Kültür Sanat

Çocuklar eski oyunları yeniden öğrenecek

Teknolojinin gelişmesiyle unutulmaya yüz tutan ve artık çocukların oynamadığı ”Sek sek”, ”Saklambaç”, ”Yağ satarım, bal satarım” gibi oyunlar, Kadın Gelişim ve Kültür Derneğince (KAGED) hayata geçirilen ”Oyun Hayattır” projesiyle yeniden çocuklara öğretilecek ve oyun kültürünün yaşaması sağlanacak.

KAGED Başkanı Nurcan Dalbudak’ın yaptığı açıklamada, Denizli Belediyesi, Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü, Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, çocukları geleneksel oyunlarına yönlendirici CD, broşür ve kitapçıklar dağıtıldığını söyledi.

Dokümanlarda, zihin geliştiren, Türk kültürüne ait oyunlardan, yedi kiremit, saklambaç, yağ satarım bal satarım, ses sek, bezirganbaşı, köşe kapmaca, kelime türetmece, mendil kapmaca, istop, yakan top, beş taş, sandalye kapmaca, sıcak soğuk oyunlarının oynanışına ilişkin bilgiler bulunduğunu anlatan Dalbudak, ”Proje kapsamında, 3 pilot okulda çocuklara uygulamalı olarak unutulmaya yüz tutmuş oyunları öğreteceğiz. Bu oyunları alışkanlık haline getirip, diğer okullara ve tüm çocuklarda yaymak istiyoruz. Projemizde psikolojik danışmanlar, uzmanlar ve öğretmenler yer alıyor” dedi.

Projede yer alan geleneksel oyunların zihni geliştirici özelliği bulunduğuna dikkati çeken Dalbudak, şöyle konuştu:

”Her oyunun yaşama dair öğreticiliği vardır. Yedi kiremit, temiz hava ve güneşten faydalanmayı, sürat ve çabukluğu, grup içinde işbirliğini geliştirebilmeye sağlar. Saklambaç, mantık yürütmeyi, kendini bir amaca yöneltebilmeyi sağlarken, ritmik sayma becerisini kazandırır. Yağ satarım bal satarım, mücadele edebilmeyi geliştirir. Sek sek, başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeyi, organlar arasında eş güdüm ve denge sağlamayı öğretir. Diğer oyunlar da insan yaşamında gerekli olan birçok sosyal eylemi öğretir. Oyun, çocuğun dünya hakkındaki bilgisini geliştiren başlıca araçtır. Çocuğun içinde bulunduğu yaşamı kavramasını, gerçekle gerçek olmayanı ayırabilmesini öğretir. Oyun çocuğun hayatındaki etkili bir dildir. Çocukların sanal dünyadan kurtarılması ve birbirleriyle daha iyi iletişime geçebilmesi için ”oyun hayattır” projesi geliştirerek, eski oyunları çocuklara öğreteceğiz.”

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir