Çocuk ve bebeklerin odalarının fiziksel sağlıklarının yanı sıra pedagojik gelişimlerine de destek olacak şekilde tasarlanmalıdır.
Bebek, çocuk ve gençlerin kendi odalarında kaliteli ve doğru vakit geçirebilmeleri için gerekli hassasiyeti gösterilmelidir. Bu süreçte ebeveynlerin çocuklarını doğru yönlendirmeleri gerekir. Çocuk odalarında, ders çalışmaya teşvik edecek rahat bir ortam oluşturulmalıdır.
Bebeklikten ergenlik çağına kadar geçen dönemin, bireylerin psikolojik gelişiminde önemli bir rol oynadığının bilincinde olunmalıdır. Çilek, bu bilinçle çocukların çalışma odalarının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Çocuk Odası Nasıl Tasarlanmalıdır?
- Çocuğu ders çalışmaya özendirmek için çalışma alanının düzenlenmesi oldukça önemlidir.
- Çocuğa uygun bir çalışma masası ve kitaplarını muhafaza edeceği raflar çalışma alanında yer almalıdır.
- Çalışma masası çocuğun boyuna uygun olmalı, doğru açıdan ve bol güneş ışığı alacak bir yere yerleştirilmelidir.
- Odadaki ışığın doğrudan çocuğun gözüne gelmemesi ve loş bir ışık olması hem uyku düzeni hem de göz yorgunluğu ve algı dağılmasının önlenmesi açısından önemlidir.
- Okul çağındaki çocukların ise odalarının biraz daha sade, ferah ve huzurlu olması, odalarında rahat uyumaları ve derslerine daha rahat konsantre olmalarına destek olur.
- Tüm bu düzenlemede önemli olan çocuğun da bir birey olduğunu unutmadan onun fikirlerini, beğenilerini ve tercihlerini dikkate almaktır. Böylece çocuğun odasında vakit geçirmekten ve ders çalışmaktan keyif almasını artırabilir, motivasyonu sağlayabilir ve birey olduğu hissettirilebilir.
- Mobilyaların eğitici ve bilgilendirici özelliklerinin olması çocukların o kavramları öğrenmesine destek olur ve hayal güçlerini geliştirir. Aynı zamanda odalarını sevmelerini sağlar ve psikolojik bir ihtiyaç olan kendini bir yere ait hissetme ihtiyacını karşılar.
Okul çağına gelmiş çocukların odalarının onların ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir. Ebeveynlerin çocuğun da bir birey olduğunu unutmadan onun fikirlerini, beğenilerini ve tercihlerini dikkate alması önemlidir.
Eşyalara karar verildikten sonra oda içinde yerleştirilmesi ve odanın düzeninin oluşturulmasında da yine çocuğun fikirlerini almak, onu bu sürece dahil etmek çocuğun odasını kendine ait hissetme ve sahiplenme hissini artıracaktır. Bu da çocuğun odasıyla ilgili sorumluluk, keyif ve ilgisinin gelişmesine katkıda bulunacaktır.