Dizi, sinema, reklam gibi sektörlerde çalışan çocukların çalışma koşullarının düzeltilmesi için, Oyuncular Sendikası'nın 2011 yılında başlattığı kampanya, bakanlıkların da desteğiyle sürüyor.
"Bu Sette Çocuk Var" adıyla gündeme taşınan kampanyaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi kurumların yanı sıra, tanınmış oyuncular da bir tanıtım filmiyle destek verdi.
Kampanya ile, yetişkin oyuncularla aynı şartlarda ve setlerde zor koşullarda çalışıtırılan çocuklar için bir yasa düzenlemesi yapılması talep ediliyor. 15 yaş altı çocuklar yasal olarak çalıştırılamıyor ancak sanatsal faaliyetlerde, özel yasal düzenlemeler ile yer alabiliyor.
Kampanya ile Çalışma Bakanlığı'nın, çocukların haklarını düzenleyen İş Kanunu'nun 71. maddesine “Sanatsal ve kültürel faaliyetlerde çalışan çocukların çalışma koşulları yönetmelikle düzenlenir” maddesinin eklenmesi planlanıyor.
Yasa düzenlemesinin yanı sıra, çocuk oyuncu çalıştıran firmaların şu koşullara uymasının sağlanması talep ediliyor:
Çocuklar ancak fiziksel, zihinsel, psikolojik ve ahlaki gelişimlerine zarar vermeyen, eğitimlerini aksatmayacak, sağlık ve güvenlik açısından risk içermeyen koşullarda çalıştırılabilir.
Çocuklara tahsis edilecek alanda çocuğun yaşına ve gelişimine uygun dinlenme, oyun ve çalışma alanları olmalı,
Çocuklar, yanlarında yasal temsilcileri olmaksızın çalıştırılmamalı ve yasal temsilciler, çocuğun her daim görebileceği ve ulaşabileceği şekilde faaliyet alanında bulunmalı
Çocuğun çalışma ortamında konusunda uzmanlaşmış bir çocuk psikoloğu veya çocuk gelişim uzmanı ile çocuk oyuncu koçu bulundurulmalı,
Çocuklara kapalı mekanlarda ayrı bir oda, açık mekanlarda ise çalışma koşullarına uygun olarak bir kabin ya da karavan tahsis edilmeli.
Çocuk oyuncuların çalışma süreleri ve çalışma ortamı
Kampanya kapsamında 36 aylıktan küçük çocukların çalıştırılmaması, 3-4 yaşındaki çocukların günde 2 saatten fazla çalıştırılmaması gibi kriterler yer alıyor.
Çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından sakıncalı sahnelerden uzak tutulması, tütüm mamullerine maruz bırakılmaması, çocuğun yaşına ve gelişimine göre bir beslenme düzeni sağlanması gibi koşulların da mutlaka hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.