Anne Baba Okulu

Çocuk Psikolojisi İçin Ebeveynlere Öneriler: Koronavirüs Sürecinde

Çocuk psikolojisi içinden geçtiğimiz salgın sürecinde çeşitli etkilere maruz kalmaktadır. Bu süre çocuklarla nasıl sağlıklı bir şekilde atlatılabilir? İşte ebeveynlere düşen görevler.

Ülke genelinde aileler, koronavirüs salgınının neden olduğu günlük yaşamdaki değişikliklere uyum sağlıyor. Çoğu okul, halka açık toplanma yerleri ve zorunlu olmayan işletmeler kapalı ve ebeveynler yeni normale uyum sağlamaya çalışıyor. Bunun için, çocukları meşgul etmeye, güvende hissettirmeye çalışmak ve mümkün olan en iyi şekilde uzaktan eğitime ayak uydurmaya çalışmak için çaba sarf etmek anlamına geliyor. Bunların hiçbiri kolay değil, ama bir kontrol duygusunu güçlendirmek ve çocuklara iyi olduklarını ve durumun daha iyi hale geleceğini hissettirmek önemli.

Stresli olaylara nasıl tepki verileceği konusunda rehberlik için çocukların yetişkinleri örnek aldıklarının farkında olmalısınız. Panik yapmadan bir düzeyde endişeyi kabul etmek gerekir. Hastalık riskini azaltan gerekli önlemlerin alınması önemli. Çocuklara olumlu önleyici tedbirleri öğretmek, onlarla korkuları hakkında konuşmak ve onlara enfeksiyon riskleri üzerinde bir miktar kontrol hissi vermek kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Çocuk Psikolojisi İçin Ebeveynlere Öneriler

Sakin Olun, Dinleyin, Anlatın ve Birlikte Vakit Geçirin

Rol model olun: Çocuklar tepkilerinize tepki gösterecek ve onları örnek alacaklardır. ÖOnlar için iyi bir örnek olmalısınız.

COVID-19 hakkında nasıl konuştuğunuzun farkında olun: COVID-19 hakkındaki tartışmanız çocuğunuzun korkusunu artırabilir veya azaltabilir. Doğruysa, çocuğunuza ailenizin sağlıklı olduğunu ve sevdiklerinizi güvenli ve iyi tutmak için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı hatırlatın. Düşüncelerini ve duygularını dikkatle dinleyin ya da çizmelerini sağlayın. Gerçeği uygun şekilde anlatın ve rahatlamasını sağlayın.

Sosyal mesafeyi açıklayın: Çocuklar muhtemelen ebeveynlerinin neden arkadaşlarıyla birlikte olmalarına izin vermediklerini tam olarak anlamıyorlar. Sosyal mesafe, salgın riski kontrol altına alınana kadar diğer insanlardan uzak durmak anlamına gelir. Daha büyük çocuklara açıklanan grafiklerle anlatmak sosyal mesafenin önemini kavramasına yardımcı olacaktır. Üzerimize düşeni yapmak için sağlık uzmanlarının kurallarına uymalıyız. Bunu çocuklarınıza anlatmalısınız.

Derin nefes almayı öğretin:

Derin nefes alma sinir sistemini yatıştırmak için önemli bir araçtır. Çocuklarınızla nefes egzersizleri yapın.

Olumluya odaklanın: Bu günleri ailenizle birlikte vakit geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirin. Zamanı mümkün olduğunca eğlenceli hale getirin. Aile projeleri yapın. Eşyalarınızı düzenleyin, başyapıtlar oluşturun. Doğa ile bağlantı kurmak ve gerekli egzersizi almak için şarkı söyleyin, gülün. Daha büyük çocukların arkadaşlarıyla sanal olarak bağlantı kurmalarına izin verin.

