Oyun çağındaki çocuklarda ve okul çağındaki çocuklarda kahvaltı öğünü oldukça önemlidir. Çocukların gün boyunca fiziksel ve zihinsel açıdan aktif olması için kahvaltı öğününün atlatılmaması önemlidir.
Kahvaltının önemi ile ilgili yapılan birçok araştırma, kahvaltı yapan çocukların odaklanma, kavrama ve sosyalleşme gibi becerilerinin diğer çocuklardan daha aktif olduğunu göstermiştir. Çocukların genel sağlığı ve beslenme alışkanlıkları açısından da oldukça önemli olan kahvaltı öğününün atlatılmaması ve çocukların sabah kahvaltısı yapma alışkanlığı edinmesi önemlidir.
Oyun Çağındaki Çocuklar için Kahvaltının Önemi
2-6 yaş aralığındaki çocuklar fiziksel açıdan son derece aktiftir. Bu nedenle oyun çağındaki çocukların kahvaltı öğünü, günlük aktivitelerinde önemli bir yere sahiptir. Çocukların besleyici ve doyurucu bir kahvaltı etmeleri, bir sonraki öğüne kadar hem fiziksel olarak hem de zihinsel ve psikolojik olarak aktif olmasını sağlar.
Oyun çağındaki çocukların sabah kahvaltısı; protein, kalsiyum, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olmalıdır. Süt, peynir, kaşar gibi gıdalarla çocukların kalsiyum ve protein ihtiyacı karşılanabileceği gibi; domates, tatlı biber, salatalık gibi sebze ve meyveler ve doğal reçeller ile vitamin almaları da sağlanmalıdır.
Okul öncesi çocukların sağlıklı ve lifli ekmekler tüketmesi de önemlidir. Okul öncesi çocukların sabah kahvaltısında, aşırı yağlı yiyecekler, katkı maddesi içeren gıdalar, işlenmiş et ürünleri gibi gıda maddelerinin olabildiğince az bulundurulması önemlidir.
Okul Çağındaki Çocuklar için Kahvaltının Önemi
Okul çağındaki çocuklar için kahvaltı öğünü, okuldaki başarıları açısından da önemlidir. Çocukların derse odaklanmaları ve kendilerini enerjik hissetmeleri sosyal ilişkileri ve davranışları bakımından da önem arz eder.
Okula sabah erken giden çocuklar, kahvaltı yapmak istemeyebilir. Çocuğun kahvaltı yapmak yerine uyumayı tercih etmesi doğru değildir. Bu nedenle, ebeveynlerin kahvaltı yapmayı reddeden çocukları, sabah kahvaltısı yapmaya özendirmesi gereklidir. İlköğretim çağındaki çocuklar için sabah uyandıklarında kahvaltının hazırlanmış olması, çocuğun kahvaltı alışkanlığı edinmesi açısından önemlidir.
Okul çağındaki çocukların kahvaltı menüsünde peynir, süt, yumurta, zeytin gibi gıdaların olması önemlidir. Protein ve kalsiyum içeren gıdalar çocuğun hem doymasını sağlar hem de sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olur. Çocukların okuldaki ara öğünlerde meyve, kuruyemiş, yoğurt gibi yiyecekler tüketmesini sağlamak, düzenli ve dengeli beslenmeleri açısından önemlidir.
Okul öncesi ve okul çağındaki çocukların düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanması ve çocukların dengeli ve düzenli beslenmeye teşvik edilmesi, çocukların hem sağlığı açısından hem de sosyal ve zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir.