Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü

ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) 2002 yılında 12 Haziran’ı çocuk işçiliğinin önüne geçebilmek amacıyla “Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü” ilan etti.

“Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü” ilan edilen 12 Haziran ‘da “Çocuk İşçiliğine Hayır, Kaliteli Eğitime Evet” diyerek,  her çocuğun eğitim hakkına sahip olduğunun altı çizildi.

Çocuk işçiliği ile ilgili yapılan araştırmalara göre,  Türkiye’de 6 ile 14 yaşlarında  292 bin, 6 ile 17 yaşlarında  ise 893 bin çocuk işçi olduğu belirtildi.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliği sorununu çözmeyi hedefleyerek, kaliteli eğitimin önemini vurguluyor.

“Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi” Projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesinde Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında, Temmuz 2013’te, 5 pilot il olarak belirlenen  Gaziantep, Adana Şanlıurfa, Ordu ve Kocaeli’nde “Çocuk İşçiliği İzleme Birimleri” kuruldu.

5 pilot ilde kurulan birimler, il düzeyinde kurumlar arası etkin bir iş birliği kurarak çocuk işçiliği ile mücadeleyi yerel düzeyde güçlendirmek ve çalışan çocukların sayılarını, yoğunluklu olarak çalıştıkları sektörleri,  yaşadıkları bölgeleri belirleyerek gerekli önlemleri alarak harekete geçmeyi amaçlıyor.