Çocuk Gelişimi

Çocuğun Sürekli Ağlaması Neden Olur?

Çocuğun sürekli ağlaması için çeşitli sebepler olabilir. En önemli sebeplerden biri çocuğun ağlayarak istediğini yaptırması denilebilir. İstediğini bu şekilde yaptırabileceğini öğrenen çocuk sürekli ağlayacaktır. Çocuğum her şeye ağlıyor mu diyorsunuz? Peki her şeye ağlayan çocuğa ne yapmalı?

Ağlama, çocukların fiziksel ve ruhsal sıkıntıları olduğunun önemli işaretlerindendir. Ağlama bebeğin altı ıslandığında, karnı aç olduğunda, susadığında ya da gergin olduğunda olabileceği gibi kulak iltihabı, mide ve bağırsağında gaz olduğu için, sevmediği gıdalarla beslendiğinde, yeterli süt alamadığında ya da fiziksel rahatlama ihtiyacı duyduğunda ve ilgi sevgi ihtiyacı olduğunda, psikolojik sorunlarda da olabilir.

Sürekli ağlayan ve her istediğini bu şekilde yaptırmak isteyen çocuklar, anne babaların en rahatsız olduğu konulardan biridir. Çocuğun ağlamasına kıyamayıp hemen istediğini yapmak veya “dokunma, yapma” gibi kuralcı söylemler; çocuğun duygularını ve istediklerini sürekli ağlayarak belirtmesine neden olmaktadır. Uz. Psk. Sevda Sevimli Yurtseven, herşeye ağlayan çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda anne babalara önerilerde bulundu.

Çocuğun sürekli ağlaması

Çocuğun Sürekli Ağlaması

Bebekler ihtiyaçlarını ağlayarak haber verir, zamanla ihtiyaçları karşılandıkça beklemeyi öğrenirler. Bebek, 1 yaş gibi hareket kabiliyetinin gelişmesiyle birlikte; özgürlük, özerklik, bağımsızlık için çabalar. Bunun yanında, ebeveynler de bebeğe zarar gelmesinden korkarak sınırlamalar getirmeye, kurallar öğretmeye çalışır.

Özellikle 2 yaş civarında hem anneye bağımlılık hem de özerk bir durum vardır. İnatçılık ve ağlamalar bu dönemde çok sık görülür. Öncelikle bu dönemde çocukların hareketli, keşfedici, karıştırıcı ve ısrarcı olduklarını bilmek gerekir; ancak bu olumsuz özellikler geçicidir. 3 yaş civarında daha uyumlu, kurallara uyan, beklemeyi bilen bir çocuk ortaya çıkar.

Çocuğun Ağlayarak İstediğini Yaptırması

Çocuklar çok çabuk öğrenirler ve unutmazlar. Örneğin çocuk şeker istediğinde, anne baba bunu istemediğini belirttiği halde çocuk ağlamaya başladığında sussun diye veriyorsa çocuk ağlama yolu ile istediklerini yaptırabileceğini öğrenmiş olur. Ödüllendirmeyi yanlış yapmamak için öncelikle yasaklar konusunda kesin kararlı olmak ve tutarlı davranmak önemlidir. Tutarlı davranış için eşlerin ortak kurallarda anlaşmaları ve bunları uygulamaları gerekir.

Çocuğun ağlayarak istediğini yaptırması

Çocuğun Ağlama Davranışı

Bebeklerle küçük çocuklarda uzun süren ve sık görülen ağlama krizleri, onun yaramazlığına değil çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kaldığına işaret edebilir. Sürekli ağlayan çocuklarda altta yatan bir hastalığın olup olmadığı mutlaka belirlenmeli, kişisel çareler aramak yerine ilk olarak mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Memnune Aladağ, sık ağlayan çocuklara doğru yaklaşım konusunda önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuz Nefesi Kesilene Kadar Ağlıyorsa

Çocukların nefesleri kesilinceye kadar ağlamaları, çoğu annenin büyük bir telaş ve merakla karşıladıkları bir durumdur. Oysa çocuğun aç olması, altının ıslak olması, sevgi ve ilgi gereksinimi duyması ve ağrı hissediyor olması gibi tüm duygu ve ihtiyaçlar bebekler ve küçük çocuklar tarafından ağlama yolu ile ifade edilir. Ancak çocuklarda ciddi rahatsızlıklar da onların hiç durmadan ağlamalarına neden olabilir. Nedenin belirlenerek doğru tedavi uygulanması için doktorun önerileri dışına çıkılmamalı, düzenli takipler aksatılmamalıdır. 

Ağlama Krizi Nasıl Geçer?

Ağlama krizlerinin nedenleri çocuğun yaşına göre değişiklik gösterir. İlk bir haftada bebekler kriz şeklinde ağlıyor ise bu durumun sebebi açlık olabilir. Bu dönemde genellikle gazı var zannedilir ve sürekli gaz çıkarma için masajlar uygulanır. Halbuki anne sütü ilk 3 gün az üretildiği için bebek çoğunlukla açlıktan ya da annesini istediği için ağlar. Sık sık emzirmek hem süt üretimini artırır hem de huzursuz olan bebeğin ağlama krizinin sonlanmasını sağlar. Bazen bebekler aç olmasa da ağlar ve annesinin kucağına gittiğinde susarlar. Anne karnında alışmış olduğu ve ona kendini güvende hissettiren anne kokusu onlara huzur verir. Her zaman olduğu gibi bu dönemde bebeğiniz ağladığında onu kucağınıza alıp emzirmeniz, onunla sakin bir ses tonu ile sevgi dolu konuşmanız kesinlikle işe yarar.

Çok Ağlayan Bebek Kolik Olabilir

İlk üç ay ağlama krizlerinin en önemli nedeni, gaz sancısıdır. Her üç bebekten birinde görülen haftada üç gün, üç saatten fazla süren ağlama olarak tarif edilen kolik sancısı, fizyolojik bir durumdur ve çoğunlukla 3. ya da 4. ayda kendiliğinden sonlanır. Koliğin nedeni bilinmediğinden tedavisi de yoktur, ilaçlar bu sancıları sonlandırmaz. Ebeveynlerin sakin olması, bebeğin termal konforunun sağlanması gerekir. Bebeğe düzenli kolik masajı yapılması, gaz yapan besinlerden annenin uzak durmasının sağlanması,  karnına ılık havlu koyulması bebeği rahatlatır. Gevşek bir battaniye ile kalça eklemi rahat hareket edecek şekilde sarıp sarmalanması, baş ve boyun desteklenerek küçük ritmik hareketlerle bebeği sarsmadan sallanması işe yarayan diğer davranışlardır. Bebek ağrısından dolayı anneyi sık emmek ister, çok emzirmenin sakıncası yoktur, elini veya emziği de emebilir, bunlar da bebeği rahatlatır. 

Çocuğunuz İsteklerini Konuşarak İfade Etmeyi Öğrenmeli

0-2 yaş döneminde ağlamasına hemen ilgi gösterilmesi ve yanına gidilmesi gerekir. Bu davranış kalıcı güven duygusunun gelişmesine alt yapı sağlar. 2 yaştan sonra ise her ağladığında istediklerini yapmak yerine, bu davranışı sonlandırdığında yanına gidip ilgilenilmeli, istediğini ağlayarak değil, konuşarak anlatması için çocuk cesaretlendirilmelidir. Sürekli ağlayan çocukların altta yatan bir hastalığının olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka çocuk doktoruna başvurulmalı, gerekli muayene ve tetkikleri yapılmalıdır.

Her şeye ağlayan çocuğa ne yapmalı?

Her Şeye Ağlayan Çocuğa Ne Yapmalı, Nasıl Davranılmalı?

  • Çocuğunuz oynamasını istemediğiniz bir materyalle oynuyorsa, yavaşça elinden alarak ilgisini çekecek başka bir oyuncak verin
  • Çocuğa rahatça oynayabileceği bir yer ayırın
  • Çocuğa sürekli yapma, elleme, koşma demekten sakının
  • Çok sıkı veya çok rahat bir disiplin anlayışı sergilemeyin
  • Olumlu davranışları ödüllendirin, olumsuz davranışlara tepki vermeden çocuğunuzun sakinleşmesini bekleyin
  • Çocuk her ağladığında istediğini yapmayarak bu davranışın işe yaramadığını ona gösterin
  • Çocuğunuz ağladığında insanların yanından ayrılarak, ağlamasının geçmesi için dikkatini başka noktalara çekin. Çocukla sakince konuşun.
  • Disiplinde, olumlu davranışları ödüllendirme, olumsuzları ödüllendirmeme ve pekiştirmeme uygulanabilir. 1-2 ay bunu denedikten sonra çocuk hala olumsuz davranışlar sergiliyorsa; belli bir süre için onu sevdiği bir aktiviteden mahrum bırakın.
  • Çocuğa korkutarak disiplin vermek kısa süreli işe yarar uzun vadede çok zararlıdır.
Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022