Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda, Türkiye’nin ortaya koyduğu tablo uzmanlar tarafından olumsuz olarak değerlendirildi. Yetişkinlerin yanı sıra, çocukların da ağız ve diş sağlığı konusunda yeterince bilinçlendirilmediği vurgulandı.
Her 100 Çocuktan 98’i Diş Çürüğü Sorunu Yaşıyor
DentGroup Estetik Diş Hekimi Aydemir Karaer, Türkiye’de çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda ciddi sorunlar yaşadığı belirterek, 3-12 yaş arasındaki 100 çocuktan 98’inin diş çürüğü sorunu yaşadığı söyledi.
Türkiye’de Diş Sağlığına Verilen Önem
22-27 Kasım tarihlerini kapsayan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda, Türkiye’de her iki evden birine, yılda bir kez dahi diş fırçası girmediği ortaya konuldu. Ağız ve diş sağlığı, vücut sistemlerini de doğrudan etkilediği gibi, çocukların gelişiminde de önemli bir rol oynuyor. Çocukların hem diş fırçalama alışkanlığı edinmesi, hem de sağlıklı bir diş yapısına sahip olması için ebeveynlerin bu konuda dikkatli davranması gerekiyor.
Çocukların Doğru Diş Fırçalama Alışkanlığı Edinmesi Gerekiyor
Çocukların, günde iki kere en az iki dakika boyunca dişlerini fırçalaması, çocuklarda ağız ve diş sağlığı açısından büyük öneme haiz. Ancak uzmanlar, yalnızca dişlerin fırçalanmasının yeterli olmadığını ve diş etleri ile dilin de fırçalanması gerektiğini vurguluyor. Doğru diş fırçalama alışkanlığına sahip olmayan çocuklar ise ağız ve diş sağlığı konusunda çeşitli sorunlar yaşıyor.
Diş ve Diş Eti Sorunları Özgüven Kaybına Neden Olabiliyor
Türkiye’de, neredeyse her çocukta en az bir diş çürüğü problemi yaşanmasının Türkiye’deki çocukların ağız ve diş sağlığı açısından kaygı verici olduğuna dikkat çeken Dr. Karaer, çocukların ilk dişlerinden itibaren en az altı ayda bir diş doktoruna kontrole gitmeleri gerektiğini söylüyor. Bunun yanı sıra, ağız ve diş sağlığının çocuğun psikolojik açıdan da olumsuz etkilenmesine neden olabileceğine vurgu yapan Diş Hekimi Aydemir Karaer, diş ve diş eti problemleri nedeniyle çocuklarda özgüven kaybı yaşanabileceğini vurguluyor.