Çocuklar Geleceği Tasarlıyor

İstanbul Modern, Paris’teki Centre Georges Pompidou işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği Genç İstanbul Modern etkinliklerini, 30 Mart – 17 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenen Module Home adlı on birinci programla sürdürüyor. Module Home programında, 6-12 yaş grubundaki çocuklar ve aileleri 2050 yılının yaşam tarzını, gündelik hayatını, alışkanlıklarını ve giysilerini hayal ediyor, tasarlıyor ve üretiyorlar.

Fransız tasarımcı matali crasset tarafından çocuklara ve ailelere özel yaratılan bu atölye çalışmasında, renkli kağıtlar üzerinde yer alan şekiller kesilip, farklı biçimlerde birleştirilerek yeni formlara dönüştürülüyor. 2050 yılında insanın olası yaşam biçimi, gündelik alışkanlıkları, tutum ve davranışlarını çocukların sıra dışı öngörüleriyle değerlendiren bu atölye, dört farklı tasarım alanında gerçekleştiriliyor. Her bir alan yeşil, pembe, turuncu ve mavi olmak üzere dört renkle tanımlanıyor.

2050’nin Yeşili adlı tasarım alanında, ‘temizleme’, ‘bahçe’, ‘tamir işleri’, ‘okuma’, ‘öğrenme’ ve ‘müzik dinleme’ gibi başlıklar altında çocuklar ve aileler, ‘ultra emici süpürge’, ‘çiçekleri asla kurutmayan saksı’, ‘kendiliğinden çalan enstrüman’ gibi ilginç nesneler üretiyorlar.

2050’nin Pembesi’nde ‘yemek yeme’, ‘yıkanma’, ‘giyinme’, ‘kişisel bakım’ gibi farklı etkinliklere dair, hayal gücünü zorlayan eşyalar yaratılıyor. Bu atölye çalışması kapsamında çocuklar, ‘çok amaçlı tabak’, ‘ıslanmayan ve asla paslanmayan duş aksesuarı’, ‘dokunmatik portakal sıkacağı’ ve ‘akıl okuyan şapka’ gibi 2050’de kullanılabilecek, yaratıcılıklarını yansıttıkları nesneler oluşturuyorlar.

2050’nin Turuncusu tasarım alanında ise ‘özel alan’, ‘dinlenme’, ‘çalışma’ ve ‘uyuma’ başlıklı farklı bölümlerde, çocuklar ve aileler geleceğe dair kurdukları hayalleri ‘pervaneli uçan koltuk’, ‘renkli rüyalar gördüren yatak’, ‘kendini kuran masa’, ‘yürüyen bavul’ gibi nesneler tasarlayarak kağıtlara aktarıyorlar.
2050’nin Mavisi’nde, ‘oyun oynama’, ‘korunma’, ‘oturma’, ‘öğle uykusu’ gibi başlıklar altında çocuklar ve aileleri ‘bumerang top’, ‘uzaylı pusulası’ ve ‘cep koltuğu’ gibi sıra dışı eşyalar ortaya çıkarıyorlar.