Çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmak istiyor fakat nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? O halde bu mektup size.
Okuma Kültürü Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği ortak çalışma kapsamında, çocukları yaz tatilinde kitap okumaya teşvik etmek ve çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Çocuklardan Büyüklere Mektup” yolluyor.
Okuma Kültürü Derneği tarafından çocuklar adına kaleme alınan, ‘birlikte’ okumaya dair önemli bir çağrı yapan mektup, çocukları kitaplarla buluşturmayı, kitap okumayı sosyal bir etkinlik haline getirmeyi, çocukların okuma ve anlama becerilerini büyükleriyle birlikte öğrenerek ve eğlenerek geliştirmelerini amaçlıyor.
“Çocuklardan Büyüklere Mektup” Var
Çocuğa Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Okuma alışkanlığı çocukluk döneminde kazanılır. Henüz okumasını bilmeyen çocuğa önce kitabı sonra da okumayı sevdirebiliriz. İşte bu yüzden masallar ve resimli kitaplar çocuklarda okuma alışkanlığının kazanılmasında çok önemlidir. Çocuklara yönelik yazılan yazılarda her şeyden önce kolay anlaşılır ve iyi çizilmiş resimler olmalıdır. Yazı ve resmin birbirine uyumuna özen gösterilerek ikisinin birbiriyle çelişmemesine dikkat edilmelidir.
Çocuk, okul öncesi dönemde kendisine okunanı dinleme sabrını göstererek sonraki yıllarda bir kitabı okuma sabrını da gösterebilecektir ve kitap okuma alışkanlığını kazanmaya da hazır hâle gelebilecektir.
Çocuğun kitapla tanışmasında, kitabı sevmesinde, kitapla birlikteliğinin uzunsürmesinde; aile, öğretmen, okul ve kurumlara bazı sorumluluklar düşmektedir. Çocuğunkitap okuması isteniyorsa aile içinde çocuk kitapla tanıştırılmalı, kitap okumayaözendirilmelidir. Kitap okumayan bir ailenin de büyük bir olasılıkla çocuğu kitapokumayacaktır. Aile, çocuğu çevredeki kütüphanelere götürmeli, çocuğun yaşına uygunkitap almalı, ders dışındaki kitapları okuması için desteklemelidir.
Resimli kitap ve roman okuyan çocuğun, kitap okumayı sevmeyen bir çocuğa göre daha olumlu bir tutum içinde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Böylece zamanla çocukta oluşan okuma alışkanlığı büyüklerin yardımıyla daha olumlu bir biçimde yönlendirilebilecektir. Çocukların resimli kitaplara ilgi duyuyorlar diye büyüklerince sert bir biçimde uyarılması hiç de yerinde bir tutum değildir.