Çocukla tatil planı yaparken, çocukların kıyafet seçimi, beslenme düzeni, olası sinek ve böcek sokmaları ve oluşabilecek hastalıklara karşı ateş düşürücü gibi önlemlerin alınması önem taşıyor.
Çocukların bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden, yaz aylarında beslenme ve sıvı tüketimi konusunda dikkatli olunması önem taşıdığı gibi, oluşabilecek hastalıklar konusunda da önlem almak gerekiyor.
Yaz aylarında, çocuklarla keyifli bir tatil yapabilmek ve oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için beslenme, sıvı tüketimi ve uyku düzenine dikkat etmeniz gerektiği gibi, güvenlik koşullarından emin olmanın da büyük önem taşıdığını unutmayın.
Sıcak havalarda, bebekler ve çocukların güneşe uzun süre maruz kalması ya da yeterli miktarda sıvı alamaması, güneş çarpması, cilt ve göz hastalıkları, sindirim yolu problemleri gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Acıbadem Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sanem Pişkin, çocukların yaz dönemini sağlıklı bir şekilde geçirebilmeleri için ebeveynlere önerilerde bulundu.
Sıcak havalarda çocuklar daha fazla terlediğinden, yüksek miktarda sıvı kaybediyor. Bu nedenle sıvı ihtiyacı artığı gibi, çocukların katkı maddesi içermeyen ve mineral bakımından zengin olan sıvıları tüketmesi gerekiyor. Su tüketimi yaz aylarında önemli olduğu gibi, taze sıkılmış meyve suları da çocukların vitamin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Yaz aylarında alerjik reaksiyonlar daha sık görüldüğü gibi, enfeksiyonel hastalıklar da daha hızlı yayılıyor. Bu nedenle, sebze ve meyvelerin iyi bir şekilde yıkanması çocukların sağlığı açısından önem taşıyor. Çocukların hazır olarak tükettikleri yiyeceklerin güvenilirliğinden de emin olmak gerekiyor.
Sütlü, yumurtalı ya da tavuklu besinler yaz aylarında çok daha hızlı bir şekilde bozulduğu gibi, yiyeceklerin dışarıda bekletilmesi mikrop üretmesine yol açıyor. Sıcak havalarda bakteri ve mikroplar daha hızlı ürediğinden, yiyecekleri buzdolabında saklamak gerekiyor.
Çocukların yaz aylarında en fazla tükettiği yiyecekler arasında yer alan dondurmanın güvenilirliğinden emin olmak gerekiyor. Uygun şartlarda saklanan ve hijyenik bir şekilde üretilen dondurmalar aşırıya kaçmadan tüketilebileceği gibi, sağlık açısından en uygun olanının ev yapımı dondurma olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Çocuklar için yaz aylarında bol kıyafetler seçilmesi önem taşıdığı gibi, kalın ya da dar giysilerin pişik, mantar gibi sorunlara yol açtığı unutulmamalı. Bu nedenle çocuklara bol kıyafetler giydirilmeli ve çocuklar sık sık ılık suyla duş almalı.
Çocukların yaz tatilini iyi bir şekilde geçirebilmesi ve sağlık sorunları ile karşılaşmaması için güneşe çıkılacak vakitlere de dikkat etmek gerekiyor. Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşte uzun süre beklememek gerektiği gibi, çocukların gözlük ve şapka kullanması önem taşıyor.
Havuzlar, enfeksiyonel virüslerin en hızlı ve kolay yayıldığı alanlardan biri olduğundan, çocukların gireceği havuzlara dikkat etmek gerekiyor. Enfeksiyon riski olan havuzların kullanılmaması gerektiği gibi, çocukların deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra duş almaları büyük önem taşıyor.
Çocuklarla birlikte sağlıklı ve güvenli bir yaz tatili için ebeveynlerin beslenme, sıvı tüketimi, kıyafetler ve güneşe çıkma saatleri konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.