Günümüzün en önemli ve sık rastlanan rahatsızlıklarından biri olan obezite, yakılan enerjiden çok daha fazlasının vücuda alınması sebebiyle vücutta aşırı yağ birikmesiyle oluşan hastalıktır. Obezite beraberinde şeker hastalığı, eklem rahatsızlıkları, tansiyon yüksekliği gibi hastalılıkları da getirir ve insan ömrünün süresini azaltır. Yetişkinlerde görüldüğü gibi bebeklerde ve çocuklarda da sıklıkla görülmeye başlayan obezite erken yaşta tedavi edilmelidir.
Obezitenin ortaya çıkmasında çevresel faktörler olduğu kadar genetik faktörler de etkilidir. Beslenme kültüründeki değişiklikler ve geçmişteki sokak oyunlarının yerini alan bilgisayar oyunları çocukların çok hareketsiz kalmasına yol açmakta, vücuda giren enerji ile yakılan enerji arasındaki farkın çok açılmasına sebep olmaktadır. Bu durum beraberinde düzenli bir kilo artışını getirir ve önlenmediği takdirde obeziteyle sonuçlanır. Uzmanlar çocukların aşırı yağlı, hamur işi gıdalar yerine sağlıklı sebze, meyve, et türü gıdalarla beslenmesini, abur cubur tüketiminin mümkünse tamamen kesilerek, çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığının oluşturulmasını öneriyor. Asitli ve aşırı şekerli meşrubatlar yerine taze meyve suları, süt, ayran ve bol su tüketimini alışkanlık haline getirmelerini sağlamak da beslenme eğitimi açısından önemli bir diğer nokta. Bu düzen oluşturulurken hiçbir öğün atlanmamalı, her öğünde çocuğa gereken miktarda yemek verilmelidir. Şişman sınıfında olup, obezite riski taşıyan çocuklar geç kalınmadan mutlaka bir beslenme uzmanına götürülmeli, normal kilosuna ulaşana kadar yedikleri düzenli olarak takip edilmelidir.
Beslenme şeklini düzene koymanın yanı sıra, çocukların mutlaka egzersiz yapması sağlanmalıdır. Apartman kültüründe yetişip, geçmişteki koşmalı oyunları oynamak yerine evde bilgisayarda vakit geçirmeyi tercih eden çocuklarda hareketsizlik, aşırı kilolarının en büyük sebeplerinden biridir. Bu sebeple çocuğunuz basketbol, voleybol, yüzme, tenis gibi spor kurslarına yazdırmak, hareket etmesini sağlarken sosyalleşmesine de yardımcı olacaktır.
Kilo kontrolü ve obezite tedavisinde çocuğa karşı doğru yaklaşım son derece önemlidir. Ebeveynler bu konuda çocuklarına karşı yumuşak olmalı, onları incitmeden sık sık karşılarına alıp konuşmalı, çocuklarına örnek olabilmek adına kendileri de yediklerine dikkat etmeli ve sağlıklı beslenme kültürünü benimsemesine yardımcı olmalıdır. Ayrıca çocuklarda diyet psikolojisi yaratmak, sürekli olarak diyette olduğunu vurgulamak son derece yanlış bir tutumdur, bu tarz davranışlar aksi tesir yapacak çocuğun özgüvenini yitirmesine sebep olacaktır.
Bebeklerde obezite ilk 6 ay süresince sıklıkla rastlanan bir durum olup, 1 yaşından itibaren azalma göstermektedir. Bebeklik döneminde obezitenin sebebi, anne sütünün erken bırakılması ve ilk aylardan hazır mamalara geçilmesidir. Anne sütüyle devam edildiği halde obezitenin meydana gelmesi yine mümkündür, ancak bu oran hazır mama tüketen bebeklere oranla daha azdır. Her iki durumda da fazla kilolu olup, obezite riski taşıyan bebekler konusunda mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.
Çocuklarda ve bebeklerde obezite, genellikle doğru beslenme düzeni ve belirli bir yaştan itibaren gerekli hareketin sağlanmasıyla büyük oranda önlenebilse de, kalıtsal özelliklerden kaynaklanan şişmanlık durumlarında uzman yardımına başvurulmalıdır.