Çocuğun uzun süre korku yaşaması durumunda ise uzmanlardan yardım almak gerekiyor.

bebekler denize nasıl girmeli

Çocuğun Deniz Korkusu Nasıl Geçer?

Denize ilk kez girecek olan çocukların, denize girme konusunda zorlanmaması önemlidir. Çocukların denize girmeden önce ebeveynleri denizde izlemesi önemlidir. Bu nedenle ebeveynler denize girmeli daha sonra çocuklara denize girmek isteyip istemediklerini sormalıdır. Okul öncesi çocuklar, çevrelerindeki insanların davranışlarına göre hareket ettiğinden, insanların denize girdikleri gördüklerinde onlar da denize girmek isteyecektir. Okul çağı çocuklarında ise ebeveynlerin çocuğun güvenli olacağını temin etmeleri, çocukların denize girmesi için yeterlidir.

Denizle tanışmış olan ancak korkusu bulunan çocukların bu korkusunu yenebilmesi için ise ebeveynlerin çocuk kıyıdayken yanlarında durmaları ve denizde çocuklarla ilgilenmeleri önemlidir. Çocuğun denize girmeye zorlanması ya da korktuğu için eleştirilmesi, ters tepki yaparak, korkusunun artmasına yol açacaktır. Bu nedenle çocuğun gösterdiği tepki ciddiye alınmalı ve birlikte çözülmeye çalışılmalıdır. Okul öncesi çocuklarda denize korkusunu aşabilmek için ebeveynlerin daha büyük çaba sarf etmesi gerekebilir. Ebeveynlerin çocuklarla birlikte hareket etmesi ve denize birlikte girilmesi ise bu korkunun yenilmesini sağlayacaktır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir