Teknolojinin içine doğan çocukların, tüketici konumdan üretici konuma geçmesi, matematiksel düşünmeyi anlaması ve zihinsel becerilerini artırabilmesi için kod yazmayı öğrenmesi büyük önem taşıyor.
İnternet Devleri Çocukları Teşvik Ediyor
Tüm dünyada, çocukların kodlama yazmayı öğrenmesi için geniş ölçekli çalışmalar yapıldığı gibi, Google, Firefox, Facebook gibi internet devleri, çocukların programlama alanında kendilerini geliştirebilmelerini teşvik ediyor.
Çocuklar Oyun Oynayarak Kodlama Öğrenebiliyor
5 yaşından büyük çocukların oyun oynayarak kod yazmayı öğrenmesi, ödüllendirme sistemi ile kod yazmaya teşvik edilmesi gibi birçok çalışma yapıldığı gibi, dünyanın farklı ülkelerinde eğitim sistemi içerisinde de kod yazma dersleri uygulanıyor.
Eğitim Sisteminde Çocuklara Kodlama Öğretilmiyor
Türkiye’de çocuklar okullarda bilgisayar teknolojileri hakkında ders aldığı gibi, programlama ile ilgili dersler, bazı özel okullarda seçmeli olarak veriliyor. Eğitim sistemi içerisinde, üniversite dışında programlama öğrenmeyi sağlayan dersler yer almadığı gibi, çocuklar ancak özel kurslar ya da online platformlar aracılığı ile programlama dillerini öğrenebiliyor.
Çocuklar Niçin Kodlama Öğrenmeli?
Çocukların analitik düşünme becerilerinin artması, farklı bakış açıları edinmesi, takım çalışmasına uyum sağlaması gibi özelliklerini geliştirebilmeleri açısından programlama öğrenmeleri büyük önem taşıyor.
Bilgisayar sistemleri ile ilgilenmeyen ya da bu alanda bir meslek edinmeyen çocukların da kodlama öğrenmesi, zeka gelişimleri açısından büyük öneme sahip olduğundan, çocukların kod yazmasının teşvik edilmesi önem taşıyor.
Çocuklar için Online Programlama Dersleri
Çocukların zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmak ve teknolojide üretimi artırmak amacıyla dünyanın önde gelen internet ya da yazılım şirketleri çocuklar için online erişim sağlanan ücretsiz websiteleri ile hizmet veriyor.
Code.org, codecademy.com, CoderDojo, acikakademi.com gibi platformlar aracılığıyla çocuklar kendi dillerinde ya da İngilizce olarak hizmet veren sitelerden kod yazmayı öğrenebiliyor.
Çocuklar için Ücretsiz Kodlama Siteleri
Facebook’un kurucusu Mark Zuckenberg’in de yer aldığı Code.org, Angry Birds gibi oyunlar aracılığı ile çocuklara kod yazmayı öğretiyor. Çok dilli bir websitesi olarak hizmet veren Code.org aracılığı ile çocuklar Türkçe dilinde de nasıl kod yazabileceklerini öğrenebildikleri gibi, kendi kendilerine oyun da programlayabiliyor. Detaylı bilgi için www.code.org
Kod yazma konusunda temel bilgisi olan çocuklar, codeacemy.com ile kendilerini geliştirebiliyor. Farklı programlama dillerinin yer aldığı sitede, çocuklar tartışma platformu aracılığı ile anlamadıkları noktalarda bilgi alabiliyor. Türkçe dil seçeneği henüz bulunmayan siteyi ziyaret etmek için www.codecademy.com adresini kullanabilirsiniz.
Dünya çapındaki yazılım şirketleri tarafından desteklenen codemonkey.com, çocuklara oyun oynayarak kod yazmayı öğreten websiteler arasında yer alıyor. Temel kodlama mantığının yanı sıra, çocukların direktif vermeyi öğrenmelerini de sağlıyor. Belirli bir aşamaya kadar ücretsiz olan site, ileri aşamalar için üyelik ücreti alıyor. Daha fazla bilgi almak için www.playcodemonkey.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Microsoft tarafından geliştirilen ve video eğitim sistemiyle çocukların kodlama yapmayı öğrenmesini sağlayan acikakademi.com bünyesinde yer alan Kodu ile çocuklar videolar aracılığıyla kodlama öğrenebiliyor. Ücretsiz olarak Kodu programını indirebilen çocuklar, kendi oyunlarını tasarlayıp, programlayabiliyor. Detaylı bilgi almak için www.acikakademi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.