Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda apandisit, özellikle 6-12 yaş arasında sık görülür. En yaygın görülen çocukluk dönemi hastalıklarından biri olan apandisit, kör bağırsağın iltihaplanmasıyla oluşur.  

Çocuklarda apandisit, genellikle karın ağrısı ile ortaya çıkar. Karın ağrısı her insanda zaman zaman görülebilen bir sorun olduğundan, apandisit ihtimali genellikle akla gelmez. Bununla birlikte, karın ağrısı çocuklarda psikolojik olarak da oluşabilir. Ancak karın ağrısının uzun süre devam etmesi ve şiddetli olması durumunda akla mutlaka apandisit gelmelidir.

Karın ağrısına eşlik eden, kabızlık, gaz kaçırma, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de apandisite işaret eder.

Çocuklarda Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri her çocukta farklı şekilde ve şiddette seyredebilir. Ancak birden fazla belirtinin bir arada görülmesi durumunda geciktirmeden doktora başvurmak şarttır. Çocuklarda apandisit belirtleri şöyledir:

  1. Sebebi bilinmeyen iştah kaybı,
  2. 2 saatten uzun süren karın ağrısı,
  3. Ateş,
  4. Sağ karın bölgesinde şişlik,
  5. İdrara çıkarken ağrı,
  6. Gaz çıkarmakta zorlanması ve kabızlık ya da ishal,
  7. Rektum bölgesinde ağrı

çocuklarda apandisit belirtileriEğer çocuğun karnına dokunulduğunda ağrı oluşuyorsa ve çocuğunuz yürürken dahi ağrı hissediyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Apandisit doğru müdahale edilmediğinde hayati tehlikeye dahi neden olabilir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda apandisit tedavisi için antibiyotik sıklıkla kullanılır. Eğer bağırsakta tıkanma yoksa antibiyotik kullanımı ile ağrının ortadan kaldırılması sağlanabilir. Ancak delinme ya da tıkanma gibi durumlarda apandisit ameliyatı yapılması gerekir.

Antibiyotik kullanımı ile ağrının ortadan kaldırılamaması ve kör bağırsak sorununun devam etmesi durumunda da apandisit ameliyatı yapılması gerekebilir. Çocukluk döneminde görülen en önemli sorunlardan biri olan apandisit geciktirilmeden tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir