Beyaz önlük giymiş bir diş hekiminden hemen hemen her çocuk korkar. Bunun bir fobi haline dönüşmemesi için en büyük görev ebeveynlere düşüyor.
Ülkemizde yaygın olarak görülen “dentafobi” miniklerde de görülmektir. Çünkü önlemi alınmaz ise çocuklarda başlayan bu fobi, yetişkinlikte de devam ediyor. Bu korkuyu yenmek için çocuğun dişlerinde herhangi bir problem oluşmadan kontrol amacıyla diş hekimiyle tanıştırılmalı.
Anne- baba çocuğun ilk muayenesi sırasında hekimle arasındaki diyaloga müdahale etmemeli. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu böyle bir yöntemle çocuğun hekimle anlaşmasının daha kolay olacağını belirtiyor.
Ebeveynler ne yapmalı?
Her çocuk olumsuz birçok korku yaşar. Fakat bu korkuları yersiz cümlelerle pekiştirmek doğru değildir. Anne ve babaların bu konuda hassas davranması gerekiyor. Çünkü çocuklarda bu korkular ailelerinin onlara söylediği olumsuz sözlerden oluşuyor.
Ailenin tercih ettiği diş hekimi de bu konuda büyük önem taşıyor. Ebeveynler bu konuda yaşamış olduğu kötü deneyimler çocukları da olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklar diş hekimleri hakkında duydukları negatif söylemleri benimseyerek korkuya kapılırlar. Bu sebeple yaşadığınız kötü deneyimleri mümkün olduğunca çocuğunuza anlatmayın.
Doğru diş hekimi seçimi
Çocuğunuzu, mutlaka güvendiğiniz ve önceden ziyaret ettiğiniz bir diş hekimine götürün. Doğru diş hekimi tercihi, çocuğun ilk diş muayenesinde korku yaşamasını engeller ve onun diş hekimi muayenehanesinin çocukların dikkatini çekecek oyuncaklarla donatılmış olması ve pastel renklerle döşenmiş olması, çocukların davranışlarını olumlu yönde etkiler.
Tercihler bu yönde olursa çocuklar hem önyargılardan hem de korkulardan arınmış olur. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, çocuklardaki diş hekimi korkusunun aşılması için hekimlere büyük sorumluluk düştüğünü de vurguladı.
Diş hekimlerinin ilk tedavi aşamasında çocuklara olumlu gelecek davranışlar sergilemelerinin önemli olduğunu söyleyen Kışlaoğlu, “İleriki seanslarda çocuğa ve ailesine uygulanacak tedavi konusunda bilgi verilmelidir. Çocuklara uygulanan tedavi seansları eğlenceli hale getirilmelidir” dedi.
Çocuğunuzu alışması için sık sık doktora götürün
Çocukların diş kontrollerinin 1 yaşından itibaren başlamasının gerektiğini söyleyen Dr. Kışlaoğlu, bu şekilde çocukların diş hekimlerine daha kolay alışabileceğini belirterek, sık kontrollerin erken teşhis için de önemli olduğunu söyledi.
Çocukları diş hekimi korkusundan kurtarmak adına aileleri uyaran Kışlaoğlu, çocukları diş sağlığı eğitimine alıştırmak ve bu korkuyu aşmak adına sevimli diş fırçalarının, diş macunlarının ve çıkartmaların alınabileceğini ifade etti.