Günlük bir rutin oluşturun: Düzenli bir programa sahip olmak, kontrol, öngörülebilirlik, sakinlik duygusu sağlar. Ayrıca çocukların ve diğer aile üyelerinin arkadaşlarıyla sanal olarak bağlantı kurabilecekleri fikrine de saygı duymalarına yardımcı olur.

Başkalarına yardımcı olabilecek projeleri belirleyin: Komşulara, evde tek başına kalmış olabilecek kişilere veya sağlık çalışanlarına mektup yazmak; sosyal medya üzerinden olumlu mesajlar göndermek; veya küçük çocukların dinlemesi için favori bir çocuk kitabını sosyal medya platformunda okumak, sokak hayvanlarını beslemek.

Haberleri Takip Edin

Ebeveynler, hem kendileri hem de çocukları için televizyon, internet ve sosyal medyadan habeleri izlemelidir. COVID-19 ile ilgili sürekli güncellemeleri izlemek korku ve endişeyi artırabilir. Gelişimsel olarak uygunsuz bilgiler veya yetişkinler için tasarlanmış bilgiler, özellikle küçük çocuklarda endişe veya kaygıya neden olabilir. Bu hissi önlemek için haberleri takip ederk çocukları doğru bilgilendirmelisiniz.

Söylentileri ve yanlış bilgileri yok edin. Çocuğunuza, İnternet’teki COVID-19 hakkında birçok hikayenin söylentiler ve yanlış bilgiler içerebileceğini açıklayın. Özellikle büyük çocuklar internette yanlışlıklar içeren çok fazla bilgiye erişiyor olabilir. Çocuğunuzla hastalık bilgileri hakkında konuşun.

Çocuklarınızla Konuşun

Çocuklarınızın soruları size rehberlik etsin. Sorularını doğru bir şekilde cevaplayın, ancak gereksiz ayrıntıladan kaçının. Onlara uzmanların çocuklarınızın refahı için çok önemli olduğunu belirttiği bilgileri verin. Çoğu zaman, çocuklar ve gençler endişeleri hakkında konuşmazlar sevdiklerini endişelendirmek istemezler. Küçük çocuklar sorular sorarlar, dinler, oynarlar ve sonra döngüyü tekrarlarlar. Çocuklar hayatlarının bazı yönlerini kontrol edebiliyorlarsa kendilerini her zaman güçlenmiş hissederler. Kontrol duygusu korkuyu azaltır.

Dürüst Olun

Çocuklar çoğu zaman gerçekten daha kötü durumları hayal ederler; bu nedenle gerçeği bilmek korkularını azaltabilir. Çocuğunuza, bu hastalığın birbiriyle yakın temas halindeki kişiler, enfekte bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman veya enfekte olmuş nesnelere veya yüzeylere dokunduğunda bulaştığını söyleyin. Bunlardan kaçınarak güvende olabileceğini bilmeli. Bilirse korkmaz.

Hatalı ebeveyn

Yaşlarına Uygun Açıklamalar Yapın

Okul öncesi çocuklar: Kısa, basit bilgiler verin. İnsanların mikropları durdurmak için çalıştığını söyleyin, ellerini yıkaması gerektiğini anlatın. “Yetişkinler sizi güvende tutmak için çok çalışıyor” gibi bir dil kullanın.

İlkokul ve ortaokul çocukları: Bu yaş grubu genellikle gerçekten güvenli olup olmadıkları ve COVID-19 bölgelerine yayılırsa ne olacağı hakkında sorular sormada daha isteklidir. Gerçekliği söylenti ve fanteziden ayırma konusunda yardıma ihtiyaçları olabilir. Bilim insanlarının ve  toplum liderlerinin mikropların yayılmasını önlemek için gösterdikleri çabaları tartışın.

Lise öğrencileri: Konular daha derinlemesine tartışabilirler. Onları uygun COVID-19 kaynaklarına yönlendirin. COVID-19’un mevcut durumu hakkında dürüst, doğru ve olgusal bilgiler verin. Onları aile planları, zamanlama ve ev işlerinde yardım konusunda karar verme süreçlerine dahil edin.

