İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı ile Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından Aygaz’ın desteğiyle düzenlenen Diyabetik Çocuklar Kampı, 21. kez düzenleniyor.
Gebze Life Port Otel’de 7-13 Temmuz 2013 tarihlerinde gerçekleşecek olan kamp, Türkiye’nin çocuklara yönelik ilk sağlık kamplarından biri olma özelliğini taşıyor. Aygaz’ın dokuz yıldır destek verdiği projede bu sene de 100’den fazla çocuk diyabetle yaşamayı öğrenecek.
Kamp 8–18 yaş arasındaki 100’ün üzerinde diyabetik çocuğa; diyabetle mutlu yaşamanın mümkün olduğunu göstermek, diyabetik çocuklar arasında güçlü bir bağ kurmak ve kendilerine güven duymalarını sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor.
Herkesin gönüllü olarak çalıştığı kampta her yıl, çocuk diyabetinde uzman profesörler, doçent ve uzman doktorların yanı sıra, hemşireler, diyet uzmanları, psikologlar, psikiyatristler ve spor eğitmenleri de bulunuyor.
Çocuklar hem arkadaşlığı, hem de diyabeti öğreniyor
Kampta çocuklara hipo ve hiperglisemi nedenleri, klinik bulguları, alınacak önlemler, kan ve idrarda glikoz keton bakılması, insülin tipleri, etki özellikleri, enjeksiyon teknikleri, spor ve egzersiz yapma alışkanlığı, diyabette beslenme özellikleri ve düzeni, diyabetin komplikasyonları anlatılıyor.
Diyabette takip kriterleri ve izlemenin önemi konusunda uygulamalı ve teorik bilgilendirmeler yapılıyor. Çocuklar bir yandan yaşamlarını kolaylaştıracak önemli bilgileri alırken bir yandan da yeni arkadaşlıklar geliştiriyor. Geçmiş yıllarda kampa katılanlar, sonraki yıllarda kampta artık ‘ağabey’ ve ‘abla’ olarak yer alıyor.
21 yıldır kampın müdürlüğünü, İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Rüveyde Bundak yürütüyor.
Prof. Dr. Rüveyde Bundak, bu tarz kampların çocukların psikososyal gelişimlerinin yanı sıra diyabetli yaşam konusundaki bilgi eksikliklerini de giderdiğini belirterek, “Kamplarda edindikleri bilgiler ve arkadaşlıklar, diyabetik çocuklarımıza yarınlara daha umutla bakmaları için büyük bir güç veriyor” dedi.
Finansmanın kampın en büyük ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bundak, Aygaz sayesinde hareket özgürlüğü kazandıklarına değinerek, Türkiye’deki diğer kuruluşlara da Aygaz’ı örnek gösteriyor.
Bu tip kampların koruyucu hekimlik çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bundak, şirketlerin sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmelerinin ülkenin geleceğine ve ekonomisine yatırım olduğunu söylüyor.
Aygaz’dan yapılan açıklamada ise, dokuz yıldır projeye destek verildiği hatırlatılarak, Türkiye’nin en eski sağlık kamplarından biri olan Diyabetik Çocuklar Kampı’nın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyulduğu vurgulandı. Açıklamada, sosyal sorumluluk çalışmalarında aile ve eğitim konusuna büyük önem verildiğine dikkat çekilerek, Aygaz’ın bundan sonraki senelerde de projeyle ilgili çalışmaları sürdüreceği kaydedildi.
Birçok sağlık kampı için örnek teşkil eden Diyabetik Çocuklar Kampı, 20 yılda toplam 1600 çocuğu konuk etti. 20 yıl süresince kampta, profesör ve doçent düzeyinde 90 doktor, 60 hemşire, 60 spor eğitmeni, 60 diyetisyen, 60 psikolog ve 30 psikiyatristin yanı sıra, yarısı daha önce kampa katılmış çocuklardan, yarısı tıp fakültesi ve hemşirelik okulu öğrencilerinden oluşan 300 grup başkanı görev yaptı.
Kampa Antalya’dan, Edirne’den ve Azerbaycan’dan gözlemci olarak katılan doktorlar kendi ülkelerinde ve bölgelerinde benzer kamplar kurdular.