Çocuklarda görülen akut sinüzit atağı, uzun süre geçmeyen üst solumum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla görülüyor. Çocuklarda burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, uzun süren öksürük ve dikkat bozukluğuna yol açan akut sinüzit, doğru teşhis edilemediğinde ciddi sorunlar oluşturabiliyor.
Uzun Süren Soğuk Algınlığı Sinüzit Belirtisi
10-14 günden uzun süren soğuk algınlığı ve hafif ateş yükselmesi ile geniz akıntısı, çocuk sinüzitinin genel belirtileri arasında yer alıyor. Çocuklarda huzursuzluk ve bitkinlik, baş ağrısı ve göz çevresinde şişmeye yol açan sinüzit, yıl içerisinde birçok kez tekrarlanabiliyor.
Bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan çocuklarda, özellikle 7 yaşına kadar burun, sinüs ve kulak enfeksiyonları sıklıkla görülüyor. Sık görülen enfeksiyonlarda, geniz eti büyüyerek sinüzit atakları artığı gibi, tetikleyici faktörleri ortadan kaldırmak büyük önem taşıyor.
Çocukların Yanında Sigara İçmeyin
Sinüziti olan çocukların alerjenlerden uzak durması, sigara dumanına maruz kalmaması ve hava kirliliğinin yoğun olduğu alanlarda bulunmaması önem taşıyor. Sinüziti tetikleyen bu durumlar, çocuklarda şiddetli baş ağrısına, öksürüğe ve geniz akıntısına yol açabiliyor.
Çocuklarda Sinüzit Tedavisi
Uzun süren soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar sinüzitin belirtileri olabileceği gibi, doğru teşhis için çocuk doktorundan yardım almak gerekiyor. Çocukların yetişkinlik dönemlerinde de ciddi sorunlara yol açabilen sinüzitin etkilerini azaltmak için, düzenli ve dengeli beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendirmek ve çocukların havadar odalarda uyumasını sağlamak önem taşıyor.
Genellikle geç ya da yanlış teşhis edilen çocuk sinüziti, yanlış teşhis nedeniyle doğru olmayan ilaç kullanımına da yol açabiliyor. Çocuk sağlığını tehdit eden yanlış ilaç kullanımının önüne geçmek ve etkili bir tedavi uygulanmasını sağlamak için çocuklardaki hastalık belirtilerini ebeveynlerin iyi analiz etmesi önem taşıyor.