Çocuğun odası ne zaman ayrılmalı sorusu ebeveynlerin aklını meşgul eder. Hem çocuk hem de sizin için doğru zaman geldi mi?
Ebeveynler yeni bebeklerini eve getirdiğinde, genellikle bebekleriyle aynı odada uyurlar. Aynı odada uyumak çocuk bezini değiştirmeyi ve geceleri bebeğe bakmayı kolaylaştırır. Ancak bir noktada, birçok aile çocuklarını ayrı bir odaya taşımanın zamanının geldiğine karar verir. Peki nasıl olacak?
Çocuğun Odası Ne Zaman Ayrılmalı? Sorular – Cevaplar
Artı ve Eksilerini Değerlendirin
Bazı uzmanlar 6 aydan itibaren bebeğini ayrı odaya alan annelerin daha iyi uyumaya başladığını tespit etti. Ancak bu bulguların yorumlanması zordur, çünkü hiçbir çalışma, çocuğun ayrı bir odaya taşınmasının iyileştirilmiş uykunun doğrudan nedeni olup olmadığını kesin olarak söyleyemez. Diğer yandan emzirmeyi ve çocuğun bakımını kolaylaştırması açısından aynı odadaki olmak faydalıdır.
Ebeveynler de zamanlamayı dikkate almalıdır. Risklerini göz önünde bulundurarak 6 ay kadar bebekle aynı odada uyumak gerekir. Ani bebek ölümleri ya da uykuda nefessiz kalma gibi durumları kontrol altında tutabilirsiniz. Bunun için bir yaşına kadar bekleyen aileler de var.
Doğru zaman için hem kendi hem de bebeğin ihityaçlarını göz önünde bulundurun. Çocuk doktoruna danışın. Özellikle erken, gelişimsel olarak gecikmiş ya da kronik bir hastalığı olan çocuklar için önemlidir, çünkü geceleri daha fazla izlemeye ihtiyaç duyabilirler. Bunun gibi sağlık sorunları olan bebekler 1 yıl ebeveynleri ile aynı odayı paylaşmalı.
Geçişe Hazırlanın
Öngörülebilir bir yatma zamanı rutini oluşturun. Çocuğunuz uyumak için beslenmeye alışkınsa, bu alışkanlığını değiştirin. Böylece kendi kendine uyumak için hazır olacaktır. Aşinalık güven vericidir, bu yüzden onu yeni alana alıştırmak geçişe yardımcı olacaktır. Çocuğunuzu yeni odasında daha rahat hale getirmek için, odada gün içinde vakit geçirin.
Odayı konforlu bir sıcaklığa ayarlayın. Odayı karanlık yapın, fakat gece lambası alın. Varsa hayvanları odadan uzak tutun, çocuğunuzun uykusunu gürültü yaparak veya oynamaya çalışarak bozabilir ve yatağa sıçramaları tehlikeli olabilir.
Yeni odada aynı yatağı kullanın. Çocuğunuzu rahatlatmak önemlidir. Çocuğunuz odanızdaki portatif bir karyolada uyuyorsa, onu yeni odaya taşıyın ve başlangıçta orada yatmasını sağlayın. Çocuğunuzun değişime ne kadar kolay adapte olduğuna bağlı olarak bunu birkaç gün ila birkaç ay boyunca yapabilirsiniz. Ya da odanızda yeni karyola için yer varsa, çocuğunuzu yeni yatak odasına taşımadan önce bir ila birkaç gün orada uyutun.
Zorlanıyorsa Bu Yöntemleri Deneyin
Eğer yeni odasında uyumak istemiyorsa, siz de birkaç gün onunla birlikte yeni odasında uyuyabilirsiniz. Böylece yeni odasına adapte olması kolaylaşır. Fakat bu süreci uzatmamalısınız. Sizden ayrı uyuması gerektiğini öğrenmeli.
Eğe gece uyanıyorsa yanınıza alabilirsiniz. Odanızda portatif bir beşik bulundurun. İlk zamanlar gece uyandığında bebeğinizi odanıza alabilirsiniz. Kendini yalnız bırakılmış hissetmemeli.
Eğer ısrarla yeni odasına alışmıyorsa, ısrarcı olmayın. Bebeğinizi odanıza götürün. Birkaç ay sonra tekrar deneyin.