Çocuk Gelişimi

Doğal Probiyotikler

Doğal probiyotikler çocuğun gelişimini destekliyor. Çocuklar için probiyotik besinler bağışıklık güçlendirmesi açısından oldukça önemlidir. Okula dönüşün başladığı bugünlerde probiyotikleri beslenme düzenine ekleyebilirsiniz.

Büyüme çağındaki çocukların beslenmesinde yoğurt ve kefir gibi probiyotiklerin kullanılması, gelişim açısından önem taşıyor. Probiyotik bir besin olan kefir ve yoğurt, çocukların bağışıklık sistemini geliştirdiği gibi; K, B1 ve B12 vitaminlerin sentezini yapıyor.

Doğal probiyotikler
Doğal probiyotikler

Çocuklar İçin Probiyotik Bağışıklık Destekleyicidir

Mevsim geçişlerinde, okula başlama dönemlerinde bağışıklığın düştüğü ve sık sık hastalıklarla karşılaşıldığı zamanlarda probiyotik takviyesi almak çocuklarda bağışıklık sisteminin desteklenmesi için önemlidir.

Probiyotikler sindirim sistemimizde doğal olarak bulunan insan kaynaklı “dost bakteri”lerdir ve sindirim sistemini düzenleyerek bağışıklık sistemimizi desteklemeye yardımcı olurlar.

Yıllar içinde geçirilen enfeksiyon hastalıkları, kullanılan antibiyotikler, doğallıktan uzak, düzensiz ve kötü beslenme alışkanlıkları, şehir yaşamı gibi faktörler hem çocuklar hem de ebeveynlerde vücutta bulunan bu yararlı bakterilere zarar verir. Mevsim geçişlerinde, okula başlama dönemlerinde bağışıklığın düştüğü ve sık sık hastalıklarla karşılaşıldığı zamanlarda probiyotik takviyesi almak çocuklarda bağışıklık sisteminin desteklenmesi için önemlidir.

Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde probiyotiklerin etkisini gösteren çalışmalar her geçen gün artıyor. Bir mikroorganizmanın probiyotik olarak etkili olabilmesi için bağırsağa canlı olarak ulaşması önemlidir.

Yoğurt ve kefirdeki antioksidan özellik hastalıklara karşı koruyuculuk sağlıyor. Bu besinlerin içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasında hastalık yapıcı bakterileri yok ediyor. Enfeksiyonlara karşı direnç sağlayan ve antioksidan özelliği nedeniyle hastalıklara yakalanma olasılığını azaltan yoğurt ve kefirin çocuklara sıklıkla yedirilmesi gerekiyor.

0 – 12 ay arasındaki bebekler,  anne sütüne ek olarak 7 – 8. aydan sonra yoğurt yemeye başlayabilir. 1 – 3 yaş aralığındaki çocuklar, günde bir defa yoğurt yiyebileceği gibi; okul öncesi ve okul çocuklarının sık sık yoğurt ve kefir yemesi gerekiyor.

Doğal probiyotik
Doğal probiyotik

Bebekler İçin Probiyotik Beslenmenin Önemi

İyi huylu bakterilere probiyotik bakteri”denir. Probiyotik; sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı korur.

Probiyoktiklerin vücuttaki en büyük olumlu etkisi sindirim sistemi üzerindedir. Yeteri miktarda üretildiğinde, bağırsaklardaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayan probiyotikler, böylelikle bağırsak sağlığını korur.

Probiyotikleri faydaları nelerdir?

Bebek vücudu için oldukça önemli olan probiyotik bakteriler, bebekleri hastalıklara karşı korur, hastalık yaratabilecek bakterilerin bağışıklık sistemini uyararak, buraya yerleşmesini engeller. Bağırsak hareketlerini düzenleyen probiyotikler, ishal süresini de kısaltabilir. Probiyotik besinler, alerjik hastalığı olan çocuklar üzerinde de çoğu zaman olumlu etkiler yaratabilir.

Probiyotik besinler

Probiyotikler, anne sütünde, tarhanada, yoğurtta, kefirde ve bozada bulunur. Bebek için en yararlısı elbette ki, anne sütüdür. Anne sütü, bebeğin vücudundaki probiyotik sayısının artmasına yardımcı olur.

Anne sütü alamayan bebeklerin beslenmesi, probiyotik içeren mamalar ile sağlanmalıdır.

