Kış aylarında gerçekleştirilen çocuk ameliyatlarında enfeksiyon riski, yaz aylarına oranla daha düşük. Bu nedenle uzmanlar, aciliyet olmayan ameliyatların kış aylarında yapılmasını öneriyor.
Çocuklarda acil olmayan sünnet, hipospadias (yarım sünnet), bademcik, fıtık, geniz eti ve dil bağı gibi ameliyatların kış aylarında yapılması, enfeksiyon riskini azaltıyor. Çocukların ameliyat sonrasında sorun yaşama riskini azaltmak ve olumsuz sonuçları engellemek için, uzmanlar acil olmayan sağlık sorunları ile ilgili tıbbi müdahalelerin kış aylarında yapılması gerektiğini belirtiyor.
Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, çocuklara geniz eti ameliyatı, sünnet, bademcik ameliyatı gibi tıbbi müdahalelerin sömestr tatilinde yapılması durumunda, çocukların 2-7 gün içerisinde günlük hayatına dönebileceğini belirtiyor. Kış aylarında operasyon geçirmenin birçok yönden avantajlı olduğunu vurgulayan Parlakgümüş, çocukların enfeksiyon kapma riskinin kış aylarında en aza indiğini söylüyor.
Ameliyatların Kış Aylarında Yapılması, Çocuk Psikolojisi Açısından da Önemli
Kış aylarında gerçekleşen operasyonlar, çocukları yalnızca fiziksel açıdan değil, psikolojik olarak da daha olumlu etkiliyor. Yaz aylarında çocukların fiziksel aktivitelerini kısıtlayabilen ameliyatlar, çocukların mutsuz olmasına ve kendilerini yetersiz hissetmelerine neden olabiliyor.
Sünnet operasyonlarının da çocukların psikolojik durumu üzerinde önemli etkisi bulunuyor. Dr. Parlakgümüş, kendini hazır hisseden ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmeyecek olan çocukların sünnet operasyonlarının lokal anesteziyle gerçekleşmesi öneriyor. 2-5 yaş aralığında cinsel kimlik kazanıldığından, bu yaş aralığındaki çocuklar için ise genel anestezi öneriliyor.
Aciliyeti olmayan ameliyatların kış aylarında gerçekleştirilmesi, çocuklarda enfeksiyon riskini azaltarak, çocukların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, kış aylarında dış mekanda yapılan fiziksel aktiviteler daha az olduğundan, ameliyatların kışın yapılması çocukları psikolojik olarak da olumlu etkiliyor.