Çocuk Haberleri

Çocuklar İklim İçin Bir Araya Geliyor: Küresel İklim Grevi

Çocuklar iklim için Greta Thunberg’in çağrısına karşılık verecek. 20 Eylül’de dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de çocuklar iklim grevinde olacak.

Sıfır Gelecek Platformu Türkiye’de düzenlenecek İklim Grevi haberlerini yayınlamayı sürdürüyor. İşte Sıfır Gelecek’te yer alan çağrı:

20 Eylül Kürel İklim Grevi

İsveç’li 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, 2018 yılının Ağustos ayından itibaren her cuma günü Parlamento önünde iklim krizine dikkat çekmek için okul grevine çıkıyor. Tek başına başladığı bu greve kısa sürede dünyanın dört bir yanından çocuklar ve gençler ortak oldu. Her Cuma, kendilerine yaşanabilir bir gezegen bırakılmasını talep eden çocuklar ve gençler okullarından bir gün feda edip okul grevine çıkıyorlar.

Fridays for Future (Gelecek İçin Cumalar) isimli hareket üzerinden daha önce 15 Mart ve 24 Mayıs için küresel çağrıya çıkılmış ilkinde 1.6 milyon ikincisinde de 2 milyonun üzerinde çocuk ve gencin katıldığı eş zamanlı gösteriler düzenlenmişti.

Şimdi ise 20 Eylül için geri sayım başladı. Bu sefer yetişkinler de öğrencilerin çağrısına kulak veriyor. 20 Eylül günü boyunca Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde iklim grevleri gerçekleşecek. Size en yakın grevi bulun, destek verin. Eğer yoksa kendi grevinizi düzenleyin.

Çocuklar İklim İçin Bir araya Geliyor

Ne Talep Ediyorlar?

  • İklim Acil Durumu: İklim krizi derinleşirken halkın gerçeğin söylenmesi talebine karar alıcılar sessiz kalmamalı.
  • Net Sıfır Karbon Emisyonu: İnsan kaynaklı bir iklim felaketini önlemek için, sıcaklık artışı sanayi devrimi öncesi zamana göre maksimum +1,5 ° C ile sınırlandırılmalı.
  • Fosil Yakıta Veda: Fosil yakıtların ve iklimin tahribatının tüm finansmanını ve desteğini derhal sonlandırın.
  • Güneşe Merhaba: Yenilenebilir enerjinin gelişmesine izin verin.
  • Adil Geçiş: Fosil yakıtlı santraller ve çimento, demir-çelik endüstrisi gibi iklime zarar veren tesisler de  dahil olmak üzere ekonomiyi adil bir şekilde değiştirmek ve dönüştürmek şart.
  • Doğa Dostu Tarım: Endüstriyel et tüketiminin azaltılmasına, zehirsiz ve mevsimsel beslenmenin önemine ilişkin bilgilendirme çalışmaları yapılsın.
  • Kent-Kır: Kentteki tüm faaliyetlerin planlanmasında ekosisteminin, ormanların, tarım alanlarının, su havzalarının, tüm bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanlarının korunması esas olmalı.
  • Ormanlar – Doğal Hayat: Dünyanın ciğerlerine saygı gösterin ve ormansızlaşmayı sonlandırın.
  • Ekonomi: Tüketimi azaltın ve toplum odaklı büyüme dahil ekolojik açıdan sürdürülebilir ekonomiler için güçlü planlar uygulayın.
  • Farkındalık: İklim krizinin nedenleri ve etkileri hakkında ekonomik ve politik düzeyde doğru bilgi verilsin.

Çocukların çağrısına cevap verme zamanı.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir