Büyüme çağında ve ergenlik döneminde çocukların yeterli düzeyde kalsiyum alması çok önemli. Erken dönemde yeterli düzeyde alınan kalsiyum, çocukların sağlıklı bir kemik gelişimi göstermesini sağlıyor ve ileri yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıklarını önlüyor.
Büyüme çağındaki çocukların beslenmesinde kalsiyum büyük bir önem taşıyor. Sağlıklı bir kemik gelişimi için kalsiyum zengin besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Erken yaşlarda yeterli düzeyde alınan kalsiyum, ileride karşılaşılabilecek kemik erimesi ve buna bağlı diğer hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Kemik sağlığında, yetişkinlik döneminde alınan kalsiyumun, büyüme çağında alınan kalsiyum kadar faydası olmuyor. Büyüme çağında yeterli derecede kalsiyum alınmaması, ileriki yaşlarda telafi edilemiyor ve pek çok kemik rahatsızlığına kapı açıyor.
Araştırmalar, çocukların yeterli düzeyde kalsiyum almadıklarını gösteriyor. Her 10 kız çocuktan ve her 3 erkek çocuktan en fazla biri yeterli düzeyde kalsiyum alıyor. Alınması gereken kalsiyum miktarı yaşa göre değişiyor. Yaşa göre alınması gereken kalsiyum miktarları şu şekildedir;
Yeterli düzeyde kalsiyum içeren besinlerle çocukların sağlıklı kemik gelişimini sağlamak mümkün. 1 bardak inek sütünde 300 mg kalsiyum vardır. Aynı şekilde, 1 kase yoğurt; 150 gr doğal peynir veya 200 gr işlenmiş peynir de 300 mg kalsiyum içerir.
İnek sütü içmek istemeyen veya içemeyen çocuklar için kalsiyum takviyeli soya ürünleri tercih edilebilir; soyadan üretilen süt, peynir ve yoğurt gibi. Kalsiyum takviyeli olmayan soya sütü, çok düşük miktarda kalsiyum içerir. Kalsiyum takviyeli soya sütü ve soya ürünleri ise, en az inek sütü kadar, hatta daha fazla kalsiyum içerir. Çocukların yeterli miktarda kalsiyum alması için günlük öğünlerde çeşitli soya ürünleri tercih edilebilir.
Kalsiyum açısından zengin başka bir besin ise portakal suyudur. Fakat, mümkün olduğunca taze sıkılmış portakal suyu tercih edilmelidir. Bir bardak taze sıkılmış portakal suyunda yaklaşık 50 mg kalsiyum vardır.
Kalsiyum açısından zengin besinleri, günlük öğünlerin bir parçası haline getirerek çocukların sağlıklı kemik gelişimi sağlanabilir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.