Çocuklarda cinsel eğitim, sağlıklı ve bilinçli gelişim açısından büyük önem taşıyor. Çocuklar 2 yaşından itibaren cinsel organlarını daha iyi algıladığı gibi, bu süreçte ebeveynlerin çocuklara cinsel eğitim vermesi büyük önem taşıyor.
Çocuklara cinsel eğitim verilmesi, çocuğun cinsellik hakkında kulaktan dolma bilgiler öğrenmesinin önüne geçtiği gibi, cinsellik ile ilgili bilinçlenmesini de sağladığından, cinsel taciz durumlarının önüne geçebiliyor. Çocuklara cinsel eğitim verilmesi durumunda ise, çocuklar rahatsız edici durumları ayırt ederek, tepki gösterebiliyor.
Cinsel Eğitim Verilirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuklara cinsel eğitim verilirken, yanlış bilgiler aktarılmasından kaçınılması ve çocuğu korkutacak tehditkar içerikli söylemlerden uzak durulması gerekiyor.
- Çocuğun cinsellik hakkında sorduğu sorulara, çocuğun yaşını baz alarak cevap verin. Okul öncesi çocuklara genel bilgi vererek, bunu büyüdüğünde anlatacağınızı söyleyin. Ancak çocuk öğrenme konusunda ısrarcıysa, yalan söylemeden, doğru bilgiyi çocuğun anlayabileceği şekilde aktarın.
- Okul çağındaki çocukların cinsellik ile ilgili sorularını yanıtlarken, çocuğun arkadaşlarından ya da diğer kaynaklardan öğrendiği bilgileri öğrenmeye çalışın. Yanlış bildiği noktaları düzelterek, merak ettiği soruları cevaplayın.
- Okul öncesi çocukların cinsellikle ilgili soruları karşısında olumsuz tepki vermeyin. Paniklemek, çocuğun üzerine gitmek ya da kendi cinsel organına dokunduğunda çocuğa kızmak, çocuklarda psikolojik sorunlar yaratabiliyor. Bu nedenle okul öncesi çocukların cinsellikle ilgili davranışlarını ve sorularını normal karşılayın.
- Çocuklarda cinsel eğitim kadar mahremiyet de önem taşıyor. Çocuğun cinsel organını göstermemesi ya da evde çıplak dolaşmamasının nedenlerini açıklayın. Bu tür davranışlar göstermesi durumunda çocuğu cezalandırmak yerine, ona davranışının doğru olmadığını aktarın.
- Çocuğa cinsel eğitim vermek için çocuğun soru sormasını beklemek doğru değil. Çocuklara cinsellikle ilgili aralıklarla bilgi verilmesi ve çocuğun farklı kaynaklar aracılığı ile yanlış bilgilenmesinin önüne geçin.
- Cinsellikle ilgili çocuğa açıklayamayacağınız sorularla karşılaştığınızda, çocuğa sorusunu yanıtlayabilmek için konuyu araştırmanız gerektiğini anlatın.
- Cinsel eğitim konusunda, çocukların anne ya da babaya soru sorması durumunda, kız çocuklarını anneye erkek çocuklarını ise babaya yönlendirmek yerine, her iki cinsiyetteki çocuklara da doğrudan cevap verin. “Onu annene sor”, “Baban sana anlatsın” gibi cümleler kurmak, çocukların cinsel algılarında ön yargı oluşturabiliyor.
- Cinsel istismar hakkında çocuklara bilgi verilmesi büyük önem taşıyor. Çocuğa karşı karşıya kalabileceği durumlarda neler yapması gerektiği ya da hemcinsi ya da karşı cinsten gelen hangi davranışlara itiraz etmesi gerektiği hakkında yaşına göre aralıklarla bilgi verin.
Çocuklara cinsel eğitim verme konusunda ebeveynlere büyük bir görev düştüğü gibi, uzmanlar çocukların cinsellik ile ilgili sorularının mutlaka yanıtlanması ve çocukların cinsellik hakkında bilinçlendirilmesi gerektiği konusunda ebeveynleri uyarıyor.