Okul fobisi, her 10 çocuktan 3’ünde görüldüğü gibi, çocukların okula gitmekten kaçınması, hem akademik açıdan başarısız olmalarına hem de sosyal becerilerini geliştirememelerine neden oluyor.
Çocuklarda okul fobisi oluşmasının temel nedenleri arasında, ailenin çocuk üzerinde aşırı baskı kurması ya da çocuğun üzerine aşırı düşmesi gerekiyor.
Aile içerisinde her zaman en önemli konumda olan çocuk, okuldaki çevresinde bunu gerçekleştiremediği için mutsuz hissederek, okula gitmek istemediği gibi, sosyal açıdan başarısız çocuklar da okulda kendilerini yetersiz hissettiğinden okul fobisi geliştirebiliyor.
Okul Fobisi Nasıl Anlaşılır?
Çocukların sık sık hasta olduklarını öne sürerek, okula gitmekten kaçınmaları; okula gidecekleri ya da gittiklerinde karın ağrısı, baş ağrısı ya da mide bulantısı gibi şikayetler yaşamaları, ağlama krizleri gibi durumlar okul fobisinin işaretleridir.
Okul fobisini yenebilmek için çocuğun sosyal anlamda gelişmesini sağlamaya çalışmak gerektiği gibi, ebeveynlerin çocukla etkili bir iletişim kurarak, okulu sevdirmeye çalışmaları da son derece önemlidir.
Çocuklara Okulu Sevdirme Yöntemleri
Ebeveynleri tutumları, çocukları doğrudan etkilediği gibi, çocuklarının üzerine aşırı düşen ebeveynler, çocukların okula karşı olumsuz bir tutum sergilemesine yol açabilmektedir. Bu nedenle, ebeveynlerin okula karşı tutumlarını gözden geçirmeleri ve çocukta okulun güven veren bir yer olduğu hissini uyandırmaları gereklidir.
Çocuğunuz Okula Giderken Tedirgin Olmayın
Ebeveynlerin, çocuk okula gittiğinde tedirgin olması, çocuğa sık sık uyarılarda bulunması gibi durumlarda, çocuk okuldan soğuyabilir. Bu nedenle, ebeveynlerin tedirgin tutumlar sergilememeleri ve çocuğun okulda sorun yaşayacağı hissinden kurtulmaları gereklidir.
Çocuğun, okulun ve okuldaki arkadaşları ile öğretmenlerinden oluşan çevresinin güvenilirliğine inanması şarttır.
Her Gün Okula Gitmeyin
Özellikle çocuğu temel eğitime yeni başlayan ebeveynlerin okula sık sık gitmemesi gereklidir. Çocuklar, ebeveynlerini okulda gördükleri zaman, savunma mekanizmalarını ebeveynleri üzerinden oluşturabilecekleri gibi, ebeveynlerin sık ziyarette bulunması çocuklarda güven duygusunun gelişmesini engeller. Bunun yanı sıra, bazı çocuklar için ebeveynlerin sık sık okula gitmesi rahatsız edici bir durum da olabilir.
Okula alışma sürecinde olan çocuklar için kısa sürelerde okul ziyaret edilerek, bir sorun olup olmadığı kontrol edilebileceği gibi, okul fobisi ciddi boyutlarda olan çocukların, okula yavaş yavaş alışmasını sağlamaya çalışmak gereklidir.
Çocuğunuzu Destekleyin
Baskıcı bir ailede yetişen ya da üzerine çok fazla düşülen çocuklarda daha sık görülen okul fobisini yenebilmek için, ebeveynlerin çocukların özgüvenini artırmaya çalışması gereklidir. Çocuğa çeşitli sorumluluklar ve görevler vererek, tek başına yapabilmesini sağlamak ve çocuğun yeteneklerinin farkına varmasına yardımcı olmak, güven duygusunu geliştireceği gibi, okul fobisinin de azalmasını sağlayacaktır.
Teşvik Edin
Çocukların okula gitmeyi zorunlu bir iş olarak görmeleri, öğretmenleri ya da sınıf arkadaşları ile doğru diyaloglar kuramamaları, okulu sevmemelerine neden olur.
Çocuğun hem sosyal anlamda hem de akademik anlamda teşvik edilmesi, kısa sürede okula adapte olmasını sağlayacağı gibi, akademik başarısını da olumlu etkileyecektir. Bu nedenle, çocukların okula alışma sürecinde, ödevlerini yapmaya teşvik edilmesi, okulda işlenen konularla ilgili etkinlikler yapılması, çocuğun derslerine duyduğu ilgiyi artırır.
Çocuğun derslerinde başarılı olması, kendine daha fazla güvenmesini sağlayacağı gibi, sosyal anlamda teşvik edilmesi de arkadaşları ile olan ilişkisinin gelişmesine ortam hazırlayacaktır.
Çocuk Okula Gitmek İstemediğinde Kızmayın
Çocuk okula gitmeyi reddettiğinde ya da okula karşı direnç gösterdiğinde, ebeveynlerin bu duruma ılımlı yaklaşması oldukça önemlidir.
Sert tutumlar, çocuğun okuldan daha çok uzaklaşmasına neden olabileceğinden, ebeveynlerin çocuğun okula gitmek istememe sebebini anlamaya çalışmaları ve çözüm odaklı hareket etmeleri önemlidir.
Genel olarak dersleri ile ilgili olan, okuldaki faaliyetlere katılan ve sosyal çevresi olan çocuklar okula gitmekten zevk alır.
Velilerin, çocuğun derslerine olan ilgisini artırmak ve sosyal faaliyetlere katılmasını teşvik etmek için alışma süreci boyunca çaba sarf etmesi gerektiği gibi, çocukların sosyalleşmelerine yardımcı olmaları da, çocukların hem okulu sevmelerini hem de akademik ve sosyal anlamda başarılı bireyler olmalarını sağlayacaktır.
Yorumları Göster (7)
Ben bir çocuğum ve okuldan nefret ettiğim için bunları okuyorum
Merhaba Ali Orhan,
Neden okuldan nefret ediyorsun? Haydi biraz sohbet edelim.
benim 4 cu sınıfa giden bir kızım var biz daha once kocaelide oturuyorduk samsuna taşındık sınıfı ve arkadaşları değişti şimdi okulu ve arkadaşlarını sevmediğini söylüyor okula gitmek istemiyor ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim
İlkokul 3. sınıfa giden oğlumuz her akşam okul sıkıntısıyla yatıyor. Hafta sonu çok mutlu hafta içi mutsuz oluyor. Okulu sevmiyorum, hiç birşeyi sevmiyorum diyor. Öğretmeni ile konuştuğumuzda öğretmen "onun çalışmasından ve okuldaki durumundan memnun olduğunu" ifade ediyor. Öğretmeni geçen sene emekli oldu, bu yıl ki öğretmeni daha iyi. Ama okula başladığından (3 yıldır) beri aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Ne kadar konuşsak da bir türlü çözüm olmadı. Ne yapmamız gerektiğini hiç bilmiyoruz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Ah kuzucum ne güzel anlatmışsın kendini. Kendini bukadar güzel ifade edebilmen okadar önemli ki. Umarım bu özelliğin körelmez hayatın karşısında. Okuldan daha önemli olan sey , senin severek yapacağın bi mesleğinin bir sanatının olmasi. Önemli olan bunu keşfetmek. Kendini sevmek... Etrafindakilerin seni sevmesinden çok daha önemlidir bu. Bırak öğretmenlerin yapamadığın ödevlerin için ne düşünürlerse düşünsün ler . Önemli olan senin kendin hakkında düşündüklerin... Gönlünü ferah tut :)
bunların hiçbirini ailem bana yapmıyo.onlar okuma yazma da bilmiyo. beni hiç desteklemiyi. ben okula gidip oradaki hocaların tavırlarıni çekmek zorunda kalıyorum. eve gelincede ödevden başım çatlıyo. oödev bitince de akşam olduğu için ailem ile vakit geçiremiyorum.bu yüzden kendimi kötü hissediyorum. ama bunu onlara söyliyemiuorum .çünkü bunu onlara ne zaman söylesem bana aldırış etmiyolar aksine umursamayıp. geçiştiriyolar . benim ödevime hickimse yardımcı olmuyo ben kendi kendime yapıyorum.ve yapamadığim ödevlerimide hocalarıma "unuttum" diye söyliyorum. onlarda bende iyice nefret ediyo. zaten ben onları hiç sevmiyorumki. hepsi kızgın ve onlarla dertleşilmiyo.ohbe icimi döktüm size her gece aglamzk yerine ,bunu size söylemek .hoşuma gitti ama sizde nenim dalga geçip geçiştirmeyin.bu acıyı bilemezsiniz.😢😢😢
Elif, bizce öğretmenlerin senden nefret etmez. Ödevlerini tek başına yapmak zorunda olman, senin için yorucu ama kötü değil bize kalırsa. Ailen keşke sana yardımcı olabilseydi.. Ama her şeyi tek başına yapman, hem daha iyi öğrenmeni hem de güçlenmeni sağlayabilir. Ödevlerin konusunda ise bizden yardım alabilirsin. Zorladığın konuları, sorularını veya anlayamadığın dersleri, yorum olarak ya da editor@cicicee.com adresine gönderirsen, biz senin yaşadığın sorunu çözmeyi deneyebiliriz :) Güzel olmaz mı? @Elif