Kültür Sanat

Çocuk Dostu Müze Programı

Kültür ve Turizm Bakanlığı; müzecilik alanındaki yeni anlayışlara paralel olarak, müzeleri çocukların severek gezmelerini sağlamak, müze ortamını cazip hale getirmek ve etkisini artırmak, çocuklarda yaratıcılık becerisini desteklemek, katılımcı ve kalıcı bir öğrenme ortamı sunmak amacıyla Çocuk Dostu Müze Programını geliştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan Çocuk Dostu Müze programı kapsamında müzelerin aşağıdaki metodları kullanarak projeler üretmesi bekleniyor.

Peki, Çocuk Dostu Müze Programı müzelerde ne gibi değişimleri öngörüyor?

1. Çocukların yaratıcılıklarını artıracak, ürün çıkaracakları atölyeler sunmak. Müzelerin temasına göre; örneğin bir arkeoloji müzesinde çocukların döneme ait eserlerin benzerlerini kilden yapabilecekleri atölyeler oluşturmak, bilim müzesinde çocuklara basit deneyler yapabilecekleri laboratuar ortamları yaratmak gibi.

2. Çocukların ilgisini çekecek etkileşimli ve görsel ortamlar sunmak. Çeşitli hayvanların bulunduğu yeşil alanlar, oyun parkları, bulmaca alanları oluşturmak, akvaryumlar yapmak, çocukların zevklerine uygun kafeteryalar açmak gibi.

3. Çocuklara yaratıcı drama yolu ile öğrenme imkânı sunmak. Drama aracılığıyla çocuklara müze ortamında; nesnelere sorular sorularak, nesnelerden aldıkları yanıtlarla canlandırmalar yapma imkanı sağlanmakta (nesneyi kim yapmış?, niçin yapmış?, nasıl yapmış?, nesne bize dönemi hakkında neler anlatıyor?) yapılan canlandırmalar sonucunda ise çocukların objeleri döneminin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik özelliklerini anlatan eserler olarak görmesi sağlanmaktadır. Böylece öğrenim hızlanmakta ve kalıcılığı artmaktadır.
4. Çocukların doldurmaları için “müze çalışma kâğıdı” hazırlamak. Müze hakkında kalıcı bilgi elde etmelerini sağlamak maksadıyla her müzenin konseptine uygun olarak standart çalışma kağıtları hazırlamak ve bunları öğretmenler veya müze görevlileri nezaretinde doldurtmak.

5. Müze ziyareti anısına çocuklara müze ile ilgili bir belge kart veya hediye hazırlamak. Müzelerin konularına ve eserlerine göre çocuk ziyaretçilere verilmek üzere bir belge veya hatıra eşya hazırlanması sağlanacaktır. Bu belge ziyaretçi çocuk için müze anısına kalıcı bir nesne olacak ve çevresine tanıtım yapmayı sağlayacaktır. Çocukların etkilendikleri oranda müzenin gönüllü tanıtıcısı ve dostu olması sağlanacaktır.

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir