Hava, su ve yemek gibi, uyumak da çocuklar için hayati ihtiyaçlardan biridir. Ancak uyku genellikle diğer hayati ihtiyaçlar kadar önemsenmez. Oysa yetersiz ya da niteliksiz uyku, çocukların mental ve psikolojik sorunlar yaşamasına yol açabilir.
Ebeveynlerin, uykuyu; su, hava ya da gıda kadar önemli bulmaması, çocukların günlük hayatını ve psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Çocukların 18 yaşına kadar düzenli ve nitelikli bir uyku uyuması; dengeli ve düzenli beslenmeleri kadar önemlidir.
Çocuklar Günde Kaç Saat Uyumalı?
Çocukların beslenme alışkanlıkları, günlük aktiviteleri ve bedensel yapıları, ihtiyaç duydukları uyku süresini farklılaştırıyor. Bu konuda yapılan bir araştırma, çocukların asgari uyku süresini, çocuğun yaşına göre formüle etti. 13 uzman tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 864 makale incelenerek, çocukların yaş aralığına göre, uyku aralıkları belirlendi.
Çocuklarda Yaşa Göre Uyku Tablosu
Klinik Uyku Araştırmaları Dergisi (Journal of Clinical Sleep Medicine), tarafından yayımlanan verilere göre, çocukların uyku süresi şu aralıklarda olmalı:
- 4-12 aylık bebekler: Günde 12-16 saat uyku
- 1-2 yaş aralığındaki çocuklar: Günde 11-14 saat uyku
- 3-5 yaş aralığındaki çocuklar: Günde 10-13 saat uyku
- 6-12 yaş aralığındaki çocuklar: Günde 9-12 saat uyku
- 13-18 yaş aralığındaki çocuklar: Günde 8-10 saat uyku
Araştırmacıların çalışmasında, 4 aydan küçük çocuklar için uyku tablosu bulunmuyor. Zira 4 aydan küçük bebeklerin sağlık sonuçları ile uyku süreleri arasında net bir bağlantı bulunamadı.
Çocuklar için düzenli, yeterli ve nitelikli uyku, gelişim sürecinde büyük önem taşıyor. Bununla birlikte, uzmanlar yetişkinlerin de düzenli uykuya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Yetişkinler için ortalama uyku süresi 7-7,5 saat olarak belirtiliyor.
Uykusuzluk Çocuklara Nasıl Zarar Veriyor?
Gece uykusunu alamamış olan bir çocuk, ertesi gün huysuz ve keyifsiz olabildiği gibi, odaklanma konusunda sorun yaşayabiliyor. Uzun vadede ise uykusuzluk, çocuğun mental ve psikolojik sorunlar yaşamasına yol açabiliyor.
Amerikan Uyku Akademisi’ne göre; uykusunu yeterli bir şekilde alan çocukların uzun vadede davranışlarında ve duygu durumlarında düzelmeler görülüyor. Buna karşılık, yeterli uyku uyumayan çocukların davranışlarında sorunlar oluşabiliyor. Eksik uyku çocuklarda hipertansiyon, obezite ve depresyona yol açabiliyor. Ergenler ise uzun süreli eksik uyku durumunda depresyona girebiliyor ve intihara meyilli hale gelebiliyor.
Ebeveynlerin çocukların uyku süresine ve uyku niteliğine dikkat etmesi; çocukların uyku kalitesini ya da süresini azaltan etkenleri ortadan kaldırması, çocuk sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
(Kaynak: healthline.com)