İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA), çocukların kendi haklarını kolay ve anlaşılır bir dille öğreneceği iki film hazırladı.
Çocuk Hakları ve İnsan Hakları başlıklı 10’ar dakikalık iki filmde, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel kavramları, çizgili bir hikaye ile anlatılıyor.
Filmlerin yanı sıra Çizgilerle Haklarım internet sitesi de, çocuklara haklarını öğrenmeleri için kaynak sunuyor. Sitede iki sözleşmenin çocuklar için hazırlanmış kitaplarına ulaşılabiliyor.
Filmler ve internet sitesi sayesinde çocuklar okuyarak, görerek ve duyarak bir haklar yolculuğuna çıkıyor.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşından küçük tüm insanlar çocuk olarak kabul ediliyor ve özel haklara sahip.
Sözleşme, Türkiye’de yaşayan 22 milyon 600 bin çocukla beraber dünyadaki tüm çocukların sadece çocuk olmalarından dolayı sahip oldukları hakları, yani çocuk haklarını anlatıyor. Bu haklara göre devletin, ailenin, toplumun, tüm çocukların yaşama ve gelişme hakkını gözetmek zorunluluğu bulunuyor. Her çocuğun görüşlerini özgürce ifade etme hakkı, herkesin çocukları dinleme ve onların fikirlerine saygı gösterme sorumluluğu bulunuyor.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ise insanlık ailesinin tüm üyelerinin eşit ve ayrılmaz haklara sahip olduğunu anlatıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından “Çocuklar için İnsan Hakları Projesi” kapsamında tamamlanan çalışma, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu Matra Programı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin desteği ile gerçekleştirilmiş.
Filmlerin yapım ekibi şu isimlerden oluşuyor:
Yönetmen: Berat İlk
Görüntü Yönetmeni: Mehmet Kocaoğlu
Çizer: Oğuz Demir
Türkçe Seslendirme: Gülce Şengül
Metin Yazımı: Ayşe Beyazova, Gözde Durmuş, Melda Akbaş Akboğa, Zeynep Kılıç
Proje Koordinatörü: Melda Akbaş Akboğa