Çocuğun tırnak yemesi genelikle 4-5 yaş itibariyle başlar. Fakat bu önlenebilir bir davranıştır. Peki nasıl?
Tırnak yeme davranışı, tırnağı ya da tırnak etini dişiyle koparma davranışı olarak tanımlanmaktadır. 4-5 yaşlarından itibaren görülmeye başlar. Nadiren daha küçük yaşlarda da görülebilir. Okul çağında tırnak yeme en yoğun şekilde görülür. Tırnak yeme davranışı hem psikolojik hem de bazı sağlık problemlerine yol açmaktadır.
Tırnak yeme, çocuklarda ruhsal sıkıntıları ve gerilim duygularını azaltmaya yönelik bir davranıştır. Yine istek ve duygularını gösteremeyen çocuk, bunu yansıtmak amacıyla da tırnak yiyebilir. Bu, onun çevreye mesaj yollama şeklidir. Evdeki anlaşmazlıkların büyümesi, başarısızlık, engellenmeler, kendini yalnız hissetme gibi faktörler tırnak yemeyi artırır.
Anne-baba-çocuk arasında sağlıklı iletişim kurulmadığı takdirde çocuk tırnak yeme davranışına sığınacaktır. Aile içinde tırnak yiyen birinin örnek alınması da bu davranışa neden olmaktadır. Tırnak yeme davranışı genelde aileler tarafından bir davranış bozukluğu olarak düşünülmez. Kendilerince değişik yöntemlerle bunu ortadan kaldırmaya çalışırlar. En yaygın uygulanan yöntem eline acı biber sürmek ya da eldiven giydirip bileğinden bağlamaktır. Bu yöntemler çocuğu sınırlayan, engelleyen, var olan öfke ve korkularını arttıran yöntemlerdir.
İlk zamanlar aile, tırnak yeme davranışını görmezlikten gelip çocuğun dikkatini başka yönlere çekmeye çalışmalıdır. Tırnak yeme davranışına neden olan faktörler araştırılıp ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Alışkanlık problemlerinin çocuğun kontrolü dışında olduğu unutulmamalı, çocuk bu yüzden cezalandırılmamalıdır. Çocuğun davranışı üzerinde fazla durularak çocukta daha fazla kaygı yaratılmamalıdır. Tırnak yemenin hoş bir davranış olmadığı onu üzmeyecek bir şekilde açıkça anlatılmalıdır.
Çocuğu kimseyle kıyaslamamalı endişe, yaptıkları kınanmamalı, korku verecek televizyon programlarından uzak tutmalıdır. Anne-baba, sorunlarını konuşarak çözmeye çalışmalı, çocuğa yeterli sevgi, hoşgörü ve ilgi göstererek, onların güven duygusunu pekiştirmelidir. Küçük sorumluluklar verilerek çocuğun kendine güveni arttırılmalıdır. Olumlu yönleri ön plana alınmalıdır. Çocuğun yapmaktan zevk aldığı etkinliklere ya da enerjisini boşaltabileceği sportif etkinliklere yöneltilmesi onda sıkıntı yaratan durumla ilgili gerginliğinin azaltılmasında bir yol olarak düşünülebilir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.