Çocuklar için resim fikirleri çocukların daha kolay resim yapabilmeleri için yol gösterici olabilir. Haydi, birlikte resim yapalım.
Çocuklar, resim yapmaya oyun oynama isteği ile başlar. Eline aldığı kalem ya da boya ile yüzeylere rastgele çizgiler çizer. Yapılan bu ilk çizimlerde bir anlam aramak elbette ki gereksizdir, çünkü çocuk bu çizimleri bir plan çerçevesinde yapmaz. Yapılan bu ilk çizimler, çocuğun zihinsel gelişimine bağlı olarak gün geçtikçe gelişir.
- 2-4 yaş dönemi: Çocuklar bu dönemde gelişi güzel karalamalar yapar. Çizgiler ve irili ufaklı noktalar ortaya çıkarır.
- 4-7 yaş dönemi: Genellikle çiçek, ağaç, bulut, güneş gibi öğeleri resimlerine yansıtan çocuklar için hayal ettikleri ve o an yaşadıkları duygular önemlidir.
- 7 yaş ve sonrası: Çocukların gerçek anlamda resim yapabilecekleri dönemdir. İlköğretim çağındaki çocukları kapsar. Çocuk, etrafındaki nesneleri daha iyi algılar ve ona göre resimler ortaya çıkarır. Çocuğun bu dönemde yaptığı resimlerde gölge, ışık, perspektif gibi unsurlar görülmez.
Resim Yapmanın Çocuklara Faydaları
- Çocukların küçük kaslarının gelişmesini sağlayan boyama ve resim faaliyetleri, el ve göz koordinasyonunu artırır.
- Çocuklar boyama yaparak kendi eserlerini ürettiklerinden, boyama ve resim yapan çocukların özgüveni artar.
- Resim ve boyama yapmak, çocukların odaklanma becerilerinin gelişmesini sağlar.
- Çocukların nesneleri ve renkleri öğrenmesine yardımcı olur.
- Resim ve boyama faaliyetleri çocukların hayal gücünü yansıttığı gibi, yaratıcı düşünmelerini sağlar.
- Çocukların boyama faaliyetlerinden sonra, onlara basit sorular sormak, anlamlandırma yetilerini güçlendirir. Resmin neye benzediğini ya da çocuğun hangi rengi neden kullandığını sormak, çocuğun ifade yeteneğinin de gelişmesini sağlar.
Çocuklar boyama yaparken, boş resim kağıdı kullanabilecekleri gibi, boyama sayfaları kullanmaları el becerilerinin daha fazla gelişmesini sağlar. Ancak çocuklar boyama sayfaları kullanırken, çocuklara müdahale etmemek gerektiği de unutulmamalıdır.
Hayvan figürleri, nesneler ya da insan figürleri ile ilgili sayfalarda çocuğa hangi renge boyaması gerektiği ile ilgili direktifler verilmemeli ve hayal gücü tamamen özgün bırakılmalıdır.