Probiyotik eksikliği nelere yol açar?

Probiyotik bakımından eksik besinler tüketen bebeklerde ve hatta yetişkinlerde sık sık hastalanma, şişkinlik, kabızlık ve gaz problemleri ortaya çıkabilir.

Tüm bunlardan dolayı bebek beslenmesinde probiyotik besinler ihmal edilmemeli, aynı zamanda besinler bir denge yaratılarak tüketilmelidir.

probiyotik
probiyotik

Doğal Probiyotikler Nelerdir?

Peki çocuklar için probiyotik olarak ne tüketilebilir?

  • Ayran
  • Süzme peynir
  • Yoğurt
  • Lahana turşusu
  • Kefir
  • Pastörize edilmemiş turşu ve zeytin

Probiyotik bakteriler bakımından zengin olan doğal gıdaların tüketimi, yapay probiyotik takviyelerinin tüketiminden daha faydalıdır. Eğer çocuğunuz için bir probiyotik takviyesi kullanmak istiyorsanız doktorunuza danışmalısınız.

Çocuk Beslenmesinde Yoğurt ve Kefir

Yoğurt ve kefirdeki antioksidan özellik sebebiyle, bu besinlerin hastalıklara karşı koruyuculuk sağladığını söyleyen Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, bu besinlerin içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasında hastalık yapıcı bakterileri yok ettiğini söyledi. Enfeksiyonlara karşı direnç sağlayan ve antioksidan özelliği nedeniyle hastalıklara yakalanma olasılığını azaltan yoğurt ve kefirin çocuklara sıklıkla yedirilmesi gerekiyor.

0-12 ay arasındaki bebekler,  anne sütüne ek olarak 7-8. aydan sonra yoğurt yemeye başlayabilir. 1-3 yaş aralığındaki çocuklar, günde bir defa yoğurt yiyebileceği gibi; okul öncesi ve okul çocuklarının sık sık yoğurt ve kefir yemesi gerekiyor.

Bebek Beslenmesinde Peynir

Peynir; inek, koyun, keçi, deve ve manda sütünden üretilen, kalsiyum ve protein yönünden oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Yalnız peynirdeki su ve yağ oranına göre besin değerleri değişim gösterir. Sütten peynir üretimi yaparken sütteki yağ, laktoz, protein ve kül belli bir oranda kendini peynir altı suyuna bıraktığından bu su, protein ve laktoz yönünden oldukça değerlidir. Peynir altı suyu proteinleri gibi süt ürünleri katkılı besinler, sağlıklı gelişim için faydalı olacağından bebeklerin beslenmesinde yararlanılmalıdır.

Bebek beslenmesinde ek besinlere geçiş dönemi 6.ayda başlar ve tabii bu süreçte bebek 2 yaşına kadar emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğin anne sütüne devam etmesi gereken bu dönemde inek sütü yerine fermente ürünler (peynir, yoğurt) tüketmesi, hem enfeksiyon riskini azaltır, hem de kalsiyum ihtiyacını karşılar.

Bebek beslenmesinde peynir pastörize sütten yapılmış ve tuzsuz olması koşuluyla, 9. aydan itibaren küçük porsiyonlarda kullanılmalıdır. Peynir, kalsiyum, protein, D vitamini ve çinko yönünden oldukça zengindir. Pek çok çeşidi bulunan peynir; yumuşak, sert veya yarı sert olabildiği gibi, üretiminde kullanılan sütün türüne, yağının azlığına ya da çokluğuna göre çeşitlenir.

Peynirin yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Peynir de süt gibi iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Sütten hoşlanmayanlar için iyi bir alternatif olabilir.
  • Süt ve süt ürünlerinin içerisinde bol miktarda bulunan kalsiyum minerali, kemik ve diş sağlığı için yararlı olduğu gibi, sinir sistemi çalışması, kalp kası da dahil olmak üzere kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında görev alır.
  • Vücudun protein ihtiyacını karşılayabilmesi yönünden zengin bir besin kaynağıdır.

Peynir, zengin dokusunu ve müthiş tadını çoğunlukla yağdan alır. Fakat yağ kalori ve kolesterolü artırdığından bebeklerin beslenmesinde yararlanılacak olan peynirde, bu oranlara dikkat edilmelidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir