Çocuklar ve hayvanlar birlikte dünyanın en eşsiz ikilisini oluşturabilir. Hayvanların şefkat ve sevgisi, çocukların sevimliliğiyle birleşince ortaya enfes fotoğraflar çıkıyor.
Çocukların erken yaşta hayvanlarla olan etkileşimi, sosyal gelişimine etki ettiği gibi, çocuğun paylaşımcı bir yapıya sahip olmasını da sağlıyor. Evcil hayvanı olan ya da ebeveynleri tarafından hayvanları sevmeye teşvik edilen çocuklar, psikolojik sorunları da daha kolay atlatabiliyor.
Hayvan Sevgisinin Çocuklara Kattıkları
Empati: Evcil hayvanı olan çocuklar, benmerkezci bir yapıdan uzaklaştığı gibi, sahip olduğu evcil hayvanın da duyguları olduğunu ve onun da çok değerli olduğunu fark ediyor. Kendisinden başkalarının varlığının da kendisi kadar değerli olduğunu fark eden çocuklar, maddi ya da manevi açıdan sürekli almak yerine vermeyi de öğreniyor. Çocuğun evcil hayvanla ilişkisinin ilerlemesi, sadakat, bağlılık gibi duyguları da daha iyi anlamasını sağlıyor.
Bağlılık: Başta köpekler olmak üzere, evcil hayvanların birçoğu sahiplerine yakınlık ve bağlılık gösterir. Çocuğun evcil hayvanıyla kurduğu yakınlık, zamanla sadakat ve güven duygusunu da geliştirecek ve çocukların bu duyguları özümsemesini sağlayacaktır.
Sosyal Beceri: Evcil hayvanlarla vakit geçirmek, onlarla birlikte oynamak, çocukların sosyal becerilerinin de gelişmesini yardımcı olacaktır. Kendinden başka bir canlının varlığını kabul eden çocuk, onunla iletişiminde sosyal yeteneklerini de geliştirecektir.
Ahlaki Değerler: Uzmanlara göre, hayvanlarla doğru iletişim kuran çocuklar ahlaki değer anlayışına da sahip oluyor. Çocuklar, evcil hayvanları sayesinde, onların mutlu olmasını sağlamaya çalışma, onlara zarar vermekten kaçınma ve rahat etmeleri için çaba sarf etmeyi öğreniyor.
Sorumluluk Sahibi Olma: Evcil hayvanı olan çocuklar, hayvanın temel ihtiyaçlarını karşılamakla görevlendirildiği zaman; mama ve su saatine dikkat etme, evcil hayvanın tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlama gibi noktalarda sorumluluk alabiliyor.