Çocuk Dostu Şehir, çocuk haklarını uygulayan ve çocukların yaşam alanlarını ideal hale getirmeyi amaçlayan şehir olarak adlandırılabilir. Çocukların sık vakit geçirdiği alanların çocuk dostu olması, çocukların sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıdığı gibi, çocuk dostu şehirlerin sayısının artması, sağlıklı çocukların sayısının da artması anlamına geliyor.
Çocuk Dostu Şehirlerin Özellikleri
Çocuk dostu şehirler, çocuk hakları ile paralellik göstermeli ve çocukların güvenli yaşayabileceği ortamlara sahip olmalıdır. Çocuk dostu şehrin temel özellikleri şöyledir:
- Çocukların sağlık, barınma, eğitim gibi haklardan yararlanır.
- Şehir içerisinde, güvenli bir şekilde yürüyebilir.
- Oyun oynamak ve doğayı keşfetmek için yeterli yeşil alana sahiptir.
- Sahip olduğu din, ırk, cinsiyet gibi özellikler nedeniyle ayrımcılığa uğramaz.
- Çocuklara yönelik, kültürel ve sosyal etkinliklerin düzenlenir.
- Çocuk kütüphanesi, çocuk kültür merkezi, çocuk bilim merkezi gibi alanlara sahiptir.
Çocuk dostu şehirler, çocuklara sunduğu yaşam, eğitim, eğlence ve etkinlik gibi standartlar dolayısıyla kendi içinde de sınıflandırılabilir. Ancak bir şehrin çocuk dostu olduğu söyleyebilmek, o şehirde çocukların güvenli bir şekilde yaşayabilmesi, diğer çocuklarla eşit haklara sahip olması ve eğitim ile sağlık haklarından yararlanabilmesi şarttır.
UNICEF Çocuk Dostu Şehirler Projesi
Çocuk Dostu Şehir Girişimi altında ortaya çıkan Çocuk Dostu Şehirler Projesi, UNICEF tarafından yürütülmektedir. UNICEF, Çocuk Dostu Şehirler kapsamında, çocuk dostu mekanların oluşması konusunda yerel yönetimler ile iş birliği yapmaktadır. 2014-2015 yıllarını kapsayan Çocuk Dostu Şehirler projesi kapsamında, Türkiye’deki çocuk dostu şehirlerin sayısının artırılması hedeflenmiştir.