Tüm çocukları, düşüncelerini ve duygularını sözlü olarak ifade etmeye teşvik edin. İyi bir dinleyici olun.

Eğitimden Uzaklaşmayın

Okulların öğretme deneyimleri büyük ölçüde değişecektir, ancak çoğu okul çocukların yapması için dersler ve öğrenme etkinlikleri sunmaktadır. Şu anda ücretsiz öğrenme fırsatları sunan çevrimiçi platformlardan yararlanın.

Ek kaynakları belirleyin. Bulunduğunuz yerde evde eğitim için farklı bir uygulama olup olmadığından haberdar olun.

İletişimde kalın. Okulun aileler ve öğrencilerle nasıl iletişim kurduğunu öğrenin. Aldığınız tüm mesajları okuduğunuzdan emin olun. Çocukları da bu konuda bilgilendirin.

Okul personeli ile bağlantı kurun. Eğer ödevlerini veya etkinliklerini ele alma ve sürdürme konusunda endişeleriniz varsa çocuğunuzun öğretmenine ve diğer ilgili okul personeline ulaşın.

Temel Hijyen Uygulamalarını ve Sağlıklı Kalma Yöntemlerini Öğretin

Günlük temizlik rutini belirleyin. Virüsün yayılmasını önlemek için çocuğunuzu bu basit adımları uygulamaya teşvik edin.

Ellerinizi günde birkaç kez 20 saniye yıkayın. Çocukları ellerini nasıl yıkaması gerektiği konusunda bilgilendirin.

Çocuklarınıza hapşırdıklarında ya da öksürdüklerinde selpak kullanması konusunda uyarın. Hapşırdıktan veya öksürdükten hemen sonra kullanılmış selpakları atmaları gerektiğini analtın.

El sıkışmak ve sarılmanın bir süre güvenli olmadığı konusunda onunla konuşun.

Bir kontrol duygusu geliştirin. Çocuğunuzun / çocuklarınızın enfeksiyonu önlemek için neler yapabileceği konusunda rehberlik etmek onlara daha büyük bir kontrol duygusu sunar ve bu da kaygıyı azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirin. Çocuğunuzu dengeli yemeye,, yeterince uyumaya ve düzenli egzersiz yapmaya teşvik edin; bu, hastalıklarla savaşmak için sağlam bir bağışıklık sistemi geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Çocuk Psikolojisi İhmal Edilmemeli

Bu süreçte çocuk psikolojisi önemlidir. Çoğu çocuk, uyku veya konsantre olma zorluğu gibi endişe veya endişe belirtileri göstermiş olsa bile, ebeveynlerin ve diğer aile üyelerinin desteğiyle süreci iyi atlatacaktır. Bununla birlikte, bazı çocuklar şiddetli kaygı, depresyon gibi daha yoğun reaksiyonlar gösterebilir. Risk faktörleri, önceden var olan bir zihinsel sağlık problemini, önceki travmatik deneyimleri, aile istikrarsızlığını veya sevilen birinin kaybını içerebilir. Çocuklar 2 haftadan fazla bir süre boyunca aşağıdaki semptomlardan herhangi birini gösterirse ebeveynler bir profesyonelle iletişime geçmelidir.

Okul öncesi çocukları: başparmak emme, yatak ıslatma, uyku bozuklukları, iştahsızlık, karanlık korkusu, davranışta gerileme ve geri çekilme.

İlkokul çocukları: sinirlilik, saldırganlık, yapışkanlık, kabuslar, eğitimden kaçınma, zayıf konsantrasyon ve etkinliklerden ve arkadaşlardan uzaklaşma.

Ergenler: uyku ve yeme bozuklukları, ajitasyon, çatışmalarda artış, fiziksel şikayetler, suçlu davranış ve düşük konsantrasyon.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir