Anne Baba Okulu

Çocuklarda Bitlenme ve Bitlerden Kurtulma Yolları

Saç bitleri; kene, tahtakurusu gibi canlılarla birlikte dış parazitler içerisinde yer alır. Saç derisinden kan emerek beslenen bitler, aşırı kaşınmaya yol açtığı gibi, şiddetli kaşınma nedeniyle saç derisinde yaralar oluşabileceği gibi, baş ve boyun bölgesinde de lenf bezi şişlikleri oluşabilir.Çocuklarda Bitlenme

Saç bitleri çok hızlı çoğalır. Bit yumurtalarına sirke adı verildiği gibi, açık gri renkteki kabukçuklar şeklinde görülen sirkeler saç diplerine tutunarak gelişmeye başlar. 2-3 hafta içerisinde olgunlaşarak, yumurta yapabilecek kadar büyüyen sirkeler, erginleşince hızlı bir şekilde ürümeyi sürdürür. Bu şekilde, saç derisinde bulunan bitler geometrik bir hızla artarak, saç derisine ciddi zararlar verebilir.

Saç biti, insansan insana çok kolay geçtiği gibi, özellikle çocuklar arasında hızlı yayılır. Oyun oynarken, ders çalışırken ya da diğer etkinliklerde bir çocuktan diğerine kolaylıkla geçebilen saç biti; temiz ya da kirli saçlarda yaşayabilir. Bu nedenle, saç bitinin hijyenle ilgisi yoktur. Dolayısıyla çocukları bitlenme gibi durumlardan korumak için kişisel temizliklerine özen göstermelerini sağlamak yeterli değildir.Çocuklarda Bitlenme

Bitlerden Kurtulma Yolları

  1. Bitlenme durumunda, kimyasal ilaç kullanılması şarttır. Ancak bu ilaçların onaylı olması ve sağlık açısından sorun içermemesi önemlidir. “Kwellada”, “Paranit sprey”, “Hedrin” gibi solusyonlar, tüm eczanelerde bulunduğu gibi, kolayca uygulanabilmektedir.
  2. Solusyonların yağlı saça uygulanması, etkisinin azalmasına yol açabilir. Bu nedenle, bit ilacı kullanmadan önce, saçların yıkanması daha etkili sonuç almayı sağlar. İlacın ıslak saça sürülmesi, etkiyi artıracaktır.
  3. İlaç kullanımı sonrasında, bitlerin yok olmaması durumunda, ilacın tekrar kullanılması sakıncalı olabilir. İlaç bir kez uygulandıktan sonra, ancak bir hafta geçmesinin ardından uygulanabilir.
  4. Saçların kısa olması, bitlerin bulaşma ihtimalini azaltacağı gibi, temizlenmesini de kolaylaştırır. Aynı zamanda, uzun saçların toplanması, olası bulaşmaları engeller.
  5. Tekrar bitlenmeyi ve bitin ailenin diğer üyelerine bulaşmasını engellemek için, tüm aile bireylerinin bit şampuanı yıkaması ve bit tarağı ile saçlarını taraması gereklidir.
  6. Bit ve bit sirkelerinden kurtulmak için kıyafetlerin, örtülerin ve yatak takımlarının 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, ütülenmesi de sağlanabilir. Bununla birlikte, yıkanması mümkün olmayan eşyaların vakumlu torbalarda iki hafta bekletilmesi; koltuk, halı gibi eşyaların da temizlenmesi gereklidir.
  7. Bitlenme durumunda, çocuğun saçları temizlendikten sonra da, birkaç hafta boyunca, çocuklara sık sık saç kontrolü yapmak şarttır.
  8. Bit bulaşmamış saçlarda koruyucu etki sağlamak için ‘Tea Tree’ adı verilen şampan kullanılabilir.

Çocukların uzun süre birlikte vakit geçirdiği alanların başında gelen okullarda bitlenme durumları ile karşılaşılabildiği gibi, çocukların yemek yemeden önce ve sonra ellerinin yıkanmasına dikkat etmek, yanlarında taşıdıkları yiyecekleri bekletmemeleri sağlamak da önemlidir.

1 Yorum

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir