Çocuklara kodlama öğretmenin sayısız faydası var. Dijital bir çağda yaşıyoruz ve çocuklar böyle bir çağda bilgisayar dilini öğrenmeli. Peki nasıl?
Çocuklar, günümüzde internet ve bilgisayar teknolojileri ile iç içe büyüyor. Çocukların bilgisayar ve internet kullanımı tüm dünyada artarken, çocuklar için programlama kursları sayısı da artıyor. Özellikle çocuklar için online programlama dersleri ile birçok çocuk kod yazma konusunda ilk adımı atmış oluyor. İşte çocuklara kodlama öğretmenin önemi:
Kod Yazmayı Öğrenme
Çocuklar artık bilgisayar ve interneti kullanmanın yanı sıra, bu teknolojileri yeniden inşa etme ve geliştirme konusunda kendini geliştiriyor. Bilgisayar teknolojilerine ilgi duyan çocuklar; web tasarım yapma ve kod yazma gibi alanlarda kendini eğitebiliyor. 15 yaşından önce bilgi teknolojileri ile ilgili bir şeyler üretmeye başlayan çocukların hem analitik zekası gelişiyor hem de gelecekte yazılımcı ya da web tasarımcı olabilmeleri için büyük bir avantaj sağlıyor.
Bilgisayar kullanımına erken yaşta başlayan çocuklar, bu konuda çok avantajlı. Kod yazmaya başlamak için bazı bilgisayar teknolojilerini kullanmak gerektiği gibi, sadece çocuklar için geliştirilmiş uygulamalar da var.
Çocuklar için programlama kursları Türkiye’de henüz yaygın değil. Ancak yazılım uzmanları ya da bilgisayar teknolojileri konusunda uzmanlaşmış kişiler, çocuklar için özel ders verebiliyor. Ancak hem çocuklara kod yazmayı öğretebilecek bir öğretmen bulmak zor olacağından hem de özel ders almak maliyetli olacağından online olarak verilen kurslar daha yaygın kullanılıyor.
Çocuklara kod yazmayı öğretmek için Google, Firefox gibi internet devleri bu alanda ciddi çalışmalar yapıyor. Çocukların yaratıcılıklarını geliştirmek, analitik düşünmelerini sağlamak ve gelecekte teknolojinin daha hızlı bir ivmeyle büyümesini sağlamak amacıyla çocuklara online bilgisayar eğitimi veren birçok platform bulunuyor.
Çocuklara Kodlama Yapmayı Neden Öğretmeli?
Steve Jobs, kısaca şöyle diyor: Bilgisayar programlamayı herkes öğrenmeli. Çünkü bu, size düşünmeyi öğretir.
NBA yıldızı Chris Bosh, Facebook’un ilk kadın mühendisi Ruchi Sanghvi, Microsoft’un kurucusu Bill Gates veya Will.i.am de aynı fikirde. Teknoloji akıl almaz bir hızla gelişirken, tüketici konumundan üretici konumuna geçenler, büyük farklar yaratıyor. Çocuğunuz bilgisayar teknolojileriyle ilgili bir meslek istemiyor olabilir.
Basketbolcu, ressam, doktor ya da psikolog olmak istemesi neyi değiştirir? Kod öğrenmek, mesleğini daha iyi yapmasını sağlayabilir mi? Kesinlikle! Üstelik, yaşam kalitesini artırmak için ona yol da gösterebilir. Nasıl mı? Düşünme becerilerini geliştirmek, problem çözmek ve yaratıcı düşünmek.. Evet, bunların tümü kod yazmayı öğrenerek gerçekleşebilir.
Çocuklar için Ücretsiz Kodlama Siteleri
Code
Facebook’un kurucusu Mark Zuckenberg’in de yer aldığı Code.org, Angry Birds gibi oyunlar aracılığı ile çocuklara kod yazmayı öğretiyor. Çok dilli bir websitesi olarak hizmet veren Code.org aracılığı ile çocuklar Türkçe dilinde de nasıl kod yazabileceklerini öğrenebildikleri gibi, kendi kendilerine oyun da programlayabiliyor. Detaylı bilgi için www.code.org
Code Academy
Kod yazma konusunda temel bilgisi olan çocuklar, codeacemy.com ile kendilerini geliştirebiliyor. Farklı programlama dillerinin yer aldığı sitede, çocuklar tartışma platformu aracılığı ile anlamadıkları noktalarda bilgi alabiliyor. Türkçe dil seçeneği henüz bulunmayan siteyi ziyaret etmek için www.codecademy.com adresini kullanabilirsiniz.
CodeMonkey
Dünya çapındaki yazılım şirketleri tarafından desteklenen codemonkey.com, çocuklara oyun oynayarak kod yazmayı öğreten websiteler arasında yer alıyor. Temel kodlama mantığının yanı sıra, çocukların direktif vermeyi öğrenmelerini de sağlıyor. Belirli bir aşamaya kadar ücretsiz olan site, ileri aşamalar için üyelik ücreti alıyor. Daha fazla bilgi almak için www.playcodemonkey.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
12 Yaşına Bir Uygulama Programcısı: Thomas Suarez
12 yaşındaki çoğu çocuk video oyunları oynamayı seviyor. Thomas Suarez bunları nasıl yazacağını öğrendi. “Bustin Bieber” adlı oyun gibi iPhone uygulamaları geliştirdikten sonra, yeteneklerini diğer çocukların programcılığı öğrenmeleri için kullanıyor. İşte çocuklara kodlama öğretmenin bir örneği:
Bilgisayar ve teknolojiye oldum olası ilgiliyimdir ve iPhone, iPod Touch ve iPad için birkaç uygulama geliştirdim. Bunlardan bazılarını sizinle paylaşacağım. İlk uygulamam Dünya Falı denilen eşsiz bir fal programıydı, talihinize göre değişen farklı dünya renklerini gösteriyordu. En sevdiğim ve en başarılı uygulamam ise Bustin Jieber denilen köstebek vurmaca oyununun Justin Bieber’lı versiyonuydu. Bu uygulamayı geliştirdim çünkü okulumuzda Justin Bieber’dan hoşlanmayan çok insan vardı, ben de bu oyunu yapmaya karar verdim.
Uygulamayı proglamlamaya başladım ve 2010 Noel’inden önce satışa sunulmuştu. Birçok insan bana bunları nasıl yaptığımı soruyor. Bunun nedeni genellikle soran kişinin de bir uygulama yapmak istiyor olması. Bugünlerde çocukların çoğu oyun oynamayı seviyor, ama artık oyun üretmek istiyorlar ve bu kolay değil çünkü çoğu çocuk program geliştirmeyi öğrenmek için nereye gitmesi gerektiğini bilmiyor. Yani, futbol için bir futbol takımına gidersin. Keman için, keman dersleri alırsın. Ama bir uygulama geliştirmek için ne yapmalı? Ve aileleri, çocukların aileleri gençken böyle şeyler yapmış olabilirler ama uygulama yazmış olan aileler o kadar da çok değil.
Bir uygulama yazmayı öğrenmek için nereye gidersiniz?
Ben bu konuya böyle yaklaştım. Yaptığım şuydu. Öncelikle, temel öğeleri hazırlamak için çoklu yazılım dillerinde programlama yaptım, mesela Python, C, Java gibi. Sonra Apple, iPhone’u piyasaya sürdü, bununla birlikte iPhone yazılım geliştirme kiti de geldi ve bu yazılım geliştirme kiti iPhone uygulamaları geliştirmek için bir sürü araç içeriyordu. Bu, benim için çok büyük fırsatlara açılan bir kapı oldu ve yazılım geliştirme kitiyle biraz uğraştıktan sonra birkaç uygulama yazdım, bazı deneme uygulamaları. Bir tanesi Dünya Falı’na dönüştü ve ben App Store’a Dünya Falı’nı koymaya hazırdım, böylece ailemi 99 Dolar ödeme yaparak uygulamamı App Store’a koymaya ikna ettim. Onayladılar ve şimdi App Store’da bana ait uygulamalar var. İlgim ve cesaretim çok arttı, bunu aileme arkadaşlarıma, öğretmenlerime ve hatta Apple Store’daki insanlara borçluyum, bana çok yardımları dokundu.
Steve Jobs’tan ilham aldım ve okulumda uygulama kulübü oluşturdum, okuldaki bir öğretmen bu kulübe sponsor oldu. Okulumuzdaki her öğrenci gelip uygulama tasarlamayı öğrenebilir. Böylece deneyimlerimi diğerleriyle paylaşıyorum. iPad Pilot Program denen bazı programlar var ve bazı bölgelerde bulunuyor. Bunlardan biri olma şansına sahibim. En zorlayıcı şey ise iPad’lerin nasıl kullanılması gerektiği ve iPad’lere ne gibi uygulamalar konulacağı. Bu yüzden okuldaki öğretmenlerden geridönüş alarak ne gibi uygulamaları sevdiklerini öğreniyoruz.
Bir uygulama tasarlayıp sattığımızda yerel bölgelere ücretsiz oluyor ve diğer bölgelerden gelen paralar yerel kuruluşlara bağışlanıyor. Bugünlerde, teknoloji konusunda öğrenciler öğretmenlerden biraz daha fazla bilgililer. Bu yüzden, bu kaynak öğretmenler için ve eğitmenler bu kaynağı iyi tanımalı ve yararlanabilmeli. Gelecekte ne yapmak istediğimi söyleyerek bitirmek istiyorum. Öncelikle, daha fazla uygulama ve oyun geliştirmek istiyorum. Bir uygulama için sözleşme dışı bir şirketle çalışıyorum. Android programlama ve geliştirme alanına girmek ve uygulama kulübüme devam ederek öğrencilerin bilgilerini başkalarıyla paylaşması için farklı yollar bulmak istiyorum. Teşekkürler.