Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Antibiyotik Kullanımı

Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gül Hallaçoğlu, çocuklarda antibiyotik kullanımı konusunda ebeveynleri uyararak, antibiyotik kullanımının çocuk sağlığını önemli ölçüde etkileyebildiğini vurguladı.

cocuklarda-antibiyotik-kullanimi

Bilinçsiz Kullanım, Antibiyotik Direnci Oluşturuyor

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hallaçoğlu, antibiyotiklerin ağrı kesiciler ile birlikte en sık kullanılan ve reçetelendirilen ilaçlar arasında yer aldığını belirterek, tüm reçetelerin yaklaşık %42’sinde antibiyotik bulunduğunu ve hastaların yüzde 50’sinin çocuk olduğunu vurguladı. Çocuklarda uygun olmayan ya da aşırı oranda kullanımın antibiyotik direncini artırarak sağlık açısından zarar teşkil ettiğini belirten Hallaçoğlu, ülke ekonomisinin de durumdan olumsuz etkilendiğini açıkladı.

Antibiyotik Kullanan Hastaların Yüzde 50’si Çocuk

Çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında üst solunum enfeksiyonları ile alt solunum enfeksiyonları geliyor. Bunun yanı sıra idrar enfeksiyonları ve ishal nedeniyle de antibiyotik kullanımını oldukça fazla. Antibiyotiklerin geniş etkili penisilin grubu ilaçlar arasından tercih edildiği söyleyen Dr. Hallaçoğlu, antibiyotik kullanımının %20’sinin reçetesiz olarak gerçekleştiğini vurguladı.

antibiyotik-kullanimiAntibiyotik Kullanımı Konusunda Bilinçlendirme Şart

Çocukların yüzde %50’si bir yaşını doldurmadan antibiyotik kullanmaya başlıyor. Anemisi olan çocukların daha sık antibiyotik kullanması ise enfeksiyona yatkınlığın artış gösterdiğinin bir belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Antibiyotiklerin reçete edilmesi, özellikle kalabalık polikliniklerde, doktorların hastalar ile yeteri kadar ilgilenememesi nedeniyle daha sık yapılıyor.

Antibiyotik direnci hakkında önemli bilgilendirmeler yapan Dr. Hallaçoğlu, antibiyotik direncinin başta çocuklar olmak üzere, toplum sağlığını ciddi oranda etkileyebilen bir faktör olduğunu vurgulayarak, bu alandaki bilinçlendirmenin artması gerektiğini söylüyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir