Çocuklar İçin Spor Hareketleri

Çocuklar için spor hareketleri nelerdir? Çocuklar için spor yapmanın önemi nedir? Spor yapmanın faydaları nelerdir?

Çocukların spor yapması, vücut sağlığı açısından olduğu gibi, zihinsel gelişim açısından da önem taşıyor. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklara düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırması gerekiyor.

Çocukların boş vakitlerinin önemli bir kısmını tablet, bilgisayar, televizyon gibi teknolojik araçlarla geçirmesi, fiziksel aktivitelere zaman ayırmamalarına yol açıyor. Spor yapmayan çocuklar, hem sosyal hem de fiziksel açıdan sorun yaşayabiliyor.

Çocukların özgüveninin artması, yeteneklerini keşfetmesi, sosyalleşebilmeleri ve sağlıklarını koruyabilmeleri için spor yapmak büyük önem taşıyor. Diğer çocuklarla etkileşime girmeyen çocuklar asosyal eğilimler gösterebildiği gibi, kendilerine yeterince güven de duymuyorlar. Bunun yanı sıra, fiziksel aktivitenin az olması, çocuklarda obezite gibi sorunlara da yol açabiliyor.

Dijital çağda, çocukların spora ayırdıkları sürenin giderek azalması karşısında, ebeveynlerin dikkatli olması ve çocuğu spor yapmaya özendirmesi büyük önem taşıyor. Bunun için ebeveynler çocuklarla birlikte spor yapabileceği gibi, çocuğun ilgilendiği spor dalları ile ilgili kendini geliştirebileceği bir ortam da yaratabilir.

Spor yapan çocuklarda bağışıklık sistemi geliştiği gibi çocukların kendine olan öz güveni de artıyor. Çocukların hastalıklara yakalanma riskini azaltan, nitelikli uyku uyumalarını sağlayan ve sağlıklı beslenmelerine ortam hazırlayan sporun, erken yaşta alışkanlık haline getirilmesi önem arz ediyor.

Çocukları okul öncesi dönemden itibaren spor yapmaya teşvik etmek, hayat kalitesini artırıyor. Yapılan araştırmalara göre, spor yapmak çocukların zararlı alışkanlıklardan uzak durmasını sağladığı gibi, beden sağlığının güçlenmesine, liderlik vasfı geliştirmesine ve kendine olan güveninin artmasına ortam hazırlıyor. Dolayısıyla erken yaştan itibaren spor yapmaya başlayan çocuklar hem fiziksel, hem de duygusal ve zihinsel anlamda daha iyi gelişiyor.

Spor Yapmanın Çocuklara Faydaları

Az Stres Yaşar, Yüksek Özgüvenli Olurlar:

Spor yapan çocuklar, yaşıtlarına göre daha az stres yaşadıkları gibi, özgüvenleri de spor yapmayan çocuklara oranla daha fazladır. Çocukların sporla düzenli olarak ilgilenmeleri, çok yönlülüklerini artırdığı gibi, fiziksel efor sarf etmeleri daha az stres yaşamalarını sağlar. Bu nedenle spor yapan çocuklar; depresyon, kaygı gibi durumlardan, spor yapmayanlara göre daha az etkilenir.

Sağlıklı Gelişirler:

Spor esnasında yüksek enerji harcayan çocuklar, bu enerjiyi geri kazanabilmek için dengeli ve düzenli beslenmek durumundadır. Kas ve kemik gelişimini olumlu yönde etkileyen sporun faydalarından biri de, beslenmeyi tetiklemesidir. Spor yaparken, vücudun birçok bölgesi koordineli bir şekilde çalıştığından, çocukların beyin gelişimini de desteklenmiş olur.

Disiplinli ve Hedefe Odaklıdırlar:

Gerek bireysel, gerekse takım sporları ile ilgilenen çocuklar; disiplin konusunda başarılıdır. İlgilendiği spor dalında başarılı olmak için disiplinli olması gerektiğini öğrenen çocuk; başarı kazanmak için kendisine hedef belirlemesi gerektiğini ve bu hedef doğrultusunda sürekli çaba sarf etmesi gerektiğini de öğrenir. Bu nedenle spor yapan çocuklar, yapmayanlara oranla disiplinli ve hedef odaklı kişilik yapısına sahip olurlar.

Refleksleri Güçlü ve Odaklanma Becerileri Yüksektir:

Yapılan araştırmalar, düzenli olarak yürüyüş yapmanın ya da bir spor dalı ile ilgilenmenin odaklanma becerisini artırdığını göstermektedir. Spor yapan çocuklar, ilgilendikleri spor dalı ile ilgili spesifik özellikler kazanmakla beraber, güçlü reflekslere ve yüksek odaklanma becerisine sahip olurlar.

Zorluklarla Daha Kolay Baş Ederler:

Takım oyunu ya da bireysel spor dallarında, çocuklar kazanmak kadar kaybetmenin de doğal bir sonuç olduğunu öğrenir. Bunun yanı sıra, yetersiz kaldığını hissettiğinde dahi, rakibini geçebilmek için kendisini zorlamaya alışan çocuklar, hayatlarındaki zorluklarla daha iyi mücadele edebilme özelliği kazanır. Olumsuz durumlarla başa çıkma konusunda spor yapmayan çocuklara oranla çok daha başarılı olur.

Daha Az Sağlık Sorunu Yaşarlar:

Düzenli olarak spor yapan çocukların bağışıklık sistemi diğer çocuklara göre daha güçlüdür. Bu nedenle, çocukların spor yapması, hastalıklarla daha az karşılaşmalarını sağlar. Bununla birlikte, obezite gibi sağlık sorunları da yaşamazlar. Fiziksel açıdan çok daha güçlü olan çocukların efor sarf eden sporları düzenli olarak yapmaları; kemik ve kas gelişimlerini sağladığı gibi; akciğerler ve kalplerinin de güçlenmesine yardımcı olur.

Liderlik Yapar ve Uyumlu Çalışırlar:

Basketbol, hentbol, buz hokeyi, voleybol gibi takım sporları ile ilgilenenler, zamanı geldiğinde tüm takıma liderlik yapması gerektiğini ve takımı yönlendirmesi gerektiğini bilir. Bu nedenle takım sporları ile ilgilenen çocuklar liderlik vasfına sahip olduğu gibi, takım çalışmasına da yatkınlaşır. Aynı zamanda takım sporları ile ilgilenen çocukların paylaşımcılığı da artar.

Dışa Dönük Olurlar: 

Herhangi bir spor dalı ile uğraşan çocukların özgüveni daha yüksek olduğu gibi; rakip takım, seyirci, hakemler gibi spor müsabakalarına eşlik eden insanlarla uyum içerisinde yarışır. Bu nedenle sporcu çocuklar genellikle dışa dönük ve sosyal olur.

Madde Bağımlılığından Uzak Dururlar:

Sporla ilgilenenler; tütün ve alkol gibi maddelerden uzak duracağı, madde bağımlılıklarına karşı da direnç gösterirler. Sağlığa zarar veren ve sporcunun başarısını olumsuz etkileyecek maddelere, takım içerisinde de izin verilmeyeceği gibi, çocuklar bu maddelerle tanışabilecek ortama genellikle sahip olmaz.

Hızlı Düşünür ve Çabuk Karar Verirler:

Spor karşılaşmalarında hızlı olmak ve çabuk karar vermek durumunda sıklıkla kalan çocuklar, bir süre sonra bunu hayatlarının her alanına uygulayabilir hale gelir. Bu nedenle, spor yapan çocuklar, karar alma, matematiksel düşünme ve olasılıkları hızlı bir şekilde hesaplayabilme gibi konularda da kendilerini hızlı bir şekilde geliştirir.

  • Spor yapan çocuklar, arkadaşlık ilişkisi oluşturma, grup kurma ve grup çalışması yapma, başarı ve başarısızlığa karşı verilen tepkileri kontrol etme konusunda daha başarılı oluyor.
  • Ergenlik döneminde spor yapan çocuklar, bu dönemde çok sık görülen sigara, alkol ve yabancı madde kullanımı gibi kötü alışkanlıklardan uzak duruyor.
  • Çocuklarda iletişim becerisi, hoşgörü, zamanı kullanma yeteneği, zorluklarla başa çıkma gibi özellikler, spor yaparak gelişiyor.
  • Bedensel gelişime büyük katkı sağlayan sportif faaliyetler, diyabet, astım, obezite gibi sağlık sorunlarının daha az görülmesini sağlıyor.
  • Spor yapan çocuklar, kendi başarılarını ölçebildikleri ve yeteneklerini kendi kendilerine geliştirebildikleri için, kendilerine daha fazla güven duyuyor.

Çocuklara Spor Yapmayı Sevdirme Yolları

  • Çocukların yapmak istedikleri sporu kendilerinin seçmelerini sağlayın. Farklı spor dallarını yapmaya imkan vererek, çocuğun istediği sporu seçmelerine olanak tanıyın.
  • Çocuklara spor yapma alışkanlığını yavaş yavaş geliştirin. Çocuğu birden çok zorlamak ya da çocuğun üzerinde baskı kurmak, çocuğun spordan soğumasına yol açabilir.
  • Birlikte spor yapmaya zaman ayırarak, hem çocuğunuzla nitelikli vakit geçirebilir, hem de onu spor yapmaya teşvik edebilirsiniz. . Çocuğunuza eşlik etmenizin yanı sıra, siz de düzenli olarak spor yaparak, çocuğunuza örnek olun.
  • Çocuğunuzun ilgilendiği spor ile ilgili eğitim almasını ya da gruplara katılmasını sağlayın. Bir takım içerisinde spor yapmak; ekip çalışmasına uyum sağlamasını ve iş birliği yapmasını kolaylaştıracaktır.
  • Başarılı geçen bir spor etkinliğinin ardından çocuğunuzu ödüllendirin. Başarısını takdir etmeniz, çocuğunuzun hem öz güvenini hem de yaptığı spora duyduğu ilgiyi artıracaktır.
  • Çocuğunuzu, yaptığı spor ile ilgilenen diğer insanlarla tanıştırmayı deneyin.
  • İlgilendiği spor dalının yanında, başka sporları yapmasını da teşvik edin. Örneğin; basketbol oynuyorsa, voleybol oynamasını da teşvik edin. Böylece, çocuğun sahip olduğu yetenekler daha hızlı gelişecektir.
  • Çocukların daha iyi performans gösterebilmesi için dengeli beslenmesin ve yeterli uyumasına dikkat edin.
  • Derslerine ayırması gereken zaman ile spor yapmaya ayırdığı zamanı kıyaslamamaya dikkat edin. Çocukların ders çalışması gerektiği için, spor yapmaktan vazgeçirilmeleri, hem çocuğun gelişimine hem de başarısına zarar verecektir.
  • Çocuğunuzun güvenli ekipmanlar ile spor yapmasını sağlayın. Sakatlanmalar ve yaralanmalar, çocuğun motivasyonunun azalmasına yol açabilir.

Çocuklar İçin Spor Hareketleri

Kaynak: Moe Jones