Çocuklarda altını ıslatma davranışı görülebilmektedir. Bunu engellemek mümkün. Öncelikle nedenlerini anlamalı ve drğu yöntemle sorunu çözmelisiniz.
At ıslatma, çocuğun beş yaşından sonra tekrarlayıcı ve istem dışı idrar yapması ve yatağını ıslatmasıdır. Alt ıslatma daha çok geceleri görülür. Fakat ara sıra gündüz de görülebilir. Çocuklarda altını ıslatma davranışının geceleri daha çok görülme sebebi ise, çocukların bu kasları gece daha zor kontrol etmeleridir. Çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur. Bu durum belli bir yaşa kadar çocuklar mesane kontrolünü sağlayamadıkları için normal karşılanmaktadır.
Alt ıslatma çocuğun gece ve gündüz idrar kontrolünü sağlayabilecek olgunluğa ulaştığı 4 yaştan itibaren bir sorun olarak kabul edilmelidir. Altını ıslatmanın sorun olarak kabul edilebilmesi için en az ardışık 3 ay içerisinde haftada iki kez durumun ortaya çıkması ve belirgin olarak sıkıntıya yol açması öngörülmektedir. Erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha fazla görülmektedir.
İlk neden kalıtımsaldır. Altını ıslatma probleminde kalıtımın önemli bir yeri vardır. Yapılan araştırmalar, yatağını ıslatan çocukların aileleri ve akrabalarının yarıya yakın bir bölümünde çocukluk yaşlarında altını ıslatma probleminin olduğunu göstermiştir.
İkinci neden fizyolojiktir. Hormonlar, mesane fizyolojisi ile ilgili sorunlar, böbrekte ve boşaltım sistemlerinde var olan bozukluklar ve idrar yollarındaki hastalıklar alt ıslatmalara neden olabilir. Uykusu çok derin çocuklarda, gece altını ıslatma görülebilir. Çocuğun bu özelliği sonucu, derin uykuda idrar torbasının büzücü kasları gevşemekte ya da içten gelen idrar uyarılması, çocuğu uyandırmaya yetmemektedir.
Üçüncü neden psikolojiktir. Erken ve baskılı tuvalet eğitimi, anne ve çocuk arasındaki gergin ilişkiler, ailede ölüm, kardeş kıskançlığı, boşanma, evden ayrılma gibi olaylar da alt ıslatmanın önemli nedenleridir. Korkulardan, örseleyici yaşantılardan ve ameliyatlardan sonra da alt ıslatma görülebilir.
Ruhsal nedenler, alt ıslatmanın en önemli nedenleridir. Yapısal yatkınlığı, uyku derinliği gösteren çocuklarda ruhsal etkenler kolayca alt ıslatmaya neden olur. Altını ıslatma tek başına uyumsuzluğun kanıtı değildir. Bu çocuklar arasında tırnak yeme, yalan söyleme, tikler gibi pek çok uyumsuzluğu bir arada yaşayan olduğu gibi, çok uyumlu olanlar da vardır.
Her gece altını ıslatma çocuk ile ebeveyn arasındaki ilişkiyi bozabilir. “Ne biçim çocuksun, bıktım artık senin ıslattıklarını yıkamaktan” şeklinde sürekli kızan bir ebeveyn davranışı doğru değildir.
Altını ıslatmaya devam eden çocukların en büyük ihtiyaçları yetişkinlerin bu konuda anlayışlı davranışlarıdır. Bu durumun çocuğu da üzdüğü, utandırdığı bilinmelidir. Bazı çocuklar yatağını ıslatmamak için geceleri saatlerce uyumazlar. Çocuğa suçlayıcı konuşmadan kaçınılmalı, özgüven duygusu geliştirici biçimde davranılmalıdır. Alt ıslatma sorunu ile karşılaşan yetişkinlerin çocuğun bir probleminin olduğunu bilmesi, anlayışlı, sabırlı olması gerekir. Çocuk arkadaşları veya kardeşleri ile kıyaslanmamalıdır. Yeni kardeş geldiğinde büyük çocuk ihmal edilmemelidir. Tuvalet eğitimi bir buçuk iki yaşları arasında uygulanmalıdır. Bu eğitim ne aşırı katı ve baskılı, ne de aşırı hoşgörülü ve disiplinsiz olmalıdır. Yaşına uygun davranışları desteklenmeli, ona olgunlaşma imkanı verilmelidir.
Çocuğa fiziksel bir ceza kesinlikle verilmemelidir. Her çocuğun farklı özellikleri olduğu unutulmamalı, çocuk kimseyle kıyaslanmamalıdır. Çocukla bu problemini ortadan kaldırmak için, iş birliği yapılmalı, bu rahatsızlığın nedenleri ve tedavi yolları ile ilgili konuşulmalıdır.
Çocuğun gece uyku öncesi sıvı alımının kısıtlanması, çocuğu duygusal olarak destekleyici davranışlar sergilenmesi gerekir. Çocukla birlikte ıslak ve kuru kalktığı günleri işaretleyebilmesi için bir çizelge hazırlanır. Çocuk, her gün uyanınca durumuna göre işaret koyar ve sorumluluk kazanır.
Yatak çarşafları ve çocuğun giysileri sık değiştirilmelidir. Çocuğu temiz yatak içinde yatırmak, onun daha temiz ve dikkatli olmasını sağlar. Altına naylon sermekten, bez bağlamaktan vazgeçilmelidir. Ayaklarını üşütmemesine dikkat edilmelidir.
Altını ıslatan çocuğun, önce fizyolojik nedenlerini inceleyip, daha sonra da psikologa götürülmesi doğru olur. Çocuk uzman birinden yardım almalı ve bu yardım düzenli olmalıdır. Uzmanın ve ailenin işbirliği içerisinde verecekleri kararla çocuğa en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.