Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme çocuklar için neden daha önemlidir?
Çocukları yetişkinlerden ayıran en önemli özellik devamlı bir büyüme ve gelişme süreci içinde olmalıdır. Bu dönemde çocuklara kazandırılacak yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürdürülecek bir kavramdır. Günümüzde büyüme ve gelişmeyi etkileyen, yetişkinlikte görülen birçok hastalığın temeli anne karnında, hatta daha öncesinde atılmaktadır. Çocukların gelecekte potansiyel anne ve baba olacakları düşünülürse, yeterli ve dengeli beslenme kavramlarının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Çocukların günlük beslenmesinde kahvaltının önemi nedir?
Vücudumuz uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut, besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltısı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. Çocuklarda okul başarısı düşer. Kahvaltı yapılmadığında vücut kendi depolarından kullanır ve hastalıklar karşında direnci düşer.
Kahvaltıda bir bardak süt içmek, bir adet portakal, domates, salatalık ve benzeri bir sebze ya da meyve tüketmek güne sağlıklı başlamak açısından önemlidir. Çocukların kahvaltısında daima bir bardak süt bulunmalıdır.
Dondurmanın çocukların beslenme düzeni içindeki yeri nedir?
Dondurmanın esas yapısını süt oluşturur. Kalsiyum, fosfor, protein, B2 vitamini, A vitamini gibi besin öğelerini içerir. Süt ve türevleri (peynir, yoğurt vb.) gibi "en iyi kalsiyum kaynağı" olarak bilinen besinlerin yanı sıra sütten hazırlanan dondurmayı tüketmek, çocukların kalsiyum ihtiyaçlarına katkı sağlar.
Dondurma, yalnızca yaz aylarında tüketilmesi gereken bir besin değildir. Kışın tüketildiğinde çocuklarda boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığına yol açmaz. Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması gerekir.
Besin grupları
Et, Yumurta ve Kuru Baklagil Grubu
Bu grupta et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık, gibi besinler de bu grupta yer alır. Bu grup; protein; demir, çinko, fosfor, magnezyum, B6, B12, B1 ve A vitamini ile posa (kuru baklagiller) içerir.
Sebze ve Meyve Grubu
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. Bileşimlerinin önemli kısmı sudur. Mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşenler açısından zengindirler. Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar.
Ekmek ve Tahıl Grubu
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur ve benzeri ürünler bu grup içindedir. Mineraller, karbonhidratlar, vitaminler ve protein içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Süt Grubu Besinler
Süt ve sütün yerine geçen yoğurt, peynir ve dondurma gibi sütten yapılan besinlerdir. Bu besinler; protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve vitamin B12 olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır. Başta çocuklar ve gençlerin, bu besinleri her gün tüketmesi gerekir. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve önemli rol oynar.