Çocuklara Yaşam Becerilerini Öğretmek

Çocuklara yaşam becerilerini öğretmek

Çocuklara yaşam becerilerini öğretmek için zaman kaybetmeyin. Ne kadar erken yaşta yaşam becerileri edinirse çocuk için o kadar iyi olur. Çocukların hayata hazırlanmasında yaşam becerilerini dikkate alın.

Öğrenme, kesirler ve tarih bilgisinden daha fazlasını kapsar. Şimdi çocuklarınızı hayata hazırlamak için mükemmel bir zaman. Çocuklar her şeyi erken yaşta karakterlerinin parçası haline getiriyor. Onları olumlu yönde beslemek ise ebeveynlere düşüyor.

Çocuğunuzu hayata cinsiyet ayrımı yapmaksızın hazırlayın. Erkekler de kızlar da hayat karşısında benzer becerileri edinmek durumunda. Bu konuda ayrım yapmayın. Çocuğunuzu hayata doğru hazırlayın.

İşte çocuklara yaşam becerilerini öğretmek için öneriler.

Temel yaşam becerileri

Yürümeye Yeni Başlayan Çocuklar ve Okul Öncesi Çocuklar

Oyuncaklarını özel bir kutuya koyun

Yeni yürümeye başlayan çocuklar sepete eşya koymayı sever. Hatta bu, .ocuklar için bir oyun anlamına gelebiliyor. Yürümeye yeni başlayan çocuğunuzu oyuncaklarını sepete koymaya teşvik edin. Oyun zamanı bittiğinde onu hâlâ oyun oynuyormuş gibi sepete yönlendirin. Oyuncaklarını sepete koysun. Böylece eşyalarını toplamayı öğrenmeye başlar.

Kirli kıyafetleri bir sepete koyun

Çocuğunuzun odasına bir kirli sepeti koyun. Giysileri kirlendiğinden onları kendi kirli sepetine koysun. Ama bunu öncelikle siz yapın. Sonra çocuğunuzu yapmaya teşvik edin. Zamanla bunun kendi görevi olduğunu anlayacak. Büyüdüğünde de başkasınddan beklemeyecek.

Kendi giyinsin

Yürümeye başlayan çocouklar konuşmaya da başlamış oluyor. Yani kendi seçimlerini yapmak için iyi bir zaman. Çocuğunua ne giymek istediğini sorun. Belki başlarda siz seçenek sunabilirsiniz. Zamanla kendisi dolabına gidecek. Uyumsuz olmasını önemsemeyin. Önemli olan çocuğun kendi kendine giyinmeyi öğrenmesi.

Mutfak eşyaları kullanın

Çocuğunuzu mutfak becerileri konusunda eğitin. Ekmeği nasıl keseceğini bilmeyen yetişkinler var. Kendi karnını doyuramayan bir çocuğunuz olmasını istemezsiniz. Elbette yetişkin olduğu dönemden bahsediyoruz. Bu beceriler çocukken ediniliyor. Çocuğunuzu mutfak işlerine ısındırın. Üç yaşındaki çocuk için bu nasıl olur? Yemeğini önüne koyun ve kendi yesin. Buradan başlayın.

Gıdıklamaya “hayır” diyebileceklerini bilin

Gıdıklama güzel bir şey gibi geliyor. Çoğu zaman da öyle. Fakat çocuk bunu istemeyebilir. Çocuğunuz “hayır” diyorsa durun. Bu hem çocuğunuzun hayır demeyi öğrenmesini sağlar. Hem de bir şeyleri istemediğinde karşısındakinin durması gerektiğini öğrenir.

Öpücüklere ve sarılmalara “hayır” diyebileceklerini bilin

Aynı kural burada da geçerli: Çocuğunuz, istemediği takdirde herhangi bir aile üyesini ya da arkadaşını öpmek ya da kucaklamak “gerekmediğini” çok erken yaşlardan itibaren öğrenmelidir.

Oyuncak silahlardan kaçın

3 yaşından küçük çocuklar, gelişimsel olarak tabanca tetiğini çekme yeteneğine sahip olabilir. Çocuğunuzun silahlara maruz kalması, yaşadığınız yere ve içinde bulundukları hanelere bağlı olabilir. Fakat yine de çocuğunuz silahlardan uzak kalmalı. Ona oyuncak silah almayın.

Ellerini düzgün bir şekilde yıkayın

Her akşam çocuğunuzu banyoya götürün. Ve ellerini yıkamasını isteyin. Dişlerini de bu aşamada kendi kendine fırçalamaya başlayabilir. Burada kişisel hijyeni öğrenmeye başlıyor. İhmal etmeyin.

İsteklerini dile getirmeyi öğretin

Nedir bu? Mesela bir lokantaya gittiğinizde kendi siparişini vermeyi öğrenmek. Ya da gitmek istediği yeri seçmek. Bunları erken yaşta öğrenmeye başlıyor. Öğrenebilmesi için seçim yapmayı bilmesi ve bunu ifade etmeyi öğrenmesi gerekiyor.

Yaşam becerileri

İlkokul Çocukları

Kahve, çay hazırlayın

İlkokul çocukları mutfakta pek çok şeyi yapabiliyor. Ama onlara fırsat verirseniz. Gün içinde içilen kahveyi neden çocuğunuz yapmasın! Çocuğunuza kahve yapmayı öğretin. Bu çay da olabilir. Çocuğunuzu sorumluluk alması için teşvik edin. Elbette güvenliğini sağlayın. Bir bakmışsınız kahvaltıda çayı çocuğunuz hazırlamış.

Çamaşır yıkamayı öğretin

Çamaşır makinesini bir oyuncak gibi düşünün. Mesela hangi bölmeye hangi deterjan konacak? Çamaşırlar renklerine göre nasıl ayrılacak? Makine hangi programda çalışacak? Çocuğunuz bunları yaparak eğlenebilir. Çamaşırlarını sepete atmayı öğrenmişti. Şimdi sırada yıkama var.

Acil bir durumla başa çıkmak

Çocuğunuz yangın durumunda ne yapması gerektiğini biliyor mu? Tıbbi bir acil durum varsa ve aciz durumdaysanız, nasıl hemen yardım alabileceklerini biliyorlar mı? Çocuğunuz en azından hangi numarayı araması gerektiğini bilmeli.

Telefon numaranızı bilsin

Artık her şey telefona kayıtlı. Fakat ihtiyaç olabiliyor. Çocuğunuz zor durumda kaldığında size ulaşabilmeli. Bunun için de telefon numaranızı ezberlesin. İhtiyacı olabilir.

Kendi öğle yemeğini kendin yap

Okuldan döndüğünde kendi öğle yemeğini hazırlamak bu yaşta sahip olunması gereken yararlı bir beceri. Bunun için dolabı çocuğunuzun kolay erişebileceği şekilde düzenleyin. Çocuğunuz öğle yemeğini kolayca hazırlasın. Elbette büyük bir yemek işine girişmesin. Akşam yemeği öncesi atıştırmalık. Ama önemli bir adım. Şimdiden kendi başının çaresine bakmayı öğreniyor.

Aile gününe ne zaman ihtiyaç duyduklarını belirleyin

Aile gününü farklı adlandırıyor olabilirsiniz. Burada önemli olan çocuğun psikolojisini desteklemek. Örneğin bir gün belirleyin. Ve o gün çocuğunuzla mental durumu hakkında konuşun. İyi hissetmiyorsa bundan haberdar olun. Çocuğunuz bunları anlatabileceğini öğrensin.

Kendisini korumayı öğretin

Bu konu kısa bir maddeyle anlatılamaz. Fakat öğrenmesi gerektiğini bilmelisiniz. Çocuğunuz istemediği hiçbir şeye zorlanamayacağını bilmeli. Bu durumda ses çıkarmayı öğretin. Korkmasın. Çekinmesin. Sesini çıkarsın. Kendini savunsun. Bunlar bu yaşlarda öğrenilmeli. Asla ihmal etmeyin.

Ayrımcılık hakkında konuşun

Etrafında farklı, alışık olmadığı insanlar olabilir. Bunun normal olduğunu öğretin. Dünyada da birbirinden farklı birçok insan var. Farklı inanç, ırk, aidiyet ya da yönelime sahip insanlar olduğunu öğrensin. Böylece insanlar arasında ayrım yapmamayayı da öğrenir.