Çocuk Vakfı, seçime katılacak parti başkanlarına mektup göndererek, sosyal politikalar konusunda önerilerde bulundu.
Aile, çocuk ve gençlik sorunları başta olmak üzere, güç koşullardaki bireyler için sosyal politika önerilerini parti başkanlarına göndererek, kamuoyuyla paylaşan Çocuk Vakfı, 11 bakanlıkta yapılması gereken düzenlemeler sundu.
Mektup kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Aile ve Çocuk Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılarak, Türkiye genelindeki 919 ilçede icracı bir bakanlığa dönüştürülmesi önerildi
“Eğitim, Aile ve Çocuk Bakanlığı’na Devredilsin”
Eğitim ile ilgili düzenleme, değişiklik ve yapılandırmalarla ilgili yetkili kurumun Aile ve Çocuk Bakanlığı olmasını öneren Çocuk Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın örgün eğitime odaklanması gerektiğini savundu.
Anayasa ve Yasa Çalışmaları
Hazırlanacak olan yeni anayasada, anne ve kadın hukukuna yönelik kapsayıcı maddelerin yanı sıra çocuk ve gençliğin bütün haklarıyla görünür olması gerektiğini savunan bir madde de gönderilen mektupta yer aldı.
Çocuk Hukuku kapsamında, Türkiye Gençlik Kanunu’nun hazırlanmasının talep edildiği mektupta, Çocuğa Özgü Adalet anlayışı çerçevesinde, Çocuk Ceza ve Tutuk Evleri’nin kapatılmasına da öncelik verildi.
Örgün Eğitimine Yönelik Öneriler
Çocuk Vakfı, parti başkanlarına gönderdiği mektupta, MEB Çocuk Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile MEB Okuma Kültürü, Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin kurulmasını talep etti. İki ayrı 100 Temel Eser genelgesinin iptal edilmesi ve MEB Okuma Kültürü Programı hazırlanması savunuldu.
Özel Yeteneklilerin Eğitimi
Öneri çalışmasında, özel yetenekliler hakkında da maddeler yer aldı. MEB’in Özel Yetenekli Bireylerin Eğitim Strateji konulu bir çalışma hazırlaması ve Özel Yeteneklilerin Eğitim Konseyi’nin kurulması talep edildi.
Kültürel Gelişim Programı
Erken çocukluk döneminden başlayarak medeniyet ve kültür odaklı Çocuk ve Gençlik Kültürel Gelişim Programı’nın da hazırlanması önerilirken, çocuk-din ilişkisinin istismar alanı olmaktan çıkarılması gerektiği vurgulandı. Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde MEB ve Üniversiteler ile birlikte Çocuk ve Din Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulması önerildi.
Çocuk Vakfı’nın seçimlerde yer alacak parti başkanlarına gönderdiği mektupta, Çocuk ve Medya Stratejisi, Ağaç Bayramı, Kronik Çocuk Hastalıkları Stratejisi, Kültürel ve Spor Stratejisi, Çocuk ve Spor Bakanlığı gibi çalışmaların yapılması da önerildi.
Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, siyasi parti başkanlarına gönderdiği mektupta, 1 Kasım’da yapılacak erken genel seçim ile İnsan Hakları temelinde, bütün bireylerle sözleşme imzalamış ve Türkiye açılımına odaklı yeni bir Anayasa’da duyulan ihtiyacı vurgulayarak, “Ya çocuklar için oy vermeli ya da oylarımızı çocuklara vermeliyiz” ifadelerini kullandı.