‘Çocuklar İçin Kütüphane’ projesi başladı

Günışığı Kitaplığı, çocukların ve gençlerin kütüphanelerde daha çok kitapla daha kolay buluşması amacıyla Çocuklar İçin Kütüphane projesini başlattı. Yayınevinin hazırladığı Çocuk ve Okul Kütüphaneleri İçin Uyarlanan Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemi broşürü kütüphanecilere kılavuzluk ederken, “Aradığım Kitap Nerede?” afişi kütüphanelerdeki çocuk okurları yönlendiriyor.

Ülkemizde okuma kültürünün gelişmesi ve yerleşmesi için 1996 yılından bu yana çağdaş Türk ve dünya edebiyatından nitelikli çocuk ve gençlik kitapları yayımlayan; ayrıca, sivil toplum kuruluşları, okullar ve kütüphanelerle yakın işbirliğine büyük önem veren Günışığı Kitaplığı, kütüphaneler için yeni bir çalışmaya imza atıyor. Yayınevi, okuma kültürünün erken yaşta edinilmesi ve okuyan nesiller yetiştirilmesinde büyük rol oynayan kütüphanelerimize, bünyesindeki uzman kütüphaneciler tarafından geliştirilen “Çocuklar İçin Kütüphane – Çocuk ve Okul Kütüphaneleri İçin Uyarlanan Dewey Onlu Sınıflandırma Sistem”i broşürünü ve “Aradığım Kitap Nerede?” afişini sunuyor.

İl ve ilçelerdeki halk kütüphaneleri ve okul kütüphanelerinin yanı sıra bu alanda önemli sorumluluklar üstlenen Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD), Goethe Enstitüsü, Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu (@YKGG) gibi kuruluşlarla yakın işbirliğini sürdüren Günışığı Kitaplığı, okul ve halk kütüphanelerinde kullanılan Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemi’ni, çocuk algısına uygun olarak sadeleştirerek, çocuk ve gençlik edebiyatına özgü tematik başlıklarla zenginleştirdi. Hedef, çocukları geleceğin yetkin kütüphane kullanıcıları olarak şimdiden donatmak.

Bu bağlamda Günışığı Kitaplığı, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki Goethe Enstitüleri, Türk Kütüphaneciler Derneği ve Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü işbirliğiyle son yıllarda ülke genelinde sürdürülen Halk Kütüphaneleri Bölge Seminerleri’ni destekliyor. Seminerlerin 2010-2011 yıllarını kapsayacak yeni döneminin teması çocuk kitapları, kütüphaneleri ve kütüphaneciliği. Bu kapsamdaki ilk seminer Ege bölgesi için, 7-9 Mayıs 2010 tarihlerinde Denizli’de, Denizli İl Halk Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Yayınevinin bu alanda doğrudan desteklediği bir diğer faaliyet de, Ankara’da 26-29 Mayıs tarihlerinde Goethe Enstitüsü tarafından düzenlenen “Okuma Alışkanlığı Çalıştayı”. Okul kütüphanecilerinin ve öğretmenlerin katılacağı çalıştay, Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nde yapılacak.

Günışığı Kitaplığı bünyesinde Çocuklar İçin Kütüphane projesini geliştiren kütüphaneci yazar Suzan Geridönmez, hazırlanan broşür ve afişin kütüphanecilerin çocuk kitaplarını sınıflandırmasını çok kolaylaştıracağına inanarak şunları söylüyor: “Ülkemizde kütüphaneler, çocuk ve gençlik kitaplarına giderek daha fazla yer ayırmakla birlikte, henüz bu kitaplara özgü bütünsel bir sınıflandırma sisteminden yoksun bulunuyor. Birçok kütüphanede çocuk ve gençlik kitapları, kütüphane sınıflandırma sisteminin tümden dışında tutuluyor. Bu durumda, ya çocuk aradığı ya da ihtiyaç duyduğu kaynağa nasıl ulaşacağını bilemiyor ya da yetişkinler için kullanılan sistem, çocuk gerçekliği dikkate alınmadan aynen uygulandığı için işlevsiz kalıyor.”