Resim, duygu ve düşüncelerin, belli estetik kurallar çerçevesinde, kağıt, bez, mukavva, ağaç gibi yüzeyler üzerinde ifade etme sanatıdır.
Konularına göre resim türleri nelerdir?
1) Natürmort: Meyve, sebze, eşya gibi cansız olan her şeyi resmetmeye denir. Resim yapmaya yeni başlayanlar için iyi bir konudur. Natürmort çizimlere genellikle masa, bardak, çanta gibi eşyalar ile başlanır. Daha sonra vazo gibi kıvrımlı olan nesnelere geçilir.
2) Portre: Portre çalışmalarda modelin yüz ve baş kısmı resmedilir. Bu çalışmalar bazen omuzlara ve bele kadar iner. Portre resim yaparken önemli olan modelin yüzündeki ifadenin net olarak yakalanmasıdır.
3) Soyut resim: Soyut resimde, gerçek üstü betimlemeler söz konusudur. Bu tür resimler yapan sanatçı, herhangi bir nesneye bağlı kalmaz, resmini nesneye benzetmeye çalışmaz. Bunun yerine, iç dünyasında yaşadıklarını; üzüntüsünü, sevincini tuval üzerine aktarır. Soyut bir resme bakan insanın, renkler ve çizgiler hakkında az çok bilgi sahibi olması gerekir. Aksi durumda resmi beğenmesi zordur.
4) Peyzaj: Peyzaj resim, konularını doğadan alır. Bu tür resimlerde “yakın plan” ve “uzak plan” vardır. Yakın plandaki nesneler net ve büyüktür. Uzak plandakiler ise, netliğini kaybetmiştir. Peyzaj resimde gökyüzü önemli bir konuma sahiptir. Resme başlamadan önce gökyüzünün mü yoksa yeryüzünün mü ön plana çıkarılacağına karar vermek gerekir.
5) Enterieur: Bu resim türünde binaların ve odaların görüntüleri resmedilir. Enterieur resim yapılırken, perspektife (uzaklık-yakınlık algısı) dikkat edilmelidir.
Malzemesine göre resimler nelerdir?
1) Yağlı boya
2) Sulu boya
3) Pastel boya
4) Guaj boya
5) Fresko (Duvar sıvası üzerine, madeni boyalarla resim yapma tekniği)
6) Temperra (Bal, yumurta gibi malzemelerle resim yapma tekniği)
Resim ve Çocuk
Çocuklar, resim yapmaya oyun oynama isteği ile başlar. Eline aldığı kalem ya da boya ile yüzeylere rastgele çizgiler çizer. Yapılan bu ilk çizimlerde bir anlam aramak elbette ki gereksizdir, çünkü çocuk bu çizimleri bir plan çerçevesinde yapmaz. Yapılan bu ilk çizimler, çocuğun zihinsel gelişimine bağlı olarak gün geçtikçe gelişir.
Yaşlara göre resim yapma becerisi
2-4 yaş dönemi: Çocuklar bu dönemde gelişi güzel karalamalar yapar. Çizgiler ve irili ufaklı noktalar ortaya çıkarır.
4-7 yaş dönemi: Genellikle çiçek, ağaç, bulut, güneş gibi öğeleri resimlerine yansıtan çocuklar için hayal ettikleri ve o an yaşadıkları duygular önemlidir.
7 yaş ve sonrası: Çocukların gerçek anlamda resim yapabilecekleri dönemdir. İlköğretim çağındaki çocukları kapsar. Çocuk, etrafındaki nesneleri daha iyi algılar ve ona göre resimler ortaya çıkarır. Çocuğun bu dönemde yaptığı resimlerde gölge, ışık, perspektif gibi unsurlar görülmez.
Çocukluk döneminde resim yapmak, çocuğun kendini tanıması ve tanıtması bakımından oldukça önemlidir.
Resim yapmak, çocukların zekâsını geliştirir, kas gelişimine yardımcı olur. En büyük yararı ise, çocuğun iç dünyasında yaşadıklarını dışarıya vurma imkânı yaratmasıdır. Kendini sınırlı sayıda sözcükle, yeteri kadar ifade edemeyen çocuk için en kolay anlatım aracı resimdir.
Çizilen resimler, kullanılan renkler çocuğun ruh halini; kızgın, mutlu ya da üzgün olduğunu ortaya koyar. Çocuk bu yöntemle içsel dünyasını ortaya koyduğu için, ona kesinlikle müdahale edilmemelidir. Yapılan resme bakan kişi, çocuğun resim yapma hevesini kıracak olumsuz hiçbir söz söylememelidir. Tam tersine çocuğa karşı gösterilen olumlu tepkiler, onun kendine daha fazla güvenmesini ve daha iyi resimler yapmak için çaba sarf etmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda anne ve babalar yapılan resimleri çerçeveletip evin duvarlarına asabilir.
Resim yapmak, çocuğun hayal gücünü geliştirir. Yine bu bakımdan, çocuk resim yaparken yönlendirilmemeli veya ona birtakım sınırlandırmalar getirilmemelidir.
Resim yapmanın çocuk için faydalarını özetleyecek olursak;
– Sözel olarak ifade edemediği sevinç, üzüntü, korku gibi duyguları resimle ifade eder,
– Zeka ve kas gelişimi desteklenir,
– Renkleri ayırt etmesi kolaylaşır,
– Hayal dünyası gelişir,
– Kendine olan güveni artar,
– Kişisel özellikleri ortaya çıkar,
– Sanata duyduğu ilgi artar, sanatla daha fazla iç içe olur,
– Motor becerileri gelişir.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, çocukların iç dünyasını dışa vurmada ve kendilerini ifade etmede resim yapmanın önemi büyüktür. Onları resim yapmaya özendirerek ya da heves ve yeteneklerini geliştirmelerine olanak sağlayarak geleceğin ressamlarını yetiştirebiliriz.