Doğayı sevdiren kitaplar çocuklara doğanın bir parçası olduklarını hatırlatan ve çocukların doğayla bütünleşmelerini sağlayan kitaplardır. Siz de çocuğunuzun doğayla sevgi dolu bir bağ kurmasını istiyorsanız ona kitaplarla rehberlik edebilirsiniz.
Bilgilendirici olduğu kadar eğlendirici de olan doğayı sevdiren kitaplar minik kalplere girmeyi bekliyor. Çocuğunuzu kitaplar aracılığıyla doğaya kavuşturmaya ne dersiniz?
Doğayı Sevdiren Kitaplar
Soso’nun Kompost Kitabı
Soso, bir apartmanın arka bahçesindeki sandıkta yaşayan küçük bir solucan. Nil adındaki küçük bir kız her öğünden sonra yiyecek artıklarını sandığına atarak onu besliyor. Çünkü Soso bir kompost sandığında yaşıyor!
Bu kitapta, solucan Soso bize hayat hikâyesini anlatıyor ve biz de bu sırada nasıl kompost yapabileceğimizi öğreniyoruz. Bitkiler için çok faydalı olan bu doğal gübre ne işe yarıyor ve nasıl yapılıyor?
Sima Özkan her gün yediklerimizin artıklarıyla kolayca kompost yapabileceğimizi küçük yaştaki çocuklara basit bir dille anlatıyor. Kompost sayesinde doğanın kendini sürekli yenilediğini öğreniyor; evimizin arka bahçesinde veya balkonda yapabileceğimiz bu bilimsel deneyle bu duruma tanık oluyoruz. Çocuklar da evde veya okullarında kompost yapmayı deneyerek küçük yaşta geridönüşüm ile tanışmış olacaklar.
Yazar: Sima Özkan
Yayınevi: Redhouse Kidz Yayınları
Cömert Ağaç
Hergün çocuk ağacın yanına gelir, onun elmalarını toplar, dallarında sallanır, gövdesine tırmanır. Bu durumdan ağaç oldukça mutludur.
Zaman geçer çocuk büyür. İstekleri ve beklentileri farklılaşmaya ve o oranda da artmaya başlar. Ağacı tüketircesine isteklerde bulunur. Ağaç verdikçe verir.
Bu öykü dokunaklı ve dokunaklı olduğu kadarıyla da hayata ilişkin dersleri içinde barındırır. Öyküde mutlulukla üzüntü hep iç içe seyreder.
Shel Silverstein’in her yaştan okuru için hazırladığı bu kitap “Almadan vermeyi, karşılıksız olsa da sevmeyi, vermenin bir mutluluk sebebi” olabileceğini anlatmakta.
Yazar: Shel Silverstein
Yayınevi: Bulut Yayınları
Özgür
O, ormandaki doğal hayatından başka hiçbir şey bilmeyen küçük bir kız çocuğu. Ayılardan karnını doyurmayı, kargalardan konuşmayı, tilkilerden oyun oyna-mayı öğrendi. Tam anlamıyla “özgür”dü.
Bir gün, ormanda daha önce hiç görmediği yabancı canlılarla karşılaştı. Yabancılar onu yanlarına aldılar. Tuhaf bir şekilde kendine benziyorlardı ama olması gerektiği gibi konuşmuyorlar, yemeklerini yanlış yiyorlar, doğru düzgün oynamıyorlardı. Üstüne üstlük “apartman” denilen betondan şeylerin içinde yaşamaya kafayı takmışlardı. Burada ne yeşil vardı, ne ağaç, ne de nehir. Şimdi medeni hayatın konforunda yaşıyordu. Ama medeni hayatı bir sürpriz bekliyordu.
“Çünkü özgürlüğün tadını bilen birini asla evcilleştiremezsin.”
Her ayrıntısıyla ezber bozan büyüleyici üslubuyla Emily Hughes, çocuk edebiyatının en çok işlenen meselelerinden özgürlük temasına tam da zamane çocuklarının ruhuna uygun yepyeni bir bakış açısı getiriyor.
Yazar-Çizer: Emily Hughes
Yayınevi: Taze Kitap
Ne Yapsak da Ormanı Korusak?
Bu kitapta, Ginkgo bize dünya seyahati sırasında ziyaret ettiği ormanlardan ve gördüğü ağaçlardan söz ediyor.
Yazar: Josep Palau
Yayınevi: Tubitak
Sonya’nın Tavukları
Bu kitap, hiç bir şeyin kendi başına, geri kalan her şeyden apayrı bir şekilde var olmadığını, diğer her şeyle bağlı ve bağımlı olduğunu çocuklarınıza anlatmak için harika bir yol gösterici.
Hikaye doğa içinde, ufak bir evde ailesiyle beraber yaşayan küçük bir kız ve bakımını üstlendiği tavuklarla başlıyor. İlerledikçe bir canlının sorumluluğunu almasına ve bu sayede canlıların birbiriyle bağlarını keşfetmesine tanık oluyoruz. Bu süreç, küçük bir çocuğa yaşamın işleyişiyle ilgili temel gerçekleri, sevgiyi, şefkati ve sorumluluğu gösteriyor.
“Bir gün Sonya’nın babası eve elinde üç pofuduk civcivle beraber gelmiş ve onları Sonya’ya vermiş.
‘Civcivlerin bakımı bugünden itibaren senin sorumluluğun olabilir’ demiş, ‘tabii eğer istersen.”
Yazar ve Resimleyen: Phoebe Wahl
Yayınevi: Sinek Sekiz